TV + Series

Netflix: 4 σειρές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Συν ένα μικρό recap Ιστορίας

Netflix: 4 σειρές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει στο Ισραήλ
Fauda © Netflix

Fauda, The Spy, Black Space, When Heroes Fly: Η σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης μέσα από τέσσερις τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται στο Netflix

Στις 14 Μαΐου του 1948, το Ανώτατο Εβραϊκό Συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ. Την επομένη, πέντε αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος και Ιράκ) επιχείρησαν στρατιωτικά εναντίον του. Τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ συνέδραμαν και η Υεμένη με την Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία προσάρτησε το Σινά και τη Γάζα και η Ιορδανία τη Δυτική Όχθη. Μετά από ένα χρόνο εχθροπραξιών υπεγράφη ανακωχή η οποία, ωστόσο, δεν έμελε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Έτσι, από το 1948 έως και στις μέρες μας επικρατεί μια γενικευμένη ένταση στην περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής που συχνά πυροδοτεί διαφόρων μορφών συγκρούσεις.

Ας θυμηθούμε τις κυριότερες:

Το 1967, το Ισραήλ επιτέθηκε πρώτο εναντίον της Αιγύπτου της Ιορδανίας και της Συρίας οι όποιες σκόπευαν να επιτεθούν ξανά εναντίον του Ισραήλ. Ο πόλεμος αυτός καταγράφηκε ως ο πόλεμος των Έξι Ημερών καθώς διήρκησε έξι μέρες. Πρόκειται για τον Δεύτερο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο όπου το Ισραήλ κατέλαβε τη Χερσόνησο του Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τα Υψώματα του Γκολάν.

Αργότερα, το 1973, έχουμε τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όπου ξανά Αίγυπτος και Συρία επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά την μέρα της πιο ιερής γιορτής των Εβραίων. Τότε το Ισραήλ σώθηκε χάρη στην αμερικανική παρέμβαση. Το 2005, ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε εθελοντικά από τη Λωρίδα της Γάζας παίρνοντας μαζί του και χιλιάδες Εβραίους εποίκους. Τον Ιανουάριο του 2006, στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισλαμιστές τρομοκράτες της Χαμάς επικράτησαν πανηγυρικά στη Λωρίδα της Γάζας μετατρέποντάς την σε αντικείμενο πολλών εντάσεων - μέχρι την πρόσφατη σφαγή των αμάχων Εβραίων από τους ισλαμιστές.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως και σήμερα, συντηρείται ένας διαρκής και ανηλεής πόλεμος ανάμεσα σε διάφορες αραβικές οργανώσεις και την ισραηλινή μυστική υπηρεσία, την πασίγνωστη Μοσάντ. Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις με δολοφονίες, απαγωγές, μυστικές αποστολές και κατασκοπία, έχουν γυριστεί ταινίες παλαιοτέρα και έχουν αποτελέσει ένα μοναδικό υλικό για την δημιουργία διαφόρων σειρών που κυκλοφορούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Netflix.

Netflix: 4 σειρές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει στο Ισραήλ
Blackspace © Netflix

Τέσσσερις τηλεοπτικές σειρές στο Netflix για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης

Fauda
Fauda στα αραβικά σημαίνει «χάος». Πρόκειται για μια ισραηλινή παραγωγή - έκπληξη που αναφέρεται στην πολύχρονη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης. Είναι πέντε σεζόν που παρουσιάζουν τα γεγονότα και από τις δύο πλευρές και αυτό σίγουρα είναι στα συν της σειράς. Δημιουργοί του «Fauda» είναι ο Avi Issacharoff, δημοσιογράφος και ειδικός στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις, και ο Lior Raz, Ισραηλινός ηθοποιός και πρωταγωνιστής της σειράς. Η σειρά έχει αποσπάσει βραβείο καλύτερης δραματικής τηλεοπτικής σειράς στην ισραηλινή τηλεόραση το 2015 και το 2017. Πρωταγωνιστούν οι Λίορ Ραζ, Ιτζίκ Κοέν, Χισάμ Σάλιμαν. Ο πρωταγωνιστής και δημιουργός της σειράς Λίο Ραζ, μαζί με τον σεναριογράφο έχουν υπηρετήσει στη μυστική μονάδα του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον ο Raz έχει υπάρξει ο προσωπικός σωματοφύλακας του Arnold Schwarzenegger.

Fauda - Season 2 | Official Trailer [HD] | Netflix

The Spy
Στην ταραγμένη, για το Ισραήλ και τη Συρία, δεκαετία του 1960 γινόμαστε θεατές της πραγματικής ιστορίας του Eli Cohen (Baron Cohen), ενός κατασκόπου της Μοσάντ. Η αποστολή του είναι μία: να ζήσει μια διπλή ζωή στην εχθρική Συρία, να εισέλθει στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια και να αναφέρει τις πληροφορίες που θα συλλέγει στην υπηρεσία του. Θα πρέπει ο ίδιος να δημιουργήσει διασυνδέσεις, να συμμετάσχει σ’ ένα βίαιο πραξικόπημα, να παρακολουθεί τις κινήσεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά και να κρατάει μυστική την ταυτότητα του, ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια. Το «Spy» υπογράφει ο Γκίντεον Ραφ και τον πρωταγωνιστή Σάσα Μπάρον Κοέν πλαισιώνουν οι Νόα Έμερικ, Χαντάρ Ρατζόν Ρότεμ. Trivia; Ο πραγματικός Eli Cohen τυχαίνει να έχει το ίδιο επώνυμο με τον πρωταγωνιστή Baron Cohen. Η κόρη του Eli Cohen, Sofia Ben-Dor, που είναι ψυχολόγος, και η μητέρα της Nadia ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένες με τον τρόπο που παρουσιάστηκε η προσωπικότητα του Eli ως γυναίκα που διοργάνωνε sex parties για τους εκλεκτούς της Συρίας. Αντίθετα, εκείνες υποστηρίζουν πως ήταν ένας πολύ σεμνός και συντηρητικός άντρας στην καθημερινότητά του…

The Spy – starring Sacha Baron Cohen | Official Trailer | Netflix

Βlackspace
To «Βlackspace» στο Netflix είναι αστυνομική δραματική σειρά που έρχεται από το Ισραήλ που έχει κατακτήσει τους έλληνες τηλεθεατές. Ένα συνηθισμένο πρωινό σε μία μικρή πόλη του Ισραήλ όλα διαλύονται, όταν δολοφόνοι με μάσκες μονόκερου σκοτώνουν τέσσερις μαθητές τρομοκρατώντας την τοπική κοινότητα. Στην τηλεοπτική σειρά των Ανάτ Γκάφνι και Σαχάρ Σαβίτ πρωταγωνιστούν οι Γκούρι Άλφι,Σάι Αβίβι, Άσι Λέβι. Η σειρά «Blackspace» γυρίστηκε στο Pizetta ένα πραγματικό εστιατόριο, στο Kiriat Ono, μια πόλη ανατολικά του Τελ Αβίβ.

Black Space BluTV'de

Όταν οι ήρωες πετούν
Το «Όταν οι Ήρωες Πετούν» αφορά σε τέσσερις ισραηλινούς βετεράνους πολέμου που ξαναβρίσκονται χρόνια μετά την οδυνηρή ρήξη τους και ταξιδεύουν στην Κολομβία, αναζητώντας μια παλιά γνώριμη που θεωρούσαν νεκρή. Η σειρά προβλήθηκε στη συχνότητα του ελεύθερου ισραηλινού Keshet 12, τον Μάιο του 2018, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο καλύτερης σειράς στο διεθνές φεστιβάλ σειρών Canneseries το 2018. Δημιουργός είναι ο Όμρι Γκιβόν και πρωταγωνιστούν οι Τόμερ Καπόν,Νινέτ Ταγιέμπ και Μάικλ Αλόνι.

When Heroes Fly - Official Trailer

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ