- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Πώς μπορεί ένα βρώσιμο δάσος να δώσει πνοή στο αστικό περιβάλλον;
Τι μας είπε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Νεάπολης Συκεών κ. Παρή Γενίτσαρη


Το Βρώσιμο Δάσος του Δήμου Νεάπολης Συκεών, το ξεχωριστό αστικό αλσύλλιο με τα καρποφόρα δέντρα και φυτά που δημιουργήθηκε πέρυσι, έχει ήδη αρχίσει να εκπληρώνει τους στόχους του, ζωντανεύοντας ένα κομμάτι της φύσης με όλα τα ευεργετικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μέσα στην πόλη.
Δαμασκηνιές, ροδακινιές, μηλιές, αρωματικά βότανα, λεβάντα, δυόσμος, μέντα, ποικίλα λαχανικά και πολλά ακόμα δώρα της γης στολίζουν το Δάσος στην περιοχή του Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη προσφέροντας παράλληλα και άλλα ακόμη θετικά στοιχεία. Το Βρώσιμο αυτό Δάσος συνδυάζει την ανάδειξη της σημασίας που έχει το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε περίοδο κλιματικής κρίσης, με το στοιχείο της συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση χώρων που μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία συνάντησης των μελών της κοινότητας. Η δημιουργία του εντάσσεται κατ’ αρχήν στο πλούσιο πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για πολλαπλασιασμό του πρασίνου σε μια ασφυκτικά πυκνοδομημένη αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην οποία πόλη καταγράφεται πολύ μικρή αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο.
Το αλσύλλιο έχει δημιουργηθεί από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και παράλληλα τόσο σε συνεργασία με τη Μαμαγαία (Mamagaia) όσο και με κοινωνικό συνεταιρισμό, και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Green Sustainable Paths/Πράσινα Βιώσιμα Μονοπάτια: Συνδέοντας το Σχολείο και τη Γειτονιά μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινοτικού Βρώσιμου Δάσους», και χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Εργαζομένων της Ε.Ε. για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον».
Για το πώς το βρώσιμο δάσος μπορεί να δώσει πνοή στο αστικό περιβάλλον αλλά και για τις σοδειές του, μιλά στην Athens Voice η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Παρή Γενίτσαρη.

Τι δέντρα και τι φυτά περιλαμβάνει το βρώσιμο δάσος του δήμου Νεάπολης- Συκεών;
Το Βρώσιμο Δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποτελεί το πρώτο αστικό αλσύλλιο στη Θεσσαλονίκη με καρποφόρα δέντρα, αρωματικά φυτά και λαχανικά. Αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος και βρίσκεται στην περιοχή Στρεμπενιώτη, στη Δ.Ε. Νεάπολης. Από τον πρώτο χρόνο που ξεκίνησε η δημιουργία του, έχουν ήδη φυτευτεί 25 διαφορετικά είδη δένδρων, μεταξύ των οποίων δαμασκηνιές, ροδακινιές, ροδιές, μηλιές, κυδωνιές, καστανιές, μουσμουλιές, αμυγδαλιές, ελιές, καθώς και αρωματικά και λαχανικά όπως αγκινάρα, φράουλα, αρώνια, λεβάντα, γκότζι μπέρι, δυόσμος, μέντα, μελισσόχορτο, λαγοστάφυλλό, σμέουρο, θρούμπι, σέσκουλα. Οι φυτεύσεις των λαχανικών ανανεώνονται και συνεχίζονται ανάλογα με τη φυτευτική περίοδο.
Έχει μαζευτεί η πρώτη σοδειά του βρώσιμου δάσους;
Ο χώρος είναι ανοικτός και ελεύθερα προσβάσιμος προς την τοπική κοινωνία να τον επισκεφτεί και να συλλέξει τα είδη που έχουν ευδοκιμήσει. Εμείς συλλέξαμε την προηγούμενη φυτευτική περίοδο ενδεικτικά τα σέσκουλα τα οποία διαθέσαμε στο μαγειρείο των Παιδικών Σταθμών για να ετοιμάσει χορτόπιτες για τα παιδιά.

Ποιος ο σκοπός της δημιουργίας ενός τέτοιου βρώσιμου δάσους στην περιοχή;
Η φιλόδοξη αυτή δράση στοχεύει καταρχάς στην ενίσχυση του πρασίνου σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, ενώ παράλληλα επιδιώκει την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και μαθητριών, τη γνωριμία τους με το Βρώσιμο Δάσος, την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, κινητοποιεί την τοπική κοινωνία που την ευαισθητοποιεί και την καθιστά ενεργή και συμμετοχική στα δρώμενα του δήμου που αποβλέπουν σε μια σταδιακή και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων έρχεται τελικά να προσθέσει υπεραξία στην πρωτοπόρα δομή, πετυχαίνοντας τελικά από τα πρώτα της βήματα να κινητοποιήσει την κοινωνία και να αναδείξει τις δημιουργικές αξίες της συμμετοχικότητας στον σχεδιασμό του και της προσφοράς σε ιδέες, εργασία και εξοπλισμό. Η διάθεση και η χαρά των παιδιών δείχνει την ανάγκη που έχουν αυτές οι ηλικίες να έρθουν σε επαφή με το χώμα και τα προϊόντα της γης. Δυστυχώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, και με τους ρυθμούς που εξελίσσονται τα πράγματα, είναι υπαρκτός ο φόβος οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν τα προϊόντα της φύσης και τα δένδρα μόνο μέσα από τις εικόνες των βιβλίων ή του διαδικτύου. Αυτό φιλοδοξούμε να το αποτρέψουμε στο βαθμό των δυνατοτήτων ενός αστικού δήμου δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και υλοποιώντας τα ειδικά προγράμματα. Και μέχρι τώρα από τη συμμετοχή των παιδιών φαίνεται ότι ο στόχος μας επιτυγχάνεται, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Πώς ανταποκρίνονται κάτοικοι και επισκέπτες στη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου;
Το Βρώσιμο Δάσος έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών της φορέων, που έσπευσαν με ενθουσιασμό να στηρίξουν την προσπάθεια του δήμου και να το αγκαλιάσουν από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του. Ο σχεδιασμός του μέσα από το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής των περιοίκων και συμπολιτών μας με ιδέες και προτάσεις. Ευελπιστούμε ότι θα δίνει καθημερινά πνοή στην ευρύτερη περιοχή στου Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη και θα αποτελεί σημείο αναψυχής και τόπο συνάντησης της γειτονιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή συλλογικών φορέων με προσφορά εργασίας και εξοπλισμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατασκευής της ξύλινης περίφραξης που κατασκευάστηκε από τα παιδιά με αναπηρία που εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης), που ανήκει στη ΔΥΠΑ, με την ξυλεία που διέθεσε ο δήμος μας. Αντίστοιχη είναι και η ιδιωτική χορηγία αστικού εξοπλισμού (κιόσκι, κάδοι απορριμμάτων και ενημερωτική πινακίδα), συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας και της λειτουργικότητας του αλσυλλίου. Η συμμετοχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα καθιστούν το εγχείρημα συλλογικό και συνεργατικό.

Η ύπαρξη του βρώσιμου δάσους έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα; Με ποιον τρόπο συμμετέχουν οι νέοι άνθρωποι στις δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη του βρώσιμου δάσους;
Μέχρι σήμερα εκατοντάδες παιδιά Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων έχουν μετατρέψει το Βρώσιμο Δάσος σε υπαίθρια τάξη μαθήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσικής ιστορίας στο φυσικό πεδίο, ερχόμενα σε άμεση επαφή με το χώμα, την καλλιέργεια και την παραγωγή, κάτι που αποτελεί μια ξεχωριστή εικόνα για την καθημερινότητα του αλσυλλίου. Τα παιδιά, καταρτίζονται σε θεωρητικό επίπεδο από τα στελέχη της Mamagaia για την… καλλιεργητική τους αποστολή, φορούν τα γάντια και πιάνουν αμέσως… δουλειά. Έτσι, το μάθημα κάτω από το κιόσκι, που μετατρέπεται σε αίθουσα, περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη ενός Βρώσιμου Δάσους στην αστική περιοχή, τις αρχές-αξίες της κυκλικής οικονομίας και της Αναγεννητικής Γεωργίας και τη συμβολή της στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Κι αφού πάρουν τις απαραίτητες οδηγίες, κατά ομάδες, άλλα παιδιά με φτυάρια και τσουγκράνες, άλλα με το καροτσάκι και άλλα με το φυτό ανά χείρας, ξεχύνονται στα προκαθορισμένα σημεία για να ολοκληρώσουν το έργο τους, που είναι η φύτευση λαχανικών εποχής (μαρούλια, σέσκουλο, σπανάκι, σκόρδο και ραπανάκια), όπως επίσης και η εδαφοκάλυψη με οργανικό υλικό που προήλθε από κλαδεύσεις του δήμου. Αυτή η μαγική εικόνα αποτυπώνεται και στα σχόλια των ίδιων των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους, που με ενθουσιασμό δηλώνουν ότι αυτό το κτήμα το θεωρούν μέρος της δικής τους καθημερινότητας, κάτι που μας χαροποιεί και μας προτρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με το ίδιο πάθος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την άνευ προηγουμένου απώλεια - Κίνδυνος για οικοσυστήματα και γεωργία
Επιστρέφει δυναμικά o παρεξηγημένος βλεννόψαρος - Πώς κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο
Χύμα όσπρια, χειροποίητα απορρυπαντικά, οδοντόβουρτσα από μπαμπού και η άλυτη εξίσωση με τις πλαστικές σακούλες
Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην ανακύκλωση
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα
Ποιες είναι οι πιο καθαρές από πλευράς αέρα
Κύμα κατακραυγής για την πράξη της και παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών
Σκαρφάλωμα στα δέντρα, μπάνιο στην «πισίνα» και ατέλειωτα παιχνίδια
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα καύσιμα αεροσκαφών και το κυανιούχο νάτριο;
Τι δείχνει η έρευνα για το δάγκωμα που παραλύει το θηλυκό χταπόδι
Μόλις επτά χώρες πληρούσαν το 2024 τα πρότυπα ποιότητας του αέρα του ΠΟΥ
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει πριν το 2030
Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Το ξενοδοχείο απέσπασε τη Χρυσή Διάκριση στο πρόγραμμα Zero Waste Horeca, που υποστηρίζεται από το The Coca-Cola Foundation
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.