Τεχνολογια - Επιστημη

Homo Sapiens Technologicus: Θα καταφέρουμε να ζούμε 130 χρόνια;

Πραγματικότητα ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Homo Sapiens
Homo Sapiens © Pixabey

Homo Sapiens Technologicus: Θα μας βοηθήσει η τεχνολογία να ζήσουμε 130 χρόνια;

Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή πρόοδο στις βιοτεχνολογίες αιχμής και στην τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση των παραδοσιακών ορίων της ανθρώπινης φύσης, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ανθρώπου και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Πεδία όπως η γονιδιωματική, η γενετική μηχανική, η βιονική προσθετική και η νευροτεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η αναγεννητική ιατρική φέρνουν στο προσκήνιο τη δυνατότητα μιας νέας εποχής, όπου ο Homo Sapiens ίσως μετασχηματιστεί σε Homo Sapiens Technologicus: ένα «αναβαθμισμένο» ον με υβριδικές ιδιότητες. Αλλά, πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση αυτού του φουτουριστικού οράματος;

Γονιδιωματική | Γενετική Μηχανική

Με την αποκωδικοποίηση του DNA, oι εξελίξεις στη γονιδιωματική ανάλυση έχουν επιτρέψει την ανάδειξη της αιτιολογικής συσχέτισης μεταξύ συγκεκριμένων γενετικών παραλλαγών και φαινοτυπικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών. Παράλληλα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την εξατομικευμένη ιατρική και τις γονιδιακές θεραπείες. Από το 2017, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει γονιδιακές θεραπείες για πολλές κληρονομικές παθήσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η β-θαλασσαιμία και η μυϊκή δυστροφία Duchenne. Η γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται τη διόρθωση αρκετών γενετικών διαταραχών, κυρίως μονογονιδιακών. Θεωρητικά, στο απώτερο μέλλον, γονιδιακές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση χαρακτηριστικών όπως η νοημοσύνη και η φυσική αντοχή.

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο, οι γενετικές τεχνολογίες που θα στόχευαν στην ανθρώπινη αναβάθμιση αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς. Μέχρι σήμερα, η ιατρική ερμηνεία του ανθρώπινου γονιδιώματος παραμένει περιορισμένη, καθώς μόνο το 0,37% του γονιδιώματος είναι πλήρως κατανοητό. Oι γονιδιακές θεραπείες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο για την πλειονότητα των παθήσεων έχοντας περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε σύνθετες, πολυγονιδιακές ασθένειες.

Αν και παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές, οι διορθώσεις στο γονιδίωμα δεν είναι απόλυτα ακριβείς, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο μη στοχευμένων γενετικών δράσεων, την πιθανότητα πρόκλησης νέων μεταλλαγών στο DNA και, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, την αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Επιπλέον, απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε παρόμοιες θεραπείες για την αξιολόγηση της χρονικής διάρκειας του αποτελέσματος, των πιθανών επιπλοκών και ανεπιθύμητων παρενεργειών, χωρίς να συνυπολογίζεται το υψηλό κόστος των θεραπειών (πχ 2,2 εκατ. $ ανά ασθενή με δρεπανοκυτταρική αναιμία από την εταιρεία Vertex).

Τέλος, οι προκλήσεις της «γονιδιωματικής» ισότητας στη διάγνωση, τη θεραπεία και την μελλοντική αναβάθμιση είναι αρκετές, πολυσύνθετες και δυσεπίλυτες.

Βιονική Προσθετική | Νευροτεχνολογία

Οι καινοτομίες στη βιονική προσθετική και την τεχνολογία εμφυτευμάτων, όπως τα κοχλιακά και αμφιβληστροειδικά εμφυτεύματα, επιτρέπουν την υποστήριξη ατόμων με κινητικές δυσκολίες και την αποκατάσταση απολεσθεισών αισθήσεων αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εξωσκελετοί που ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη και τα προσθετικά άκρα με αίσθηση αφής. Συστήματα διάδρασης/διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την κινητική λειτουργία.

Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και εξωτερικών συσκευών, παρακάμπτοντας την ανάγκη για μυϊκή δραστηριότητα. Η Neuralink, μια επιχείρηση του Έλον Μασκ, αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα προηγμένης τεχνολογίας, πραγματοποιώντας πειράματα σε θηλαστικά με στόχο την αποκατάσταση κινητικών και γνωστικών διαταραχών. Παράλληλα, επιδιώκει τη βελτίωση των ανθρώπινων νοητικών ικανοτήτων, όπως μνήμη, μάθηση και γνωστική λειτουργία μέσω άμεσης αλληλεπίδρασης με την τεχνητή νοημοσύνη.

Homo Sapiens
Homo Sapiens © Pixabey

Τέλος, η επιστημονική προσπάθεια μεταφόρτωσης των δεδομένων του νου σε ψηφιακά μέσα, σήμα κατατεθέν της μετανθρωπιστικής ρητορικής, βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό στάδιο.

Παρά την πρόοδο της νευροτεχνολογίας, τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα/chips βρίσκονται ακόμα σε πορεία ανάπτυξης. Ζητήματα όπως η μακροχρόνια σταθερότητα της σύνδεσης αυτών με τον εγκεφαλικό ιστό (hardware-wetware), η ανθεκτικότητα των υλικών, η συντήρηση, οι δυσλειτουργίες και οι πιθανές παρενέργειες εγείρουν σημαντικές προκλήσεις και περιορισμούς. Τυχόν αποτυχίες στην εφαρμογή τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, οδηγώντας όχι σε «αναβάθμιση», αλλά σε επιδείνωση και «υποβάθμιση» της νευρικής λειτουργίας.

Τέλος, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί νέα πρόκληση, καθώς τα εμφυτεύματα είναι ευάλωτα σε πιθανές ψηφιακές επιθέσεις.

Μακροζωία | Ευζωία

Μια ακόμη σημαντική πτυχή της ανθρώπινης αναβάθμισης σχετίζεται με τη μακροζωία και την ευζωία. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται μεταξύ 80 και 85 ετών, ενώ φαίνεται ότι ο μακροβιότερος άνθρωπος ήταν η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η οποία έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες. Θεωρητικά, η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να αγγίξει τα 125-130 έτη, καθώς η καρδιακή λειτουργία εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθεί έως και τα 130 χρόνια.

Η γενετική προδιάθεση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση του προσδόκιμου ζωής πέρα από τα 90 έτη. Παράλληλα, παράγοντες όπως η ισορροπημένη διατροφή (π.χ. μεσογειακή δίαιτα), η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων, η συντροφικότητα και η επαρκής διάρκεια ύπνου συμβάλλουν θετικά στη μακροζωία και ευζωία.

Έρευνες σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες έχουν δείξει σε πειραματικά μοντέλα ζώων ότι μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής έως 20%. Παράλληλα, η αποκατάσταση του μήκους των τελομερών στα χρωμοσώματα αναγνωρίζεται ως μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη επιμήκυνση της ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ερευνών έχει πραγματοποιηθεί σε ποντίκια, χωρίς επιτυχή μετάφραση στον άνθρωπο.

Τέλος, ορισμένες παρεμβάσεις σε μία πολυσύνθετη φυσιολογική διαδικασία όπως είναι η γήρανση στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης (πχ μεταγγίσεις πλάσματος, κρυογονική διατήρηση του ανθρώπινου σώματος στους -1960C) ενώ για κάποιες άλλες ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου ή άλλων παρενεργειών.

Αναγεννητική Ιατρική

Μετά από δεκαετίες εντατικής έρευνας, που συχνά προκάλεσε ηθικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, η ασφάλεια και οι δυνατότητες των βλαστικών κυττάρων στην αναγέννηση των ιστών διερευνώνται πλέον εκτενώς. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, έχουν καταγραφεί πάνω από 116 κλινικές δοκιμές που ελέγχουν τη χρήση και τις δυνατότητες των ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων και των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων να αντικαταστήσουν ή να υποστηρίξουν ιστούς σε ασθενείς με καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, νόσο Parkinson, επιληψία, καρδιακή ανεπάρκεια και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πρόκειται για κλινικές δοκιμές με διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με μη εγκεκριμένες θεραπείες που προωθούνται από κλινικές αμφιβόλου εγκυρότητας ανά τον κόσμο, οι οποίες χρησιμοποιούν τύπους βλαστικών κυττάρων που δεν μετατρέπονται σε νέους ιστούς. Επιπρόσθετα, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται πειραματικά για τη δημιουργία αυτόλογων οργάνων. Σε σύγκριση με άλλα όργανα, όπως η καρδιά, το πάγκρεας και οι νεφροί, ο εγκέφαλος έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο εύκολα όργανα για θεραπεία με βλαστικά κύτταρα καθώς είναι σχετικά απομονωμένος από τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην χρειάζεται μακρόχρονη ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Αντίθετα, η αναγεννητική ιατρική αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην αποκατάσταση της καρδιάς, μιας περίπλοκης αντλίας με διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, και του νεφρού λόγω της περίπλοκης εσωτερικής του αρχιτεκτονικής. Παγκοσμίως, περίπου 64 εκ. άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ στις ΗΠΑ 100.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, με μόλις 1 στους 4 να λαμβάνει τελικά μόσχευμα.

Οι περισσότερες από τις αναφερόμενες κλινικές δοκιμές είναι μικρής κλίμακας και επικεντρώνονται κυρίως στην ασφάλεια της χρήσης των βλαστοκυττάρων. Αν και η Αναγεννητική Ιατρική παρέχει σύγχρονες προσεγγίσεις στην μάχη κατά της γήρανσης και των νοσημάτων φθοράς, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, όπως η επιλογή των κατάλληλων κυττάρων, ο κίνδυνος απόρριψης από τον οργανισμό, η ανάγκη χορήγησης ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, η πρόκληση λοιμώξεων ή μεταλλαγών που ενδέχεται να προάγουν την καρκινογένεση.

Συμπέρασμα
Πέρα από τα ηθικά, νομικά και κοινωνικά διλήμματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα και τα ασαφή όρια μεταξύ θεραπείας και αναβάθμισης, οι τεχνολογικές προκλήσεις και οι περιορισμοί καθιστούν την ανθρώπινη αναβάθμιση περισσότερο θέμα επιστημονικής φαντασίας παρά άμεσης πραγματικότητας – τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον – χωρίς να παραγνωρίζεται, ωστόσο, η εντυπωσιακή επιστημονική πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Drone Show του Ολυμπιακού
Ποιοι και πώς έκαναν το φαντασμαγορικό drone show του Ολυμπιακού;

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.