- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
7 τροφές που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα
Γιατί είναι νόστιμες και βοηθούν να κρατάς και υγιή την ευαίσθητη περιοχή σου
Κάθε γυναίκα γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής της και πόσο βασανιστικές μπορεί να είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού ή οι μυκητιάσεις του κόλπου, στις οποίες οι περισσότερες είναι επιρρεπείς. Πέρα από την τακτική καθαριότητα και τα βαμβακερά εσώρουχα, μπορείς να ενισχύσεις την άμυνα της περιοχής και διατροφικά. Δες ποιες είναι οι 7 θαυματουργές τροφές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής «εκεί κάτω».
1. Φυσικό γιαούρτι/προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι κάτι σαν φαγητό-θαύμα όταν πρόκειται για τη διατήρηση του σωστού, ελαφρώς όξινου pH εντός του κόλπου. Θα γνωρίζεις ήδη ότι το γιαούρτι (=φυσικό προβιοτικό) προσθέτει «καλούς» μύκητες στον οργανισμό, οι οποίοι βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Έχει αποδειχτεί όμως ότι στις γυναίκες λειτουργεί εξίσου καλά στο να αποτρέπει μυκητιάσεις του κόλπου, οπότε πρόσθεσέ το στο καθημερινό σου διαιτολόγιο από σήμερα κιόλας!
2. Νερό
Το νερό γενικά είναι το κλειδί για τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού. Ανάμεσα στα άλλα, μάθε ότι είναι το βασικό συστατικό που χρειάζονται οι βλεννογόνοι του κόλπου για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να λειτουργούν σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώνεται σωστά η περιοχή είναι να πίνεις άφθονο νερό. Το νερό συμβάλλει επίσης στην φυσική ύγρανση του κόλπου και μειώνει τυχόν ανεπιθύμητες οσμές. Τέλος, η μεγάλη κατανάλωση νερού προκαλεί μεγαλύτερη διούρηση, μειώνοντας το χρόνο παραμονής μικροβίων στην ουρήθρα, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο λοίμωξης.
3. Χυμός κράνμπερι
Μπορεί να θεωρείται αστικός μύθος, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν την σύνδεση μεταξύ του χυμού κράνμπερι και των ευεργετικών του ιδιοτήτων στα γυναικολογικά μέρη. Εκτός από τις θετικές του ιδιότητες στην ουροδόχο κύστη (όπου εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα και να αναπτυχθούν), φαίνεται πως ισορροπεί και τα επίπεδα pH στην περιοχή του κόλπου, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ουροποιητικού.
4. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν αποτελούν μόνο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής αλλά είναι και πολύ αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγείας του κόλπου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το κάλε είναι ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν την ξηρότητα του κόλπου. Τα εσπεριδοειδή πάλι όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια είναι επίσης σημαντικά γιατί κρατούν την βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα.
5. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες στον οργανισμό, οι οποίες είναι ιδαίτερα χρήσιμες στην περιοχή του κόλπου. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου έχει αποδειχτεί ότι σκοτώνει τους μύκητες και ανακουφίζει από τα συμπτώματά τους ή προλαμβάνει την εμφάνισή τους.
6. Ξηροί καρποί και σπόροι
Πολλοί διαφορετικοί ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα καρύδια, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία προλαμβάνει την ξηρότητα του κόλπου. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι ζωτικός για τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως.
7. Γλυκοπατάτα
Είναι η πιο γευστική εναλλακτική της παραδοσιακής πατάτας και έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι γεμάτη με βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει τα τοιχώματα της μήτρας, ενώ αυξάνει την παραγωγή ορμονών που μας κρατούν ζωηρούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.