- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οι πρωτοφανείς εικόνες της πλημμυρισμένης Ευρώπης μάς φέρνουν αντιμέτωπους για άλλη μια φορά με τη σοβαρότητα της κατάστασης του περιβάλλοντος τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήσαμε, μας έχει βάλει σε περιπέτειες όχι μόνο οικονομικές, αλλά σοβαρότατες περιβαλλοντικές που τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι πιο φτωχοί και αδύνατοι τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο πολιτών.
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας. Το οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης των συνεπειών αυτών θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που έχουμε σήμερα για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή επενδύοντας στο περιβάλλον. Η οικονομική κρίση, όμως, μας κάνει να βλέπουμε κοντόφθαλμα και να θεωρούμε πολυτέλεια την ενασχόλησή μας με περιβαλλοντικά ζητήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο ενεργειακός σχεδιασμός. Μία χώρα που είναι εξαιρετικά ευνοημένη σε αέρα και ήλιο, συνεχίζει με επιλογές που την κρατούν εξαρτημένη από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στις 15 Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) παρουσίασε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας, αλλά και τις προτάσεις και απόψεις του κλάδου για την κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα.
Το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των δύο τελευταίων χρόνων. Με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα οι τιμές των ΑΠΕ να καθορίζονται από απλή υπουργική απόφαση και όχι από το νόμο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, η πολιτεία υπονομεύει κάθε προσπάθεια επενδύσεων του κλάδου. Η διάταξη εισάγει αβεβαιότητα που ισοδυναμεί με το τέλος των επενδύσεων. «Την ώρα που η κυβέρνηση έχει βγει σε άγρα ξένων επενδύσεων δείχνει την πόρτα εξόδου στους επενδυτές που είναι ήδη εδώ και έχουν έμπρακτα επιλέξει τη χώρα μας για να επενδύσουν σε Αιολική Ενέργεια και γενικότερα σε Ανανεώσιμες Πηγές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και ζητάει την απόσυρση των διατάξεων αυτών που ισοδυναμούν με το τέλος των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τα οφέλη από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχήν προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή φθηνότερο κατά 23% ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με το ρεύμα από φυσικό αέριο. Βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο αφού εξοικονομεί εθνικούς πόρους χάρη στην υποκατάσταση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων. Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, αφού αξιοποιεί μια εγχώρια ενεργειακή πηγή που δεν υπόκειται στις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής των ορυκτών καυσίμων και φυσικά προσφέρει θέσεις εργασίας.
Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, η ΕΛΕΤΑΕΝ ενημερώνει τους πολίτες για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας και στο ειδικά κατασκευασμένο αιολικό περίπτερο στο The Mall Athens στο Μαρούσι οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πληροφορίες για την αιολική ενέργεια και να εξοικειωθούν με την τεχνολογία των ανεμογεννητριών. Για τους μικρούς πολίτες θα υπάρχουν τραπεζάκια και εξοπλισμός, όπου με τη βοήθεια παιδαγωγών και εθελοντών θα κατασκευάσουν μια χάρτινη ανεμογεννήτρια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.