Ταξιδια

Παξοί 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Σ’ αυτή τη µικροσκοπική γωνιά του Ιονίου όλα –η φύση, η φάση, τα λιµανάκια– σε βάζουν σε λειτουργία… χαλαρής πτήσης µε το βλέµµα να χορταίνει οµορφιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντίπαξοι.
© Pexels

Παξοί: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Για τις βουτιές σε νερά ονειρεµένα, για βαρκάδες µέχρι τους γειτονικούς Αντίπαξους, για τις διαδροµές στους ελαιώνες µε τα αιωνόβια λιόδεντρα και σε όµορφα λιθόχτιστα χωριά, για τα συγκλονιστικά πανοράµατα µε θέα στο ανοιχτό πέλαγος, για τα παρεΐστικα βράδια στα µπαράκια του Γάιου µε φόντο τα ιστιοπλοϊκά αλλά και, ακόµα πιο χαλαρά, στο λιµανάκι της Λάκκας, θα επιστρέφεις  πάντα στους Παξούς. Σ’ αυτή τη µικροσκοπική γωνιά του Ιονίου όλα –η φύση, η φάση, τα λιµανάκια– σε βάζουν σε λειτουργία… χαλαρής πτήσης µε το βλέµµα να χορταίνει οµορφιά. Σε προϊδεάζει άλλωστε και ο µύθος που θέλει αυτό το κατάφυτο µικρό σύµπλεγµα νησιών να έχει δηµιουργηθεί από τον Ποσειδώνα για να στεγάσει τον έρωτά του µε τη Νηρηίδα Αµφιτρίτη.

Τι να δεις

Βράδυ-πρωί ραντεβού στο λιµάνι που σου ταιριάζει: πιο κοσµικά στον Γάιο, πλάι στο θαλασσινό κανάλι που τον χωρίζει από τα νησάκια της Παναγιάς και του Αη-Νικόλα και διασχίζουν οληµερίς σκαφάτοι και ιστιοπλοϊκά· στον γραφικό Λογγό και τη γεµάτη ζωντάνια Λάκκα. Αν ξυπνήσεις µε διάθεση για sightseeing στον Αη-Νικόλα σε περιµένει το ενετικό κάστρο και στο γειτονικό νησάκι το Μοναστήρι της Παναγίας των Βελλιανιτών και ο φάρος (που πρωτολειτούργησε το 1825), στον Γάη το µικρό ιστορικό-λαογραφικό µουσείο και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και στον Οζιά η ερειπωµένη παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας. Βάλε στη βαλίτσα άνετα παπούτσια για πεζοπορία, δεν παίζονται οι διαδροµές στα δυτικά και το ηλιοβασίλεµα που «σερβίρουν»: στον απόκρηµνο γκρεµό στο Μουσµούλι, στη Στέρνα Ελληνική (µια µοναδικής αρχιτεκτονικής στρόγγυλη υδατοδεξαµενή που χρονολογείται από την εποχή των Ενετών και στον πόλεµο χρησιµοποιήθηκε για τον ανεφοδιασµό των πλοίων µε πόσιµο νερό) και στο µονοπάτι στις Όστριες.

Πού να κολυµπήσεις

Σκέψη πρώτη: καραβάκι και βουρ στους Αντίπαξους για βουτιές σε τιρκουάζ νερά και ηλιοθεραπεία στην ξανθιά άµµο στο Βουτούµι και στη Βρίκα. Τον Αύγουστο, βέβαια, εδώ το πλάνο έχει µποτιλιάρισµα από ιστιοπλοϊκά, οπότε µήπως να νοίκιαζες µια µικρή βάρκα (από αυτές για τις οποίες δεν χρειάζεται άδεια χειρισµού) για να ανακαλύψεις παραλίες χωρίς οδική πρόσβαση και θαλασσινές σπηλιές; Αν αγαπάς τις βοτσαλάδες και το σκηνικό ελιές µέχρις εκεί που σκάει το κύµα, θα την αγαπήσεις την ακτογραµµή των Παξών. Θα κατηφορίσεις (για κάνα πεντάλεπτο µε τα πόδια) στο Κηπιάδι, θα απλώσεις την ψάθα σου κάτω από τις ελιές στο Μαρµάρι (και οι δύο στην περιοχή του Λογγού), θα φθάσεις ως και τους ανεµοδαρµένους Πλάνους, προς Λάκκα µεριά, κοντά στον φάρο. Η πιο εντυπωσιακή παραλία στο νησί, πάντως, είναι ο Ερηµίτης: το ηλιοβασίλεµα στο πιάτο, υπέροχες αποχρώσεις του µπλε στα νερά και στην πλάτη σου πανύψηλα λευκά βράχια. Για να µη σου λείψει κάτι δροσιστικό και η άνεση της ξαπλώστρας, το GPS θα δείξει Μαναδένδρι για το Ben’s bar, Κλωνί Γουλί στο cosy στέκι της Πανωραίας και Κακή Λαγκάδα.

Πού να φας

Για άπαιχτο ηλιοβασίλεµα και σύγχρονη κουζίνα (ελληνικά πιάτα µε διεθνείς πινελιές) όλοι οι δρόµοι οδηγούν στο εστιατόριο Erimitis (6977753499) στην καρδιά µεν του νησιού, στη µέση του πουθενά δε. Στο Λογγό, φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και νόστιµα µαγειρευτά θα παραγγείλεις στην ταβέρνα του Βασίλη (2662031587) και στην καταπράσινη αυλή του Μπουλούκου (2662031336). Πάνω στην παραλία του Λεβρεχιού για σοφρίτο και στιφάδο θα πας στο Οινοµαγειρείο ο Γιος (2662031735). Στη Λάκκα, ιταλική κουζίνα, ψάρι και αστακό στο La Rosa di Paxos (2662031471) και κλασικά ελληνικά πιάτα στο Παξοιµάδι (2662033098). Στον Γάη, για παραδοσιακά επτανησιακά πιάτα (παστιτσάδα, µπουρδέτο) σε καταπράσινη αυλή πήγαινε στο Carnayo (2662032376), για ψάρι και αστακό στο Τάκα Τάκα (2662032329), για θαλασσινές προτάσεις δες και το Thalassa (6972002047).

Πού να διασκεδάσεις

Από το πρωί για καφέ µέχρι πολύ αργά το βράδυ, δεν παίζει να µην περάσεις από το Γάιο. Για κοκτέιλ κοιτάζοντας τα σκάφη που περνούν τόσο µα τόσο κοντά σου στο κανάλι στο Porto Vecchio. Για µοχίτο αλλά και για λουκουµάδες και φυσικούς χυµούς στο café Άνεση. Με τον DJ να δίνει το ρυθµό για χορό στο Καληµέρα στον κεντρικό πεζόδροµο. Στον Λογγό, στο Ταξείδι δεν αποκλείεται να πέσεις και σε αυτοσχέδιο live.

Πού να µείνεις

Διακριτική πολυτέλεια στο boutique hotel Torri e Merli (26212 34123) αναπαλαιωµένο βενετσιάνικο αρχοντικό του 17ου αιώνα µέσα στον ελαιώνα, κοντά στη Λάκκα. Στην περιοχή του Γάιου, στα άνετα και καλά εξοπλισµένα δωµάτια του Paxos Club (26620 32450-3) και στο Paxos Beach (26620 32211) µε πισίνα και ιδιωτική παραλία. Στην παραλία Κλωνί Γουλί σε δωµάτια µε θέα στο Ιόνιο ή στους καταπράσινους κήπους, σε βίλα µε πριβέ πισίνα στο Anassa Mare Villas & Residences (6980735763 ). Στον Γάιο στα διαµερίσµατα Cristina Apartments (26620 32574).

Τέχνη

Αναζήτησε τον σχετικό χάρτη και βγες να ανακαλύψεις, σε σοκάκια κι ελαιώνες, σε βραχώδεις ακτές και µισογκρεµισµένα σπίτια, τα έργα τέχνης που «έσπειραν» οι επτά καλλιτέχνες που συµµετέχουν φέτος στη 2η Μπιενάλε Παξών.

Αστυνομία: 2662032222
Λιμεναρχείο: 2662032259
Δήμος: 2662032100
Κέντρο Υγείας: 2662031466

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ