Περιβαλλον

Εκατόμβη νεκρών πουλιών η Λίμνη Κάρλα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323399-665734.jpg

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα προς όφελος της γεωργίας αποξηράνθηκαν οι περισσότεροι υγρότοποι της Θεσσαλίας. Μαζί και η Λίμνη Κάρλα. Τα οφέλη βέβαια που προσδοκούσαν εκείνη την εποχή δεν ήρθαν ποτέ, ενώ αντίθετα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την υποβάθμιση των λειτουργιών που προσφέρουν οι υγρότοποι ήταν τεράστια. Αν και η αποκατάσταση της Λίμνης Κάρλας έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και θεωρείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, ωστόσο η κατάσταση της Κάρλας εξακολουθεί να είναι κρίσιμη όπως μαρτυρά ο  μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών που εντοπίστηκαν νεκρά στη λίμνη.

Από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 160 πουλιά έχουν βρει το θάνατο στην Κάρλα λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Η μικρή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τοξικών κυανοβακτηρίων, ένα είδος φυτοπλαγκτού, που προκάλεσε και τον θάνατο των πουλιών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών Αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοξινών και νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε μέσω απλής επαφής προσβάλλονται από τις τοξίνες αυτές.

Κορμοράνοι, Πρασινοκέφαλες Πάπιες, Ροδοπελεκάνοι και Αργυροπελεκάνοι είναι μερικά από τα είδη που εντοπίστηκαν νεκρά στην Κάρλα.  Ιδιαίτερα ο Αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες με 47 νεκρά πουλιά. «Η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη για τη διατήρηση του είδους καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Από το 2016, η Λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής Αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγροτόπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων» μας εξηγεί η κ. Κωνσταντίνα Ντεμίρη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Η κατάσταση στον ταμιευτήρα της Κάρλας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών. Η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι επείγουσα, ώστε να πραγματοποιείται η ανανέωση- ανακύκλωση του νερού. Επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, καθώς και οι σύλλογοι Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την Άγρια Ζωή που κατήγγειλαν το περιστατικό τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ