- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο Λούλα πήγε με ιδιωτικό τζετ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το περιβάλλον
Ο λόγος που επικαλέστηκε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας
Λούλα: Στην Αίγυπτο για την COP27 με ιδιωτικό τζετ ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας
Αρνητικά σχόλια προκάλεσε στη Βραζιλία η απόφαση του εκλεγμένου προέδρου της, Λούλα ντα Σίλβα, να μεταβεί στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Αίγυπτο, με το ιδιωτικό τζετ εκατομμυριούχου.
«Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνεις, ακόμη και πριν αναλάβεις καθήκοντα ως πρόεδρος», είπε πρώην υπουργός για το ταξίδι του κεντροαριστερού πολιτικού, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτο λάθος».
Το μόνο που είχε να σχολιάσει ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος ήταν ότι ο ιδιοκτήτης του τζετ, Χοσέ Σερπιέρι ο νεότερος, ταξίδευε μαζί με τον εκλεγμένο πρόεδρο και δεν δάνεισε απλώς το αεροσκάφος.
Από την πλευρά του ο συντονιστής της μετάβασης στην προεδρία του Λούλα είπε ότι καθώς δεν είναι ακόμη πρόεδρος δεν διέπραξε αδίκημα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροσκάφος της γραμμής για να μην προπηλακιστεί από ακροδεξιούς.
Ο Λούλα, κατά την προεκλογική περίοδο, είχε δώσει έμφαση στην αποκατάσταση της καταστροφής στο περιβάλλον που είχε προκαλέσει ο προκάτοχός του, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Την τελευταία τετραετία η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο έφτασε σε υψηλό επίπεδο 15 ετών, σημειώνει ο Guardian.
COP27: Πόσα ιδιωτικά τζετ πέταξαν για τη Σύνοδο και ποιο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα
Δεν είναι όμως μόνο ο Λούλα αλλά και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες που πήγαν στην Αίγυπτο για την COP27 με τα ιδιωτικά τους τζετ, των οποίων οι εκπομπές ρύπων ανά διανυόμενο χιλιόμετρο είναι σημαντικά χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη μορφή μέσου μεταφοράς.
Τα δεδομένα από το FlightRadar24 τα οποία επικαλείται ο Guardian δείχνουν ότι 36 ιδιωτικά τζετ προσγειώθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου.
Άλλα 64 πέταξαν στο Κάιρο, 24 από τα οποία είχαν έρθει από το Σαρμ ελ Σέιχ. Το site της Συνόδου αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι μπορούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Εννέα από τις πτήσεις προέρχονταν από τη Βρετανία, ενώ άλλες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Δύο έφτασαν από τις ΗΠΑ, ένα από την Ατλάντα και ένα από την Ουάσιγκτον. Το FlightRadar24 λέει ότι μπορεί και να υπήρξαν περισσότερες προγραμματισμένες ιδιωτικές πτήσεις που δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει λόγω περιορισμένης κάλυψης στην περιοχή.
Ωστόσο, φέτος συγκριτικά με τη Σύνοδο για το Κλίμα που έγινε πέρυσι στη Γλασκωβη (COP26) πέταξαν λιγότερα ιδιωτικά τζετ. Ένας από τους λόγους ενδεχομένως να είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει λιγότεροι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.