Περιβαλλον

Ακτιβιστές για το κλίμα ξεφούσκωσαν τα λάστιχα 900 SUV στη «μεγαλύτερη δράση όλων των εποχών» (εικόνες)

Ποια είναι η ομάδα που στόχευσε ιδιοκτήτες οχημάτων 4x4 σε οκτώ πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτιβιστές του κλίματος στοχοποιούν SUV: Οι Tyre Extinguishers ξεφούσκωσαν λάστιχα 900 οχημάτων σε όλο τον κόσμο - Ο τρόπος δράσης και το μανιφέστο της ομάδας.
Το κίνημα των ξεφούσκωτων ελαστικών: Ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο επιτίθενται σε SUV © Twitter / The Tyre Extinguishers

Ακτιβιστές του κλίματος στοχοποιούν SUV: Οι Tyre Extinguishers ξεφούσκωσαν λάστιχα 900 οχημάτων σε όλο τον κόσμο - Ο τρόπος δράσης και το μανιφέστο της ομάδας.

«Θέλουμε να καταστήσουμε αδύνατη την ιδιοκτησία ενός τεράστιου ρυπογόνου 4x4 στις αστικές περιοχές του κόσμου», δηλώνουν τα μέλη της οικοακτιβιστικής ομάδας που συντόνισε επίθεση στα οχήματα SUV μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών μητροπόλεων.

Οι ακτιβιστές του κλίματος με την ονομασία The Tyre Extinguishers εξαπέλυσαν τη «μεγαλύτερη νύχτα δράσης τους εναντίον SUV», με 900 οχήματα - στόχους σε όλο τον κόσμο.

«Χθες το βράδυ (το απόγευμα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου και νωρίς το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου), πολίτες σε οκτώ χώρες ξεφούσκωσαν ελαστικά σε σχεδόν 900 ρυπογόνα SUV», ανέφερε η ομάδα ακτιβιστών σε δήλωση.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη παγκόσμια δράση κατά των οχημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα στην ιστορία, με πολλές ακόμη να ακολουθούν».

Ακτιβιστές του κλίματος στοχοποιούν SUV: Οι Tyre Extinguishers ξεφούσκωσαν λάστιχα 900 οχημάτων σε όλο τον κόσμο - Ο τρόπος δράσης και το μανιφέστο της ομάδας.
Η ομάδα δηλώνει ότι πλέον περίπου 100 αυτόνομες ομάδες σε όλο τον κόσμο σαμποτάρουν ελαστικά SUV © Twitter / The Tyre Extinguishers

Το τελευταίο ανακοινωθέν από τους Tyre Extinguishers υποδηλώνει ότι η εκστρατεία για το κλίμα κατά των ιδιοκτητών 4x4 στις πόλεις εξακολουθεί να είναι ισχυρή, σχεδόν εννέα μήνες μετά τις πρώτες αναφορές για ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ακτιβιστές ζητούν την απαγόρευση των SUV στις αστικές περιοχές. Μέχρι τότε, είπαν: «Θέλουμε να καταστήσουμε αδύνατη την ιδιοκτησία ενός τεράστιου ρυπογόνου 4x4 στις αστικές περιοχές του κόσμου».

Ακτιβιστές για το κλίμα ξεφούσκωσαν λάστιχα 900 SUV στη «μεγαλύτερη δράση όλων των εποχών» - Χτυπήθηκαν 18 πόλεις του κόσμου

Κατά τη διάρκεια της δράσης, ομάδες ανέλαβαν δράση στο Άμστερνταμ και στο Ένσχεντε της Ολλανδίας, στο Παρίσι και στη Λυών στη Γαλλία, στο Βερολίνο, στη Βόννη, στο Έσσεν, στο Ανόβερο και στο Ζάαρμπρούκεν στη Γερμανία, στο Μπρίστολ, στο Λιντς, στο Λονδίνο και στο Νταντί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Μάλμε στη Σουηδία, στο Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, στη Ζυρίχη και το Βίντερτουρ στην Ελβετία, καθώς και τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Στο Λιντς, στο Λονδίνο και στη Ζυρίχη, ακτιβιστές ανέφεραν ότι στοχοποιήθηκαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα.

Κατά την προηγούμενη συντονισμένη νύχτα δράσης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η εκστρατεία είπε ότι είχε αναφορές για περισσότερα από 600 «αφοπλισμένα» οχήματα σε εννέα χώρες.

Meet the climate activists deflating tyres to stop SUV ownership

Οι συντονιστές της εκστρατείας ισχυρίζονται ότι οι υποστηρικτές του κινήματος ξεφούσκωσαν τα ελαστικά σε περισσότερα από 10.000 οχήματα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα είπε επίσης ότι γνωρίζει τώρα περίπου 100 αυτόνομες ομάδες σε όλο τον κόσμο που σαμποτάρουν ελαστικά SUV.

«Υπάρχουν και άλλες ομάδες που κάνουν παρόμοιες ενέργειες με τις οποίες οι Tyre Extinguishers δεν έρχονται σε άμεση επαφή και δεν αναφέρονται όλες οι ενέργειες», ανέφεραν.

Ακτιβιστές του κλίματος στοχοποιούν SUV: Οι Tyre Extinguishers ξεφούσκωσαν λάστιχα 900 οχημάτων σε όλο τον κόσμο - Ο τρόπος δράσης και το μανιφέστο της ομάδας.
Η αποκεντρωμένη καμπάνια παρέχει διαδικτυακές οδηγίες για τους υποστηρικτές που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτόνομες ομάδες © Twitter / The Tyre Extinguishers

Ακτιβιστές για το κλίμα ξεφούσκωσαν λάστιχα 900 SUV - «Περιττές εκπομπές πολυτελείας» τα τεράστια οχήματα

Η ακτιβιστική ομάδα που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, επικρίνει τα SUV ως «περιττές εκπομπές πολυτελείας», που επιδεικνύονται από τους πλούσιους, οι οποίοι συντελούν στην κλιματική καταστροφή, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση και κάνουν τους δρόμους μας πιο επικίνδυνους».

Η αποκεντρωμένη καμπάνια παρέχει διαδικτυακές οδηγίες για τους υποστηρικτές που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτόνομες ομάδες δολιοφθοράς.

Ο ιστότοπός τους παρέχει επίσης έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια για τους σαμποτέρ, τα οποία συνιστάται να τοποθετηθούν στα οχήματα, για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους έχουν στοχοποιηθεί.

Η Μάριον Γουόκερ, εκπρόσωπος των Tyre Extinguishers, δήλωσε: «Θέλουμε να δείξουμε ότι οποιοσδήποτε, παντού, μπορεί να αναλάβει δράση για το κλίμα, ώστε να τερματίσει την κυριαρχία των θηριωδών αυτοκινήτων στις πόλεις του κόσμου. Το κίνημά μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται – μόλις βγει η ιδέα εκεί έξω, δεν μπορεί να σταματήσει».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ