- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για μια νύχτα συναντηθήκαμε
«Πώς νιώθεις όταν τρέχεις;», ρώτησα έναν γνωστό μου, που συμμετείχε στον ημιμαραθώνιο. Μου απάντησε «ελεύθερος»
Διαβάζεται ακούγοντας αυτό:
Χθες το βράδυ η πόλη ήταν δική μας. Μπορούσες και περπατούσες ελεύθερος πάνω στις λεπτές άσπρες λωρίδες, που χωρίζουν στα δυο την άσφαλτο. Κανένα αυτοκίνητο, κανένα κορνάρισμα, μόνο δυνατή μουσική και χαμόγελα. Οι δρόμοι είχαν γεμίσει με αναπηρικά καροτσάκια, παιδικά καροτσάκια και πατίνια, με χρωματιστές μπλούζες, βραχιόλια και πανό με συνθήματα. Χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων έτρεξαν και περπάτησαν μαζί στον 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και στον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. Κάποιοι τερμάτισαν πρώτοι και άλλοι τελευταίοι, νικητές όμως ήταν όλοι.
«Πώς νιώθεις όταν τρέχεις;», ρώτησα έναν γνωστό μου, που συμμετείχε στον ημιμαραθώνιο. Μου απάντησε «ελεύθερος». Εγώ δεν έτρεξα, λόγω ενός τραυματισμού, αν και θα το ήθελα πολύ. Απλά περπάτησα την διαδρομή των 5 χιλιομέτρων. Το να βρίσκομαι όμως εκεί, ανάμεσα σε όλους αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους που ήρθαν για τον αγώνα, για την παρέα, για να μεταφέρουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, με έκανε να αισθάνομαι γεμάτη. Είναι σπάνιο πια να βλέπεις πλήθη μαζεμένα να γιορτάζουν τη ζωή. Συνήθως όταν βλέπεις πλήθη αισθάνεσαι το μίσος και στα μάτια σου τα δακρυγόνα, μετράς ράμματα και μελανιές στο σώμα. Χθες όμως δεν ήταν έτσι. Λες και για μια και μοναδική νύχτα, κάναμε χάρη στον εαυτό μας να νιώσει όμορφα, χωρίς ενοχές. Για μια νύχτα συναντηθήκαμε. Γνωριστήκαμε στον δρόμο, η καρδιά μας χτύπησε δυνατά, τα γόνατά μας πόνεσαν, οι ανάσες μας να κόβονται, πιαστήκαμε χέρι με χέρι, βρεθήκαμε σώμα με σώμα, λίγο ακόμα και θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος. Και τα καταφέραμε. Τερμάτισα ύστερα από 1,5 ώρα.
«I am not the only traveler, Who has not repaid his debt, I've been searching for a trail to follow again, Take me back to the night we met», τραγουδάει ο Lord Huron. Είναι Σάββατο βράδυ, ξημέρωμα Κυριακής. Η πόλη έχει γεμίσει δρομείς. Εμείς στριμωχνόμαστε σε ένα μικρό μαγαζί που λέγεται Baobab, σαν τα γνωστά δένδρα της Μαδαγασκάρης και εκείνα που απειλούσαν με αφανισμό τον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα. Οι Αφρικανοί αποκαλούν τα μπαομπάπ και ως «Το δένδρο της ζωής». Έχω κρύψει το μετάλλιο μου στην πλαστική διαφημιστική σακούλα του ημιμαραθωνίου. Τα γόνατά μου με πονάνε, νιώθω κουρασμένη, αλλά δεν θέλω να καθίσω. Γύρω μου κόσμος, ποτά, μουσική, καινούργιοι φίλοι, μια πόλη που γίνεται σιγά σιγά δική μου. Αναρωτιέμαι αν τα μπαομπάπ φύτρωναν μόνο στον πλανήτη Β612 και επειδή ο Μικρός Πρίγκιπας τα ξεφύτρωνε και τα πετούσε, αυτά απλά καρφώνονταν στην γη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι «πάνκηδες» του Μεσαίωνα, τα βέβηλα τραγούδια του 12ου, ο θείος Έρνεστ και ο Φιντέλ, στην Αλεξάνδρου Σβώλου
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, το «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης μάς καλεί στο Pink Together, αποδεικνύοντας ότι η φροντίδα του εαυτού μας παραμένει μια πράξη αγάπης
Η ανάπλαση του ΦΙΞ και το μεσοπολεμικό αποτύπωμα του Brick Expressionism στη Θεσσαλονίκη
Χάρη, μίλα λίγο για Θεσσαλονίκη που θέλω κάτι να δω!
Ο Χάρης Θεοφράστου εκστασιάζεται όταν ακούει να ουρλιάζουν τα πιτσιρίκια από τα σχολεία της Ικτίνου
Τράπεζες, καπνός, μνήμες, σαμπάνιες και Kodak
Η εμπειρία ενός Silent Book Party
Τελικά, χαρακτηρίζει τον Θεσσαλονικιό το «χαλαρά»;
Mήπως πολυτέλεια στην πόλη είναι απλώς η ελευθερία να συνυπάρχουμε;
Αστικές διαδρομές με τη δημοσιογράφο, ραδιοφωνική παραγωγό και συγγραφέα
Ζωγραφικές δίπλα στη θάλασσα από την πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού Mataroa
Ένα «πράσινο» αίνιγμα της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια διαφορετική έκθεση για τη street art
Έρωτες και λαγνείες στους 45 βαθμούς Κελσίου
Η γοητεία του vintage design στο Junk Shop της Καλαμαριάς
Από το μετρό και το FlyOver μέχρι το λιμάνι, τη ΔΕΘ και τις νέες υποδομές υγείας, ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα μεταμορφώνει την πόλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.