TV + Series

Blackspace: Η ισραηλινή σειρά-δυναμίτης στο Netflix

Ενδοσχολική βία, bullying, μυστήριο και ένας ντετέκτιβ που επιστρέφει στον τόπο της τραγωδίας.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blackspace
Blackspace I Netflix

To «Βlackspace» στο Netflix είναι η νέα αστυνομική δραματική σειρά από το Ισραήλ που έχει κατακτήσει τους έλληνες τηλεθεατές.

Ένα συνηθισμένο πρωινό σε μία μικρή πόλη του Ισραήλ όλα διαλύονται, όταν δολοφόνοι με μάσκες μονόκερου σκοτώνουν τέσσερις μαθητές τρομοκρατώντας την τοπική κοινότητα. 

Μία τραγωδία σε σχολείο, «τυφλοί» πυροβολισμοί με αθώα θύματα μαθητές, είναι μία πληγή που δεν λέει να κλείσει κυρίως στις ΗΠΑ, με πολλά παραδείγματα και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυτών είναι μαθητές και οι ίδιοι, ανοίγοντας συζητήσεις για την ενδοσχολική βία, το bullying και την ευκολία που μπορεί κάποιος έφηβος να αγοράσει όπλα από το ίντερνετ ή το τοπικό σούπερ μάρκετ. Μετά από δεκαετίες αναλύσεων κα συζητήσεων, πού βρισκόμαστε; Έχει αλλάξει κάτι;

Πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ έχουν ασχοληθεί με τραγωδίες και πυροβολισμούς σε σχολεία. Ποιος ξεχνάει το αξεπέραστο –βραβευμένο με Όσκαρ- ντοκιμαντέρ «Bowling for Columbine» («Ακήρυχτος Πόλεμος», 2002) του Μάικλ Μουρ για τη σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν που συνέβη το 1999 και άφησε πίσω τους 13 θύματα; Δύο ένοπλοι μαθητές του σχολείου ήταν οι θύτες. Ο αμερικανός σκηνοθέτης μάχεται για δεκαετίες την βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ, ένα πραγματικά πανίσχυρο –ανίκητο μέχρι σήμερα- λόμπι.

Η ταινία «Elephant» του αμφιλεγόμενου σκηνοθέτη Γκας Βαν Σαντ που ακολούθησε το 2003, ασχολείται με το ίδιο αληθινό περιστατικό, με μια πιο ποιητική και μακάβρια ματιά. Ίσως γι’ αυτό το «Elephant» είναι ακόμα πιο σοκαριστικό και δύσκολο από το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και «αθώες» ταινίες, teen κωμωδίες από τα 80s και 90s, όπου ο σχολικός εκφοβισμός περνάει μέσα από την πλάκα, «Η Εκδίκηση των Νερντς» (άσχετα αν στο τέλος κερδίζουν οι πιο αδύναμοι), «Teen Wolf», «Karate Kid», «Επιστροφή στο Μέλλον», η πιο πρόσφατη «Mean Girls», για να μην πάμε σε πιο «δεύτερες» ταινίες, με τους bullies να εκθειάζονται σε πολλές περιπτώσεις.

Blackspace
Blackspace I Netflix


Δεν μπορούμε να γράψουμε κάποιο spoiler για την ισραηλινή σειρά «Blackspace». Σε κρατάει σε αγωνία μέχρι και το τελευταίο από τα 8 επεισόδια. Αυτό που βγαίνει αβίαστα είναι το πόσο γρήγορη και καλοφτιαγμένη είναι, από μία χώρα που δεν έχει τεράστια τηλεοπτική και κινηματογραφική παράδοση αλλά τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει υπέροχες σειρές όπως το «Tehran», «Fauda», «Shtisel» και «False Flag» (αν εξαιρέσουμε και ονόματα όπως ο θρυλικός παραγωγός Μεναχέμ Γκολάν, ιδρυτής της Cannon Group, που και αυτός βέβαια στην Αμερική «έκανε όνομα», μετά και την τεράστια επιτυχία των ταινιών «Γρανίτα από λεμόνι»). Και η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό, πόσο ακόμα καλύτερες θα ήταν οι νέες ελληνικές σειρές «42°C» και «Σιωπηλός Δρόμος» αν η δράση εξελισσόταν πιο γρήγορα;

Blackspace
Blackspace I Netflix


Τέσσερις μαθητές του λυκείου Heritage μίας μικρής πόλης του Ισραήλ σκοτώνονται, όταν ένοπλοι που φοράνε μάσκες μονόκερου βάφουν με αίμα μία σχολική εκδήλωση. Οι πρώτες υποψίες πέφτουν αυτόματα σε ένα συνεργείο παλαιστινίων εργατών που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο κτίριο και ξεκινάει έρευνα και ανακρίσεις για τους ενόχους και τα κίνητρα. Είναι οι Παλαιστίνιοι εργάτες και η Χαμάς; Όλα προς τα εκεί δείχνουν την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, αυτό το σενάριο βολεύει πολλούς εκείνη τη στιγμή. Μήπως κρύβεται κάτι άλλο και οι ένοχοι κινούνται ανενόχλητοι ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου;

Ένας ντετέκτιβ, ο Νταβίντι, παλιός μαθητής στο ίδιο σχολείο, προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τα φυσικά και ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας. Μικρός είχε χάσει το ένα του μάτι και θα δούμε στη συνέχεια πώς, πού και την πιθανή σύνδεση με το τραγικό γεγονός του σήμερα. Το σχολείο θα του φέρει πίσω κακές αναμνήσεις, ενώ θα συναντήσει τον ίδιο διευθυντή που είχε και τότε. Πώς θα αντιμετωπίσει ο διευθυντής τη μεγάλη τραγωδία; Θα βγει προς τα έξω να μιλήσει για πρόσωπα και καταστάσεις ή θα τα κουκουλώσει για να «προστατεύσει» το καλό όνομα και τη φήμη του σχολείου; Μέσα σε όλα, με τη βοήθεια της πιο νέας ντετέκτιβ, της Μοράγκ, ο Νταβίντι θα προσπαθήσει να διεισδύσει στον σκοτεινό κόσμο της διαδικτυακής εφαρμογής «Blackspace». Ίσως εκεί κρύβονται οι ένοχοι του μακελειού, οι δολοφόνοι με τις μάσκες μονόκερου.

Blackspace
Blackspace I Netflix


Το «Blackspace» είναι ο ορισμός του τηλεοπτικού binge-watching και από αυτές τις δραματικές αστυνομικές σειρές –και με ένα μικρό πολιτικό τόνο- που σε «αιχμαλωτίζουν» μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μία μικρή έκπληξη από το Ισραήλ και άλλη μία απόδειξη ότι οι καλές τηλεοπτικές σειρές μπορούν να έρθουν από τα πιο αναπάντεχα μέρη του πλανήτη.

Η σειρά «Blackspace» προβάλλεται στο Netflix.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ