Ταξιδια

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν θάλασσα

Οι διακοπές αφήνουν πίσω αναμνήσεις που κουβαλάς για πάντα

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72228-161044.jpg

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης γράφει για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Athens Voice

Ελλάδα, νησιά και ακτές, είναι χωρίς αμφιβολία ο παγκόσμιος παράδεισος. Οι γαλάζιες θάλασσες ελκύουν τον καθένα, ενώ τα αρώματα, οι γεύσεις και τα μνημεία, αρχαία, βυζαντινά, σύγχρονα, και της φύσης, δίνουν το δικό τους χρώμα συμπληρώνοντας το απέραντο γαλάζιο.

Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπά στο Βόρειο Αιγαίο και τις παρθένες ακτές του, στα ζεστά νερά της Δωδεκανήσου, στις ατελείωτες επιλογές της Κρήτης, στο δαντελωτό Ιόνιο, στις απόκρυμνες ακτές της Πελοποννήσου και βέβαια στον ήλιο των Κυκλάδων που κάνει τις άγριες πέτρες να λάμπουν.

Όσα μέρη και να αναφέρω πάντα θα υπάρχει κάποιο που θα ξεχάσω. Για εμάς που η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τον ήλιο, το φως, το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας, κάθε γωνιά της είναι μοναδική. Άλλωστε ο Ελύτης έγραψε: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Αυτά μας ορίζουν και καθορίζουν τη μοίρα μας.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το πιο βασικό πλεονέκτημά μας είναι οι καθαρές θάλασσες κι ακτές και όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να τις προστατεύσουμε. Ας μην αφήσουμε λοιπόν στον επόμενο επισκέπτη τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά μας απορρίματα.

Πάντως, πέρα από τα τοπία και τις ωραίες φωτογραφίες, οι διακοπές αφήνουν πίσω αναμνήσεις που κουβαλάς για πάντα. Δεν μπορώ να συγκρίνω με τίποτα την ανάμνηση του ζεστού καλοκαιριού στο Κουφονήσι έναν Ιούλιο πριν πολλά χρόνια. Το παιχνίδι στη θάλασσα, το γλυκό καρπούζι, την αυτοσχέδια τέντα, την ανεμελιά, τις σιωπές γεμάτες λόγια, τις βόλτες ατενίζοντας το πέλαγος, τον έρωτα, την εποχή της αθωότητας...


* Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ