- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Jason-Αντιγόνη Dane μιλάει για τα δικά του Εξάρχεια
Αυτό που κάνει κάποιον «ντόπιο» είναι το να αγαπά την περιοχή, να νιώθει ότι ανήκει εδώ
Στα Εξάρχεια μένω εδώ και μια δεκαετία, όμως πήγαινα δημοτικό εδώ κι έπαιζα με τα άλλα παιδιά στον πεζόδρομο της Δερβενίων από τότε. Ποτέ δεν σταμάτησε να χτυπά η καρδιά μου εδώ, γι’ αυτό και τα μισά χρόνια της ζωής μου είμαι κάτοικο Εξαρχείων. Διάλεξα να μένω στα Εξάρχεια γιατί απλά… είναι μοναδικά! Ο συνδυασμός νεοκλασικών με πιο σύγχρονες πολυκατοικίες, τα αγαπησιάρικα καφέ, οι ενδιαφέροντες κάτοικοι, όλη η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Το δε στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας, αποτέλεσμα τόσο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών όσο και της αύξησης του τουρισμού, αλλά και των ανθρώπων που έρχονται να ζήσουν για λίγο ή περισσότερο χρόνο στη φθηνότερη, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις Αθήνα, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον χαρμάνι ανθρώπων.
Είναι ιδιαίτερη γειτονιά τα Εξάρχεια. Είναι γεμάτη καλλιτέχνες, έχει έντονη πολιτικοποίηση και κυρίως –αν και είναι καράκεντρο– έχει την αίσθηση γειτονιάς. Όταν ξεκλέβω χρόνο από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών που συνδιαχειρίζομαι (το οποίο επίσης βρίσκεται στην περιοχή), μου αρέσει να περνάω από την πλατεία, να χαζεύω στα βιβλιοπωλεία, να τρώω βίγκαν street food, ή πολύ απλά να περπατώ αμέριμνο μόνο μου ή και με παρέα. Και τα πιο αντιπροσωπευτικά της στοιχεία είναι τα καφέ, τα νεοκλασικά, οι κοινωνικοί χώροι. Αγαπημένη μου συνήθεια είναι να πηγαίνω για πρωινό-μεσημεριανό καφέ και να γνωρίζω ή ακόμη και να χαζεύω απλά τον κόσμο. Να κάνω τα ψώνια της εβδομάδας, συνδυάζοντάς τα με καφέ με φίλους πριν ή μετά. Αν και είναι δύσκολο να διαλέξω, νομίζω πως ο ωραιότερος δρόμος των Εξαρχείων είναι η Καλλιδρομίου.
Αυτό που κάνει κάποιον «ντόπιο» είναι το να αγαπά την περιοχή, να νιώθει ότι ανήκει εδώ, να θέλει να συνδιαλέγεται με τον κόσμο της γειτονιάς και να εξελίσσεται, οι Εξαρχειώτες είναι, με την καλή έννοια, sui generis, ιδιοσυγκρασιακοί. Κάποτε, μια νύχτα πριν τρία χρόνια, μου επιτέθηκαν –αλλά ξέφυγα– τρία άτομα. Όπως μου εξήγησαν κάποια παιδιά της περιοχής που ήρθαν να βοηθήσουν, μάλλον το ντύσιμό μου τους είχε φανεί «φλώρικο». Απαράδεκτο σκεπτικό και πρακτική!
Τα αγαπώ πολύ τα Εξάρχεια... την ιδιαιτερότητά τους, τη μοναδική τους ατμόσφαιρα, τα δέντρα, τους πεζόδρομους, την καταπληκτική σαββατιάτικη λαϊκή της Καλλιδρομίου. Θα ήθελα να άλλαζα αυτή την αίσθηση ανασφάλειας που, λόγω συχνών επεισοδίων, έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες. Η πλειοψηφία φαίνεται να προτιμά μια πιο ασφαλή κι ήρεμη γειτονιά. Τέλος, θα αναπαλαίωνα τα εγκαταλελειμμένα πανέμορφα νεοκλασικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας μέσα από τους πλανόδιους επαγγελματίες, τις φωνές, τα επαγγέλματα και τις μικρές ιστορίες των δρόμων της
Δύο παλάμες ενωμένες ενάντια στη σφαγή του χρόνου. Να τι άλλο απέμεινε. Και είναι αρκετό.
Ο Γιώργος Φακίνος μετασκεύασε έναν παλιό στάβλο και φιλοξενεί τσόπερ μηχανές, παλιά αυτοκίνητα και ρετρό αντικείμενα
Ραντεβού την 1η Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 11:00. Καφές στο χέρι, live μουσική και ενέργεια στο φουλ.
Χάρης Δούκας: «Αυτό το Σαββατοκύριακο κατεβαίνουμε στην οδό Αθηνάς»
Θα βρεις από τέχνη και πολιτισμό μέχρι γαστρονομικά στέκια για φαγητό και ποτό
Η ταράτσα της Στοάς Αρσακείου φιλοξενεί events με μουσική, σινεμά, live, workshops και άλλα πολλά
Μουσική, ποδήλατο, yoga, skate, σινεμά, παιχνίδι και τέχνη
Απαγορεύονται αυστηρά φράσεις όπως «τα κεφάλια μέσα» και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»
Νέος κύκλος δωρεάν δραστηριοτήτων, με επιλογές από κολύμβηση έως γιόγκα, πιλάτες, χορό και Tai Chi
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πράσινο
Εκστρατεία αλληλεγγύης από τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. και το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο
Το «αγκάθι» της οικοδομικής άδειας
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.