Περιβαλλον

Ο Λούλα πήγε με ιδιωτικό τζετ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Λούλα πήγε στη σύνοδο του ΟΗΕ για το περιβάλλον με το ιδιωτικό τζετ εκατομμυριούχου
Ο Λούλα ντα Σίλβα © ΕPA

Λούλα: Στην Αίγυπτο για την COP27 με ιδιωτικό τζετ ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε στη Βραζιλία η απόφαση του εκλεγμένου προέδρου της, Λούλα ντα Σίλβα, να μεταβεί στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Αίγυπτο, με το ιδιωτικό τζετ εκατομμυριούχου.

«Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνεις, ακόμη και πριν αναλάβεις καθήκοντα ως πρόεδρος», είπε πρώην υπουργός για το ταξίδι του κεντροαριστερού πολιτικού, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτο λάθος».

Το μόνο που είχε να σχολιάσει ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος ήταν ότι ο ιδιοκτήτης του τζετ, Χοσέ Σερπιέρι ο νεότερος, ταξίδευε μαζί με τον εκλεγμένο πρόεδρο και δεν δάνεισε απλώς το αεροσκάφος.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της μετάβασης στην προεδρία του Λούλα είπε ότι καθώς δεν είναι ακόμη πρόεδρος δεν διέπραξε αδίκημα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροσκάφος της γραμμής για να μην προπηλακιστεί από ακροδεξιούς.

Ο Λούλα, κατά την προεκλογική περίοδο, είχε δώσει έμφαση στην αποκατάσταση της καταστροφής στο περιβάλλον που είχε προκαλέσει ο προκάτοχός του, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Την τελευταία τετραετία η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο έφτασε σε υψηλό επίπεδο 15 ετών, σημειώνει ο Guardian.

COP27: Πόσα ιδιωτικά τζετ πέταξαν για τη Σύνοδο και ποιο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα

Δεν είναι όμως μόνο ο Λούλα αλλά και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες που πήγαν στην Αίγυπτο για την COP27 με τα ιδιωτικά τους τζετ, των οποίων οι εκπομπές ρύπων ανά διανυόμενο χιλιόμετρο είναι σημαντικά χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη μορφή μέσου μεταφοράς.

Τα δεδομένα από το FlightRadar24 τα οποία επικαλείται ο Guardian δείχνουν ότι 36 ιδιωτικά τζετ προσγειώθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου.

Άλλα 64 πέταξαν στο Κάιρο, 24 από τα οποία είχαν έρθει από το Σαρμ ελ Σέιχ. Το site της Συνόδου αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι μπορούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Εννέα από τις πτήσεις προέρχονταν από τη Βρετανία, ενώ άλλες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Δύο έφτασαν από τις ΗΠΑ, ένα από την Ατλάντα και ένα από την Ουάσιγκτον. Το FlightRadar24 λέει ότι μπορεί και να υπήρξαν περισσότερες προγραμματισμένες ιδιωτικές πτήσεις που δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει λόγω περιορισμένης κάλυψης στην περιοχή.

Ωστόσο, φέτος συγκριτικά με τη Σύνοδο για το Κλίμα που έγινε πέρυσι στη Γλασκωβη (COP26) πέταξαν λιγότερα ιδιωτικά τζετ. Ένας από τους λόγους ενδεχομένως να είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει λιγότεροι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ