- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σε οριακό σημείο τα αποθέματα σκουμπριού στον ΒΑ Ατλαντικό λόγω υπεραλίευσης
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή πλέον
Υπεραλίευση: Το σκουμπρί στον ΒΑ Ατλαντικό εξαντλείται - Σταθερή μείωση των πληθυσμών - Ειδικοί προτείνουν βιώσιμες επιλογές κατανάλωσης.
Τα αποθέματα σκουμπριού πλησιάζουν σε «σημείο κατάρρευσης» λόγω υπεραλίευσης σύμφωνα με ειδικούς, καθώς το ψάρι πλέον δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν τη ρέγγα, προτείνει η Εταιρεία Θαλάσσιας Προστασίας (Marine Conservation Society – MCS), καθώς το σκουμπρί συνεχίζει να υπεραλιεύεται από χώρες όπως η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε χρόνο, η MCS δημοσιεύει τον Οδηγό Καλού Ψαριού (Good Fish Guide), που κατατάσσει τα ψάρια με βάση τον βαθμό υπεραλίευσης. Το σκουμπρί του βορειοανατολικού Ατλαντικού, που κάποτε θεωρούνταν άφθονο και βιώσιμη επιλογή, υπεραλιεύθηκε κατά μέσο όρο 23% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Άλις Μουρ, υπεύθυνη του οδηγού στην MCS, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπουμε μια πηγή θαλασσινών που κάποτε ήταν βιώσιμη να βρίσκεται σε τέτοια πτώση. Το σκουμπρί δέχεται τεράστια πίεση από τις αλιευτικές δραστηριότητες πολλών χωρών και τα αποθέματα σύντομα δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Βλέπουμε σταθερή μείωση των πληθυσμών και πλησιάζουν σημείο κατάρρευσης. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεση δράση και να συνεργαστεί με άλλες χώρες ώστε τα όρια αλιείας να ευθυγραμμιστούν με τις επιστημονικές συστάσεις.»
Ο οδηγός της MCS χρησιμοποιεί σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τους καταναλωτές και κλίμακα από το 1 έως το 5 για επιχειρήσεις:
- Πράσινο (1-2): η καλύτερη επιλογή
- Πορτοκαλί (3-4): απαιτούνται βελτιώσεις
- Κόκκινο (5): ψάρια προς αποφυγή
Συνιστάται σε επιχειρήσεις, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μόνο προϊόντα με βαθμολογία 1 έως 3.
Πλέον, το σκουμπρί που αλιεύεται στον ΒΑ Ατλαντικό με μηχανότρατες μεσοπέλαγης αλιείας υποβαθμίστηκε από βαθμολογία 3 σε 4, άρα συνιστάται να μην διατίθεται. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο διαδεδομένη για τροφοδοσία σούπερ μάρκετ και εστιατορίων. Το σκουμπρί που αλιεύεται με καλάμι και πετονιά υποβαθμίστηκε από 2 σε 3.
Το σκουμπρί εξακολουθεί να υπεραλιεύεται από Νορβηγία, Ισλανδία, Νήσους Φερόες και Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2009, τα συνολικά όρια αλίευσης (TACs) που καθορίζουν οι χώρες ξεπερνούν κατά 5% έως 80% τις επιστημονικές συστάσεις. Από το 2020 έως το 2024, οι TACs ήταν κατά μέσο όρο 39% υψηλότερες από τις επιστημονικές συμβουλές.
Ως πιο βιώσιμες εναλλακτικές, η MCS προτείνει ρέγγα από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη, καθώς και σαρδέλες από την Κορνουάλη.
Σημειώνεται επίσης ότι η πεσκανδρίτσα (monkfish) από τη Βόρεια Θάλασσα ανέβηκε από το πορτοκαλί στο πράσινο, ενώ το γαλάζιο μαρλίνο βγήκε από τη «μαύρη λίστα».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.