- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας από μικρά
Η αλληλεπίδραση, η σύνδεση και η υγιής ανάπτυξη
Βιβλία και παιδιά: Η σημασία της ανάγνωσης από τους γονείς ως πρακτική με διά βίου οφέλη
Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε στα παιδιά μας βιβλία από όταν είναι βρέφη; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ρίχνει φως στη χρησιμότητα της συνήθειας αυτής και ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους από μικρά προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Σε επικαιροποιημένη δήλωση πολιτικής, που μάλιστα αποτελεί την πρώτη επικαιροποίηση των συστάσεών της από το 2014, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζει ότι ως θετική γονεϊκή πρακτική η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη σχολική ετοιμότητα και την παροχή διαρκών οφελών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.
«Ως παιδίατρος και γονέας, προτείνω να κάνετε τα βιβλία ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να τα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε και να χαλαρώσετε έπειτα από μια πολυάσχολη μέρα και γενικά να τα ενσωματώσετε στη ζωή με ένα μικρό παιδί. Αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς που σας κρατούν μαζί και θα χτίσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού σας», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Πέρι Κλας.
Κάθε στιγμή μια ευκαιρία για μάθηση
Η ίδια προσθέτει ότι «τα παιδιά που συναντούν για πρώτη φορά τα βιβλία στην αγκαλιά των γονιών τους, όταν είναι πολύ μικρά, συνδέουν κατά τη σχολική ηλικία τα βιβλία και την ανάγνωση με την αγκαλιά, την αίσθηση ασφάλειας, τις αλληλεπιδράσεις, τις ιστορίες και την ψυχαγωγία και πάνω από όλα με τις αγαπημένες φωνές των ενηλίκων, με τους οποίους έχουν αυτές τις τόσο σημαντικές πρώιμες σχέσεις».
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους παιδιάτρους να ενθαρρύνουν την ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά από τη γέννηση και να συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι το νηπιαγωγείο, ακόμα και σε περίπτωση νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας εφόσον είναι δυνατόν. Επίσης, να υπογραμμίσουν τη σημασία της περιορισμένης χρήσης οθονών στην πρώιμη παιδική ηλικία και της έμφασης στα έντυπα βιβλία, καθώς τα ψηφιακά βιβλία δεν προωθούν ισοδύναμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Επιπλέον, να υπογραμμίσουν την αξία των βιβλίων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, χαρακτήρες και θέματα για όλα τα παιδιά και να υποστηρίξουν τη χρήση αυτών των βιβλίων για τη δημιουργία συζητήσεων σχετικά με την ένταξη και την ισότητα.
Η δήλωση πολιτικής παρουσιάστηκε στο ετήσιο εθνικό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Ορλάντο της Φλόριντα και θα δημοσιευθεί μαζί με την τεχνική έκθεση στο τεύχος Δεκεμβρίου 2024 του περιοδικού «Pediatrics».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.