- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα Κύθηρα του Κυριάκου Μελά
«Τα Κύθηρα ακονίζουν τη δηµιουργικότητά µου και µου θυµίζουν ότι το αυθεντικό τελικά είναι και το αληθινό»
Ο executive chef Κυριάκος Μελάς γράφει για τα δικά του Κύθηρα
Όταν ήµουν µικρός, από τη θέα του εξοχικού µου στη Μάνη, αντίκριζα τα ωραία Κύθηρα. Ένα typical virgin island που σήµερα έχω στήσει εκεί το θερινό µου, δεύτερο σπίτι. Εδώ είναι που αναγεννώ τις δηµιουργικές µου δυνάµεις. Το πρώτο πράγµα που µε καλωσορίζει στο νησί είναι τα χρυσαφένια άνθη της σέµπρε βίβα – το µαγικό ντόπιο λουλούδι που σηµαίνει ζωντανό για πάντα και που θα βρεις να πωλούν σε κάθε γωνιά του νησιού οι γλυκές κυρίες. Βαδίζοντας στην τραχιά και αυστηρή γη του νησιού, αντιλαµβάνοµαι τα πυκνά σε γεύσεις γαστρονοµικά της δώρα στην πρωτόλεια µορφή τους. Τις πολύτιµες νιφάδες αλατιού –αυτό το διάσηµο αλάτι των Κυθήρων– που ακόµα συλλέγουν ευλαβικά οι αλυκάριοι τεχνίτες µέσα από τους βράχους που αγκαλιάζουν τα θαλασσινά κύµατα.
Το ελαιόλαδο του νησιού, που εδώ είναι βάλσαµο και έχει την τιµητική του, κι εγώ πρέπει οπωσδήποτε να φτάσω στα Φράτσια για να το δοκιµάσω στα καλούδια που φτιάχνουν τα εκπληκτικά χέρια των ντόπιων µαγείρων – τύφλα να έχουν οι σεφ!
Εκεί στην άκρη του χωριού, σαν ένα ακόµα ραντεβού µε την ιστορία, θα µε περιµένει η κυρία Θεανώ, κάθε µα κάθε χρονιά, να µε φιλέψει µε τους φρεσκοψηµένους της ροζέδες, το γλυκό-σύµβολο των Κυθήρων.
Το ξακουστό over top θυµαρίσιο µέλι του νησιού, απλωµένο µε ντόπιο τρυφερό βούτυρο πάνω σε φρεσκοψηµένο παξιµάδι από τον ξυλόφουρνο, είναι το αγαπηµένο µου καλωσόρισµα. Το φρέσκο ψαράκι που πάντα και παντού βρίσκεις και τα λαχταριστά θαλασσινά µε συνοδεία ντόπιου κρασιού, όλα τους είναι µια εµπειρία, απλή και µαζί «αρχοντική».
Αγαπηµένη βόλτα είναι αυτή στο Μεσαιωνικό Κάστρο, το φίνο αρχιτεκτόνηµα των Βενετσιάνων, µε τη θέα του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού πελάγους να σµίγουν αρµονικά. Νερόµυλοι, καταρράκτες και πέτρινα γεφύρια γεµάτα κρυµµένα µυστικά. Η βόλτα στο Καψάλι, το πιο όµορφο χωριό του νησιού, µε τον διπλό κόλπο, είναι ασυζητητί στα must. Πάνω από το Καψάλι, ο βράχος που υψώνεται µε λαξευµένο πάνω του το µοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, είναι µια µυσταγωγική εµπειρία όπου η αρχιτεκτονική και το θρησκευτικό αίσθηµα συνταιριάζονται αρµονικά.
Λίγο παρακάτω αποκαλύπτεται ένα από τα εντυπωσιακότερα µέρη της Ελλάδας, η βραχονησίδα Χύτρα. Όνοµα και πράγµα! Στα απόκρηµνα βράχια της θαυµάζω τις εντυπωσιακές φωλιές των µαυροπετριτών, ένα σπάνιο είδος γερακιού. Καµιά φορά είµαι τυχερός και το θαυµάζω να πετάει µε 250 χλµ. την ώρα!
Εκεί ο καπετάν Σπύρος, θεµατοφύλακας του θαλάσσιου τουρισµού του νησιού –και πλέον φίλος καλός– µε το «Glass Bottom» σκάφος του θα µου προσφέρει κάθε φορά µια αξέχαστη εµπειρία κρουαζιέρας αλλά και κατάδυσης, συστήνοντάς µου µε τη δεξιοτεχνία του και το µεράκι του τα κρυµµένα κάλλη του βυθού. Στη διαδροµή µε το σκάφος δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία για αναζωογονητικές βουτιές στον εκπληκτικό ορµίσκο της Κυριακουλούς και στο Σπαραγαρίο. Ονειρικά κρυστάλλινα νερά, λευκά βότσαλα, διαδροµές, περάσµατα σπηλιές, τα λόγια δεν χωρούν εδώ. Κάτι ήξερε η Αφροδίτη… Το καταπληκτικό ηλιοβασίλεµα απολαµβάνω σε ένα εξαιρετικά ειδυλλιακό µέρος, στην αυλίτσα του Αγίου Νικολάου του Κρασά, πάνω στα απόκρηµνα βράχια της δυτικής πλευράς του νησιού. Θεέ µου, πόση γαλήνη…
Σαν ένα µικρό φως στη λάµψη της µεγάλης καλοκαιρινής Ελλάδας, τα Κύθηρα ακονίζουν τη δηµιουργικότητά µου και µου θυµίζουν ότι το αυθεντικό τελικά είναι και το αληθινό. Σέµπρε βίβα, Κύθηρα!
* Ο Κυριάκος Μελάς είναι executive chef / σύµβουλος γαστρονοµίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Νορβηγός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας αγόρασε το θρυλικό «Κόκκινο Σπίτι» της Αλκυόνης Παπαδάκη στο Νέο Χωριό στην Κρήτη, αναβίωσε μαζί με αυτό και τον ελαιώνα του και βρήκε τη χαρά του
Αν πηγαίνεις στο νησί για εικοστή φορά, έχεις τη δική σου Κέρκυρα αλλά και τους ανθρώπους της με τους οποίους έχεις δεθεί με τα χρόνια.
O γνωστός ηθοποιός μιλάει για την δική του Αίγινα
Η παραολυμπιακής, αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ μιλάει για τη Ρόδο των παιδικών της καλοκαιριών, των οικογενειακών αναμνήσεων και της προσβασιμότητας
H ιδιοκτήτρια του Cine Paris και ιδρύτρια του Cinobo μοιράζεται τις αναμνήσεις της από το νησί
Ο δημοφιλής παρουσιαστής μιλά για όσα τον κέρδισαν στο νησί
H ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός θυμάται τις αγαπημένες της διακοπές στο νησί
Ο φαρμακοποιός και ιδρυτής της APIVITA μιλάει για το νησί του Ιπποκράτη, τον φυσικό πλούτο της και τη βαθιά σχέση του νησιού με την υγεία και την ανθρώπινη σοφία
Η ηθοποιός, μιλάει για το νησί που έγινε έμπνευση, έργο, μουσική και μια βαθιά προσωπική ιστορία ζωής
Όρεξη, μέρες και φαγητό να έχεις και θα περάσεις τέλεια
Ο γνωστός δημοσιογράφος γράφει για το νησί που δεν αλλάζει ποτέ
Ο γνωστός σκηνοθέτης μοιράζεται εικόνες από τη δική του εμπειρία στο νησί
Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (UHN) γράφει για το νησί που επισκεφτηκε πρόσφατα
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλεύτρια Α' Πειραιώς και Νήσων γράφει για έναν τόπο που αξίζει να ζει όλον τον χρόνο.
Η συμπρόεδρος του πολιτικού κόμματος Βολτ Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση γράφει για την ξεχωριστή θέση που έχει η Αλόννησος στην καρδιά της
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βασίλαινας γράφει για το αγαπημένο του νησί, την Σκόπελο
Ο ηθοποιός Δημήτρης Καπετανάκος γράφει για την αγαπημένη του παραλία
Η επιχειρηματίας Ειρήνη Ντέρου γράφει για τη Σκύρο, που την νιώθει πατρίδα της
Η Ελληνοιταλίδα ηθοποιός γράφει για τις παιδικές της αναμνήσεις από τα καλοκαίρια στη Σκύρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.