- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα παρατράγουδα της Νίκης
Ο αθλητισμός παραμένει σχολείο, παραμένει και η καλύτερη σπουδή για τον εαυτό σου
«Το λογαριασμό παρακαλώ», κάποιος είπε από την παρέα. Τα ούζα μας είχανε ζαλίσει λιγάκι. Κουβεντιάζαμε για την κούρσα των 100 μέτρων, ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου δεν ήταν αυτός που όλοι περιμέναμε, ο παρουσιαστής μίλησε για πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Ο νικητής με την ρετσινιά του ντόπινγκ πάνω του έδωσε μαθήματα ψυχολογίας, άραγε πώς είναι να σε γιουχάρει ένα ολόκληρο στάδιο και να κερδίζεις μια τέτοια κούρσα, τι αισθάνεσαι άραγε; Τι μπορεί να σκέφτεσαι ή να μην σκέφτεσαι; Το γήπεδο του Λονδίνου σιωπηλό δεν χειροκρότησε μα έμεινε σαστισμένο, ο παρουσιαστής μίλησε για Fair Play, μάλλον δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα.
Θυμήθηκα πριν μερικά χρόνια σε έναν αγώνα όταν τερμάτισα σχεδόν ξέπνοος, ο προπονητής μου να με περιμένει στον τερματισμό για να με συγχαρεί. Του είπα καταϊδρωμένος και σχεδόν λυπημένος «δεν τα πήγα καλά ρε συ coach, αυτός εκεί με νίκησε». Τότε γύρισε με κοίταξε με τα εκφραστικά του μάτια όλο έκπληξη και είπε «ρε συ τι είναι αυτά που μου λες;».
«Τι σημασία έχει αυτό που λες, εσύ τι έκανες για τον εαυτό σου, έπρεπε να είσαι χαρούμενος; Tι προσπαθούσες τόσο καιρό στις προπονήσεις;». Και έφυγε σαν να του είχα γκρεμίσει τις δικές του προσπάθειες τόσων χρόνων.
Τις επόμενες μέρες τα λόγια του, μου τριβέλιζαν το μυαλό, κάτι είχα καταλάβει λάθος, κάτι σημαντικό είχα ξεχάσει διά μαγείας. Είχα ξεχάσει τις δύσκολες προπονήσεις μου, ήταν λες και είχα χάσει κάτι από εμένα. Στον αγώνα είχα χάσει παντελώς τον στόχο μου, πίστεψα ότι κάποιον άλλο έπρεπε να νικήσω εκτός του εαυτού μου, έψαχνα μόνο αντιπάλους για να νικήσω και όχι να επιβεβαιώσω ή να σπάσω τα δικά μου όρια, αυτά των δικών μου κόπων.
Ο αθλητισμός παραμένει σχολείο, παραμένει και η καλύτερη σπουδή για τον εαυτό σου. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου όταν είσαι αθλητής το περνάς στην προπόνηση και όχι στους αγώνες. Οι αγώνες δείχνουν ένα μέρος της προσπάθειας όχι όμως όλη την προσπάθεια, καλώς υπάρχουν, η προπόνηση διαμορφώνει όμως τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε αθλητές που τερματίζουν κλαίγοντας, δεν κλαίνε μόνο για την νίκη που πήραν ή χάσανε, είναι για την σκληρή προπόνηση που άντεξαν, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Δεν είναι εύκολο να αναμετράσαι καθημερινά με εσένα τον ίδιο. Έχει απογοητεύσεις, χαρές και προπάντων κούραση να πιστεύεις σε εσένα.
Τα τελευταία χρόνια το σύννεφο του ντόπινγκ μας σκεπάζει όλους, κινδυνεύοντας η προσπάθεια του ανθρώπου που με τόσο ιδρώτα κρατήθηκε τόσα χρόνια, είμαστε στα στάδια για να διαμορφώσουμε τις προσωπικότητες μας, αν όχι σε κάτι ανώτερο σε κάτι τουλάχιστον δίκαιο και για αυτό που προσπαθούμε ο καθένας ξεχωριστά, να χαρούμε τη νίκη της προσπάθειας και όχι τη νίκη για τη νίκη. Στο Λονδίνο τα φώτα του σταδίου έκλεισαν, όλοι πάλι κάτι μάθαμε, ακόμα και αυτοί που δικαιολογημένα πιστεύουν ότι οι νίκες είναι γεμάτες παρατράγουδα. Η ελπίδα παραμένει στα στάδια με τα μικρά φώτα και μακριά από τηλεθεάσεις με τα παιδιά και τους προπονητές που παλεύουνε να μην χαθεί ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: η προσπάθεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.