- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πανικός με την ύποπτη ως καρκινογόνο Nutella (video)
Πώς αντιδρά η κατασκευάστρια Ferrero και πώς τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ;
Αρνείται και διαψεύδει κατηγορηματικά η ιταλική εταιρεία τροφίμων Ferrero ότι το βασικό συστατικό της σοκολατένιας της κρέμας με γεύση φουντούκι, Nutella, θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Από τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων Προτύπων (EFSA) έχει δημοσιεύσει έρευνα στην οποία υποστηρίζει πως το εξευγενισμένο φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο. Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό της Nutella, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως παγωτό, μείγματα κέικ, μαργαρίνη και συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα. Το φοινικέλαιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε μερικά μη-βρώσιμα προϊόντα. Η Ferrero δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί αυτό το συστατικό. Απαντάται επίσης σε προϊόντα άλλων γνωστών εταιρειών, όπως η Cadbury’s και Ben & Jerry’s.
Σύμφωνα με την EFSA ακόμη και η μετριοπαθής κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Η, δε, έλλειψη οριστικών και τελειωτικών δεδομένων αναγκάζει την EFSA να προειδοποιεί πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο της χρήσης του εξευγενισμένου φοινικέλαιου. «Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του», δήλωσε η πρόεδρος της EFSA. Πάντως η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης στην Ιταλία έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να αποσύρουν από τα ράφια του τη διάσημη Nutella. Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας, Coop, προχώρησε σε μποϊκοτάζ του προϊόντος για προληπτικούς λόγους.
Η Ferrero ξεκίνησε μια νέα διαφημιστική εκστρατεία για να διαψεύσει τις φήμες και να καθησυχάσει τους καταναλωτές για την ασφάλεια του προϊόντος.
Μάλιστα, επιμένει πως η απόφασή της να κρατήσει το φοινικέλαιο στην Nutella, παρά τους φόβους ασφαλείας, είναι για την ποιότητα και όχι για το κόστος. Η ουσία χρησιμοποιείται για να δώσει στην κρέμα την λεία υφή που έχει, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση άλλων ελαίων. «Η παρασκευή Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα σήμαινε ένα κατώτερο υποκατάστατο του προϊόντος κι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω» δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Βιντσέντζο Ταπέλα στο Reuters.
Το Reuters εκτιμά ότι τα υποκατάστατα έλαια, που προέρχονται για παράδειγμα από τον ηλίανθο ή την ελαιοκράμβη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί για το φοινικέλαιο. Ωστόσο, υπολόγισε ότι το κόστος παρασκευής της θα ανέβαινε κατά περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια. Η Ferrero δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.