- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Προειδοποίηση επιστημόνων: Οι ελβετικοί παγετώνες λιώνουν γρήγορα
«Τα δύο τρίτα των παγετώνων θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν γίνει σεβαστή η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα»
Συνολικά οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2% του όγκου τους, καθώς λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα
Οι ελβετικοί παγετώνες συνέχισαν φέτος να λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και η συσσώρευση χιονιού στον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων ουδέποτε ήταν τόσο χαμηλή, προειδοποιεί μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συνολικά οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2% του όγκου τους, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη που δημοσιεύεται από την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών.
Οι αριθμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών, όμως είναι εντούτοις «πολύ ανησυχητικοί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της έρευνας, ο Ματίας Χους, ο οποίος είναι επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων GLAMOS.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο πιο χαμηλοί απ' ό,τι αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, όταν είχαμε εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες, όμως οι παγετώνες έχασαν εντούτοις πολλή μάζα», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.
Στα 60 τελευταία χρόνια, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν τόσο νερό όσο υπάρχει μέσα στη λίμνη της Κωνσταντίας, μια υδάτινη έκταση μήκους 63 χιλιομέτρων στα αυστρο-γερμανο-ελβετικά σύνορα, επιμένει η έκθεση.
Μια από τις πιο ανησυχητικές μετρήσεις αφορά τον Άλετς, τον πιο επιβλητικό παγετώνα των Άλπεων.
Εδώ και λίγο περισσότερο από εκατό χρόνια που γίνονται οι μετρήσεις, «η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την πιο χαμηλή συσσώρευση χιονιού που έχει καταγραφεί ποτέ», υπογραμμίζει ο Χους.
Οι μετρήσεις γίνονται σε ύψος 3.466 μέτρων και συνεπώς υπάρχει πάντα χιόνι.
«Κάνει κρύο εκεί πάνω, αλλά ακόμη και σ' αυτό το ύψος το χιόνι που έχει συσσωρευθεί είναι λίγο και ασφαλώς αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων», πρόσθεσε.
Ο παγετώνας, ο οποίος εκτείνεται σε 86 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στις ελβετικές Άλπεις, υπολογίζεται ότι έχει 11 δισεκ. τόνους πάγου, αλλά από την αρχή του αιώνα το μέτωπό του έχει υποχωρήσει περίπου 1 χιλιόμετρο.
Ο Άλετς είναι ο πιο επιβλητικός από τους περισσότερους από 4.000 αλπικούς παγετώνες.
Μελέτη του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης ανέφερε πως το 95% αυτών των μεγαλοπρεπών μαζών πάγου θα έχουν εξαφανισθεί μέχρι το 2100, αν δεν ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα δύο τρίτα των παγετώνων θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν γίνει σεβαστή η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.
«Τουλάχιστον όμως σ' αυτή την περίπτωση θα μας έμεναν παγετώνες να θαυμάζουμε», σημειώνει ο Ματίας Χους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.