- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μύκητας-δολοφόνος έχει εξαφανίσει 90 είδη αμφίβιων σε 50 χρόνια
Σοβαρότερο το πρόβλημα στην Αυστραλία, την Κεντρική και Νότια Αμερική
Η θανατηφόρα ασθένεια που προκαλεί ένας μύκητας, έχει προκαλέσει δραματική μείωση πληθυσμού σε 501 είδη αμφίβιων σε όλο τον κόσμο (σχεδόν το 7% του συνόλου τους), ενώ 90 είδη έχουν εξαφανιστεί τελείως κατά τα τελευταία 50 χρόνια και σε άλλα 124 είδη το ποσοστό μείωσης του αριθμού τους ξεπερνά το 90%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η νόσος (Chytridiomycosis), που κατατρώει το δέρμα σε βατράχους, σαλαμάνδρες και άλλα αμφίβια, πλήττει περισσότερες από 60 χώρες, με το σοβαρότερο πρόβλημα στην Αυστραλία, στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική. Η Ευρώπη έχει επίσης πληγεί, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον δρ Μπεν Σιλ της Σχολής Περιβάλλοντος του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας που έχει ποτέ υπάρξει εξαιτίας μίας και μόνο ασθένειας. Ο μύκητας θεωρείται πλέον ένα από τα πιο καταστροφικά είδη-εισβολείς παγκοσμίως, συμβάλλοντας -μαζί με τους ανθρώπους- στην έκτη μεγάλη εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης.
Ο μύκητας (Chytrid ή Batrachochytrium dendrobatidis) που είναι υπεύθυνος, πιθανώς, ξεκίνησε την καταστροφική πορεία του κατά τη δεκαετία του 1980 από την Ασία, όπου τα ντόπια αμφίβια φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι του, ενώ χάρη στην παγκοσμιοποίηση και στο διεθνές εμπόριο έχει βρει ευκαιρίες να εξαπλωθεί διεθνώς, καθώς οι άνθρωποι συνεχώς μεταφέρουν φυτά και ζώα από το ένα μέρος στο άλλο.
Πολλά ακόμη είδη αμφίβιων βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης εξαιτίας του μύκητα μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια, σύμφωνα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Από την άλλη, διαφαίνονται ακτίνες ελπίδας, καθώς μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των νέων ειδών που πλήττονται από τον μύκητα.
Δυστυχώς, ο μύκητας δεν είναι η μόνιμη θανάσιμη απειλή για τα αμφίβια, τα οποία επίσης απειλούνται από την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους και την κλιματική αλλαγή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 1 δισ. παιδιά απειλούνται ταυτόχρονα από καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα
Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο
Ένα ακόμη περιστατικό θανάτωσης στη Βόρεια Ελλάδα
Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο αυτή τη φορά
Η Γηραιά Ήπειρος θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή - Πάνω από 200.000 θάνατοι τα τελευταία 4 χρόνια
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη πως ο βασιλικός πολτός αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα
Η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας προωθεί την ενεργειακή αυτονομία, τη βιωσιμότητα και τη συλλογική δράση για χαμηλότερο κόστος ζωής.
Τον Μάιο καταγράφτηκαν αρκετά ρεκόρ σε μηναία βάση στη Γηραιά Ήπειρο
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας παίζει σημαντικό ρόλο
Τρία νησιά, τρία μοντέλα πράσινης μετάβασης - Καθένα με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς εταίρους, διαφορετική φιλοδοξία
Εθελοντής δύτης κατέγραψε μοναδικά στιγμιότυπα μεταξύ Τυνησίας και Σικελίας
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα έπρεπε να έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού
Έκθεση καταγράφει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως - Επιπτώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Τα business plans στο έλεος της κλιματικής κρίσης
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Πράσινο, βιωσιμότητα και η φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών»: πώς η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής στην Αθήνα
Στόλος νέας γενιάς, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, υποδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
Δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Ασφαλής και μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ευρώπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.