Ταξιδια

Κύθηρα 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Στο νησί λέγεται ότι αναδύθηκε η Αφροδίτη κι αυτό από µόνο του είναι λόγος να το ερωτευτείς

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραλία Καλαδί, Κύθηρα
© Δημήτρης Τοσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύθηρα: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Στα Κύθηρα, γνωστά και µε την παλαιότερη ενετική ονοµασία Τσιρίγο, λέγεται ότι αναδύθηκε η Αφροδίτη κι αυτό από µόνο του είναι λόγος να το ερωτευτείς. Τα χωριά, οι παραλίες, τα µουσεία, τα µνηµεία, τα αξιοθέατα, τα σπήλαια και τα κάστρα του νησιού είναι οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να το επισκεφθείς τουλάχιστον µία φορά στη ζωή σου.

Τι να δεις

Στα Κύθηρα δεν θα βαρεθείς. Έχεις πολλά χωριά να εξερευνήσεις και δεκάδες παραλίες να βουτήξεις. Ξεκίνα από τον παραθαλάσσιο Αβλέµονα, που οι ίδιοι οι ντόπιοι ξεχωρίζουν ως το οµορφότερο χωριό τους. Σήµα κατατεθέν του ο µικρός κολπίσκος που µοιάζει µε πισίνα! Στα χωριά Πιτσινάδες και Αρωνιάδικα θα περπατήσεις σε λιθόστρωτα σοκάκια και θα θαυµάσεις την αρχιτεκτονική των µικρών σπιτιών (πολλά από αυτά χτίστηκαν τον 18ο αιώνα). Στο κοσµοπολίτικο Καψάλι, µε τους δύο όµορφους κόλπους, θα πιεις καφέ πάνω στο κύµα και ποτά µέχρι αργά το βράδυ. Ξακουστή και η Αγία Πελαγία, χωριό που βρίσκεται κοντά σε πολλές παραλίες και για αυτό την επιλέγουν αρκετοί επισκέπτες. Στην καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας θα θαυµάσεις τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, την εκκλησία της Παναγίας του Φόρου, αλλά και τα µεσαιωνικά ερείπια που ξεπροβάλλουν µέσα από τα δύο φαράγγια. Δεν γίνεται να µην περπατήσεις το µονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό του Μυλοπόταµου και οδηγεί στους Νερόµυλους. Στην καταπράσινη διαδροµή θα συναντήσεις και τους υπέροχους καταρράκτες – αν αντέχεις τα κρύα νερά, κάνε και µια βουτιά! Κοντά στον Μυλοπόταµο υπάρχει και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, τόσο επιβλητικό που θα σου κόψει την ανάσα. Από το µοναστήρι της Αγίας Ελέσας θα δεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεµα του νησιού, στις πηγές του Αµήρ- Αλή στον Καραβά θα γαληνέψει η ψυχή σου. Τη Χώρα θα την περπατήσεις πολλές φορές και εννοείται ότι δεν θα παραλείψεις να ανέβεις –κάποιο απόγευµα– στο περίφηµο Ενετικό κάστρο. Η θέα από εδώ είναι συγκλονιστική.

Πού να κολυµπήσεις

Το Καλαδί, η πιο εντυπωσιακή και σίγουρα η πιο διάσηµη παραλία των Κυθήρων, χωρίζεται σε τρία µέρη (οπότε µην απογοητευτείς αν συναντήσεις κόσµο στην πρώτη παραλία, σίγουρα θα είναι πιο ήσυχα στις επόµενες δύο) και έχει αρκετά σκαλιά µέχρι να φτάσεις (προσοχή, γλιστράνε!). Η ανάβαση είναι λίγο δύσκολη γι' αυτό φρόντισε πριν κατέβεις να προµηθευτείς νερό από την καντίνα στην κορυφή. Άλλες διάσηµες παραλίες είναι το Μελιδόνι, (προσβάσιµη µε βαρκούλα απ’ το Καψάλι ή µε χωµατόδροµο από το χωριό Δρυµώνας), µε την ψιλή άµµο και τα κρυστάλλινα νερά, ο Χαλκός µε το βότσαλο και τα καταγάλανα νερά (πριν κατέβεις, πάρε λίγα λεπτά για να θαυµάσεις τη θέα από ψηλά) και η παραλία της Παλαιόπολης που είναι και η µεγαλύτερη του νησιού. Το Διακόφτι µε τα εξωτικά, γαλαζοπράσινα νερά είναι ιδανικό για οικογένειες µε παιδιά καθώς έχει µικρό βάθος. Στον αντίποδα ο αποµακρυσµένος Ρούτσουνας µε τα βαθιά νερά. Υπέροχη παραλία και το Καλάµι. Το µονοπάτι για να φτάσεις ως εδώ είναι δύσκολο, αλλά το τέλος της διαδροµής θα σε αποζηµιώσει. Πάρε νερό µαζί, θα χρειαστεί. Με τίποτα µην παραλείψεις τη Χύτρα, µια βραχονησίδα σε µικρή απόσταση από το Καψάλι, προσβάσιµη µόνο µε καραβάκι. Εδώ θα βρεις και την ξακουστή θαλάσσια σπηλιά, από τις ωραιότερες στην Ελλάδα. Αν αντέχεις, να πας και στην πράσινη λίµνη που µοιάζει µε καρδιά, µια φυσική πισίνα µε θαλασσινό νερό. Δεν είναι εύκολα προσβάσιµη, θέλει καµιά ώρα περίπου περπάτηµα από τον Λιµνιώνα, οπότε πάρε µαζί σου µόνο τα απαραίτητα.

Πού να µείνεις

Στο Καψάλι στα ξενοδοχεία Porto Delfino (2736031940) µε 25 χρόνια εµπειρίας και στο El Sol (2736031629). Στο πολύ όµορφο Guesthouse Pitsinades (6974563670), µια µικρή όαση στον µεσαιωνικό οικισµό Πιτσινάδες. Στις Ανέµες (2736034067) στον Αβλέµονα, µε σύγχρονη αισθητική και θέα στη θάλασσα. Στην Αγία Πελαγία θα βρεις τις Βεράντες του Ουρανού (6983784533), όνοµα και πράγµα. Το δηµοτικό camping στο Καψάλι δεν θα ανοίξει ούτε φέτος.

Πού να φας

Σίγουρα στην ταβέρνα της Φιλιώς (2736031549) στον Κάλαµο για παραδοσιακή κουζίνα µε προϊόντα από το περιβόλι τους. Στα συν η υπέροχη, δροσερή και σκιερή αυλή. Για ολόφρεσκα ψάρια από τη θάλασσα των Κυθήρων στον Σωτήρη (2736033722), σήµα κατατεθέν στον Αβλέµονα για πάνω από 35 χρόνια. Για τοπική κουζίνα και κρασιά κάτω από τις λεύκες να πας στη Σκάνδεια (2736033700), στην Παλαιόπολη, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Σκάνδειας. Στον Μυλοπόταµο θα πας έτσι κι αλλιώς για να περπατήσεις στο µονοπάτι γύρω από τους καταρράκτες. Μετά θα κάτσεις στη γραφική πλατεία του χωριού, κάτω από τα τεράστια πλατάνια στον Πλάτανο (2736033397). Στο Pierros (2736031014) στο Λιβάδι για το τέ-λει-ο χοιρινό µε πατάτες. Ωραίο πρωινό, brunch, αλλά και δροσερά κοκτέιλ το βραδάκι θα βρεις και στο Μπότζιο (2736031060) στον Αβλέµονα. Θα περάσεις οπωσδήποτε από το Bon Bon Fait Maison (2736031418) του chef patissier Κρίτωνα Πουλή στο κέντρο του νησιού.

Πού να διασκεδάσεις

Στο Αραχτοπωλείο (6977081023) στον Αβλέµονα για ποτό, ethnic και latin διάθεση και πολύ συχνά live. Ατµοσφαιρικό µπαράκι µε υπέροχα κοκτέιλ το Il Mercato Bar (6948518839) που στεγάζεται σε αρχοντικό του 19ου αιώνα στoν κεντρικό δρόµο της Χώρας. Για πιο δυνατές µουσικές δίπλα στη κύµα, στο Καψάλι θα βρεις το Banda Landra (2736031904). Στις στροφές του δρόµου µεταξύ Χώρας και Καψαλιού, στα πόδια ακριβώς του Ενετικού κάστρου, θα βρεις τον Κούκο (2736031983) µε ωραία ποτά, απίθανη θέα, ροκ διάθεση, σοφιστικέ και «αλήτικα» στοιχεία. - A.V. team

∆ήµος: 2736031213
Aστυνοµία: 2736031206
Λιµεναρχείο: 2736033280
Πρώτες Βοήθειες: 2736031243

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ