Health & Fitness

Πανικός με την ύποπτη ως καρκινογόνο Nutella (video)

Πώς αντιδρά η κατασκευάστρια Ferrero και πώς τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336761-700471.jpg
Justin Sullivan/Getty Images/IDEAL

Αρνείται και διαψεύδει κατηγορηματικά η ιταλική εταιρεία τροφίμων Ferrero ότι το βασικό συστατικό της σοκολατένιας της κρέμας με γεύση φουντούκι, Nutella, θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Από τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων Προτύπων (EFSA) έχει δημοσιεύσει έρευνα στην οποία υποστηρίζει πως το εξευγενισμένο φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο. Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό της Nutella, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως παγωτό, μείγματα κέικ, μαργαρίνη και συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα. Το φοινικέλαιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε μερικά μη-βρώσιμα προϊόντα. Η Ferrero δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί αυτό το συστατικό. Απαντάται επίσης σε προϊόντα άλλων γνωστών εταιρειών, όπως η Cadbury’s και Ben & Jerry’s.

Σύμφωνα με την EFSA ακόμη και η μετριοπαθής κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Η, δε, έλλειψη οριστικών και τελειωτικών δεδομένων αναγκάζει την EFSA να προειδοποιεί πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο της χρήσης του εξευγενισμένου φοινικέλαιου. «Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του», δήλωσε η πρόεδρος της EFSA. Πάντως η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης στην Ιταλία έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να αποσύρουν από τα ράφια του τη διάσημη Nutella. Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας, Coop, προχώρησε σε μποϊκοτάζ του προϊόντος για προληπτικούς λόγους.

Η Ferrero ξεκίνησε μια νέα διαφημιστική εκστρατεία για να διαψεύσει τις φήμες και να καθησυχάσει τους καταναλωτές για την ασφάλεια του προϊόντος.

Μάλιστα, επιμένει πως η απόφασή της να κρατήσει το φοινικέλαιο στην Nutella, παρά τους φόβους ασφαλείας, είναι για την ποιότητα και όχι για το κόστος. Η ουσία χρησιμοποιείται για να δώσει στην κρέμα την λεία υφή που έχει, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση άλλων ελαίων. «Η παρασκευή Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα σήμαινε ένα κατώτερο υποκατάστατο του προϊόντος κι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω» δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Βιντσέντζο Ταπέλα στο Reuters.

Το Reuters εκτιμά ότι τα υποκατάστατα έλαια, που προέρχονται για παράδειγμα από τον ηλίανθο ή την ελαιοκράμβη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί για το φοινικέλαιο. Ωστόσο, υπολόγισε ότι το κόστος παρασκευής της θα ανέβαινε κατά περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια. Η Ferrero δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ