- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ: Θερμοκρασίες - ρεκόρ σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει πριν το 2030


Οι πάγοι της Γης λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται
Οι πάγοι παγκοσμίως βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αντίθετα η θερμοκρασία της Γης στο υψηλότερο: μετά το 2024 με τα αρνητικά ρεκόρ και τις κλιματικές καταστροφές που καταγράφηκαν στη διάρκειά του, ο χειμώνας του 2025 κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται.
Τον Φεβρουάριο η συνολική επιφάνεια των πάγων γύρω από τους δύο πόλους έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ οι τρεις μήνες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο (Δεκέμβριος- Φεβρουάριος) ήταν σχεδόν τόσο ζεστοί όσο πέρυσι –όταν είχε καταγραφεί ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας-, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
“Ο Φεβρουάριος του 2025 συνεχίζει τις θερμοκρασίες ρεκόρ, ή σε σχεδόν επίπεδα ρεκόρ, που παρατηρήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια” λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Σαμάνθα Μπέρζες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF).
Ο Φεβρουάριος του 2025 ο τρίτος πιο ζεστός Φεβρουάριος που έχει παρατηρηθεί ποτέ
Μέρος των πάγων λιώνει κανονικά το καλοκαίρι και σχηματίζεται εκ νέου τον χειμώνα, όμως πλέον αυξάνεται το ποσοστό των πάγων που λιώνουν και μειώνεται αυτό των νέων πάγων.
Στις 7 Φεβρουάριου καταγράφηκε “το χαμηλότερο ρεκόρ συνολικής επιφάνειας πάγων” γύρω από την Αρκτική και την Ανταρκτική, επεσήμανε ο Κοπέρνικος.
Το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει κυρίως την Αρκτική. Εξάλλου η Γη ξεκίνησε φέτος την τρίτη συναπτή χρονιά με θερμοκρασίες ρεκόρ, μετά το 2024 που απεδείχθη η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2023.
Ο Φεβρουάριος του 2025 ήταν ο τρίτος πιο ζεστός Φεβρουάριος που έχει παρατηρηθεί ποτέ και το χειρότερο: η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, τόνισε ο Κοπέρνικος.
Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα προβλέπει ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει για να αποφύγει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση των κλιματικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος οδεύει να ξεπεράσει το όριο αυτό στην αρχή της δεκαετίας του 2030, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι πιθανό να ξεπεραστεί ακόμη νωρίτερα.
Ο φετινός Φεβρουάριος σημαδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές στην Αργεντινή, πολλούς κυκλώνες στη νοτιοανατολική Αφρική και τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Μεγάλο μέρος της Αρκτικής, των Άλπεων και των Ιμαλαΐων, όπως και η Σκανδιναβία, η βόρεια Χιλή, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ινδία ή η Φλόριντα στις ΗΠΑ είδαν ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο. Αντίθετα κύμα ψύχους καταγράφηκε στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ ο μήνας ήταν ιδιαίτερα κρύος στην Τουρκία, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή όπως και σε τμήμα της ανατολικής Ασίας.
Παράλληλα αφύσικα υψηλή ήταν και η θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών, που έφτασε τους 20,88° Κελσίου, η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ecogenia και The Hellenic Initiative Canada: Επέκταση του 1ου Σώματος Νεολαίας για το Κλίμα στην Ελλάδα
Τι ζητούν οι επιστήμονες
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαθέτουν μια δεξιότητα που θεωρούνταν μοναδική για τους ανθρώπους
Γιατί είναι χειρότερη η κατάσταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Tο 30% των ποταμών ξεχείλισαν, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ
Περισσότερα από το 40% συνδέονται με καρκίνο και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος
Δράσεις σε τρεις άξονες για τη μείωση των απωλειών
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή πλέον
Έρχονται «σκληρότεροι καύσωνες και πυρκαγιές» αυτό το καλοκαίρι
Παραμύθι με υψηλό περιβαλλοντικό κόστος παρά την οικολογική θεματολογία
Χαρμόσυνα νέα στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας - Αποκαλυπτήρια στις 23 Απριλίου
Μια ελεγχόμενη διαδρομή από την πηγή στη βρύση μας
Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν υποτιμηθεί - Τα ευρήματα νέας μελέτης
Η σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.