- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λαρισαίος έφτιαξε μια «ρομποτική φάρμα» για τις αγελάδες του
Οι αγελάδες πηγαίνουν μόνες τους για άρμεγμα στην ρομποτική φάρμα του 33χρονου Θωμά Νότα
Ο Θωμάς Νότας έφτιαξε μια «ρομποτική φάρμα» για να πηγαίνουν οι αγελάδες μόνες τους για άρμεγμα
Φανταστείτε μια ελληνική high-tech φάρμα με ρομποτικά συστήματα και 3D κάμερες όπου οι αγελάδες πηγαίνουν μόνες τους για άρμεγμα και σε live χρόνο καταγράφονται μια σειρά από δεδομένα που αφορούν το εκάστοτε ζώο. Η φάρμα αυτή βρίσκεται στη Λάρισα και ο ιδιοκτήτης της, ο 33χρονος Θωμάς Νότας με σπουδές στην πληροφορική, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που από το 1988 τροφοδοτεί με αγελαδινό γάλα εργοστάσια παραγωγής γιαουρτιού και γαλακτοβιομηχανίες.
«Η φάρμα είναι hi-tech διότι δεν παρεμβαίνει άνθρωπος στην άρμεξη του ζώου και αφήνεται ελεύθερο να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του, να ζήσει πιο ήρεμα αλλά και να αποδώσει τα μέγιστα. Επισκέπτεται το ρομπότ όποτε θελήσει και το ρομπότ πλένει τον μαστό της, τη ζυγίζει, την ταΐζει ακριβώς την τροφή που πρέπει να φάει, σκανάρει με ακτίνες λέιζερ και εντοπίζει τις θηλές. Την αρμέγει, τις απολυμαίνει τις θηλές και έπειτα στέλνει αναφορά στο γραφείο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτός της. Επίσης αναγνωρίζει οίστρους, διαβάζει τον μηρυκασμό τους και προλαμβάνει πολλά προβλήματα υγείας.» εξηγεί στην ATHENS VOICE ο νεαρός κτηνοτρόφος.
Το συγκεκριμένο σύστημα σύμφωνα με τα λεγόμενά του, λειτουργεί με βασικό γνώμονα τον σεβασμό απέναντι στο ζώο και παράλληλα περιορίζει σημαντικό κομμάτι του όγκου δουλειάς του κτηνοτρόφου ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί και με γραφειοκρατικές διαδικασίες πέρα από τις χειρωνακτικές εργασίες στη φάρμα, όπως μας περιγράφει.
«Η δουλειά είναι καθημερινή, αρκετές ώρες και ξεκινά στις 7 το πρωί όπου στο γραφειο θα ελέγξω τις αναφορές που στέλνει το ρομπότ και έπειτα θα ταίσουμε τα ζώα όλης της φάρμας, θα γίνουν καθαρισμοί, πιθανόν παραλαβές ζωοτροφών ή προϊόντων, γραφειοκρατικές διαδικασίες κτλ. Το ρομπότ δεν σε τεμπελιάζει όπως πιστεύουν πολλοί αντιθέτως σε προκαλεί να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου. Ο όγκος πληροφοριών που μας δίνει καθημερινά το ρομπότ είναι πραγματικα τεράστιος.»
Με βάση την ελληνική πραγματικότητα, όπως είναι δομημένη σήμερα, είναι εφικτό σε γενικές γραμμές για έναν νέο να επιχειρήσει και να καινοτομήσει στον συγκεκριμένο τομέα; Πόσο εύκολο είναι κάποιος νέος κτηνοτρόφος να ανοίξει μια δική του φάρμα και να έχει καλά έσοδα; Ο Θωμάς Νότας δίνει τη δική του συμβουλή:
«Θα τον συμβούλευα να μην το επιχειρήσει, τουλάχιστον όχι αυτή την χρονική περίοδο. Με τις τρέχουσες τιμές του γάλακτος και των ζωοτροφών κινούμαστε σε οριακά επίπεδα. Δεν είναι η κατάλληλη εποχή για ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα γενικότερα. Στην Ελλάδα πλεον, τουλάχιστον στις φάρμες με αγελάδες γαλάκτοπαραγωγής, όσες έχουν απομείνει επενδύουν στην τεχνολογική εξέλιξή τους αλλά καινούργιες δεν γίνονται διότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και το περιθώριο κέρδους πολύ περιορισμένο. Οι εναπομείναντες φάρμες στην Ελλάδα επιβιώνουν διότι η τεχνογνωσία τους είναι πολύ υψηλή.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Υπάρχει πιθανότητα 10-20% ότι η ΑΙ θα μπορούσε να εξαλείψει την ανθρωπότητα», τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός
Η σπάνια γενετική παραλλαγή που τους επιτρέπει να διακρίνουν αποχρώσεις αόρατες για τους περισσότερους ανθρώπους
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η αισθητική απόλαυση της ποίησης ενεργοποιεί μια ξεχωριστή διαδικασία στον εγκέφαλο
Η σελήνη θα καλύψει πλήρως τον ήλιο για λίγα λεπτά - Οι χώρες που θα βρεθούν στο επίκεντρο του φαινομένου
Μεγάλη μελέτη σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους ανατρέπει τα στερεότυπα
AST (Art–Science–Tech): Η τεχνολογία αποκτά αξία μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο.
Οι αναγνώστες δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα κείμενα - Πώς η στάση απέναντι στην AI επηρεάζει την κρίση
Η νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν σημειώσεις στις playlists τους
Η πρώτη αντίδραση της Meta και οι κινήσεις στις οποίες άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει
Ένα μυστήριο που εξακολουθεί να απασχολεί τους παλαιοντολόγους
Ο Βαγγέλης Κανούλας, η Μαρία Βακαλοπούλου και ο Μάνος Κουκουμίδης μιλούν στην ATHENS VOICE για το ελληνικό παράδοξο της ΑΙ
Η σύγκρουση θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για μελλοντικά σεισμολογικά πειράματα
Πώς δημιούργησε το OnlyMarms και πόσα χρήματα έχει βγάλει
Όσα δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας για τη νέα θέση και την έρευνα σε προηγμένη μορφή ΑΙ
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή επιβεβαίωση αυτού του φαινομένου στην ηλιακή επιφάνεια
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι προνύμφες του Zophobas morio καθαρίζουν τα οστά γρήγορα, οικονομικά και χωρίς φθορές
Γιατί δεν επέστρεψε στη Γη
Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι πίσω από την απόφαση
Ο πρώην επικεφαλής της IEEE Standards Association, Κωνσταντίνος Καραχάλιος, μιλά στην ATHENS VOICE για τη μάχη απέναντι στον αλγοριθμικό εθισμό των παιδιών
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναγνωριστεί μια νέα, ιδιαίτερη νεύρωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.