Health & Fitness

7 τροφές που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα

Γιατί είναι νόστιμες και βοηθούν να κρατάς και υγιή την ευαίσθητη περιοχή σου

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320313-629542.jpg

Κάθε γυναίκα γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής της και πόσο βασανιστικές μπορεί να είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού ή οι μυκητιάσεις του κόλπου, στις οποίες οι περισσότερες είναι επιρρεπείς. Πέρα από την τακτική καθαριότητα και τα βαμβακερά εσώρουχα, μπορείς να ενισχύσεις την άμυνα της περιοχής και διατροφικά. Δες ποιες είναι οι 7 θαυματουργές τροφές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής «εκεί κάτω».

1. Φυσικό γιαούρτι/προβιοτικά

image

Τα προβιοτικά είναι κάτι σαν φαγητό-θαύμα όταν πρόκειται για τη διατήρηση του σωστού, ελαφρώς όξινου pH εντός του κόλπου. Θα γνωρίζεις ήδη ότι το γιαούρτι (=φυσικό προβιοτικό) προσθέτει «καλούς» μύκητες στον οργανισμό, οι οποίοι βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Έχει αποδειχτεί όμως ότι στις γυναίκες λειτουργεί εξίσου καλά στο να αποτρέπει μυκητιάσεις του κόλπου, οπότε πρόσθεσέ το στο καθημερινό σου διαιτολόγιο από σήμερα κιόλας!

2. Νερό

image

Το νερό γενικά είναι το κλειδί για τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού. Ανάμεσα στα άλλα, μάθε ότι είναι το βασικό συστατικό που χρειάζονται οι βλεννογόνοι του κόλπου για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να λειτουργούν σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώνεται σωστά η περιοχή είναι να πίνεις άφθονο νερό. Το νερό συμβάλλει επίσης στην φυσική ύγρανση του κόλπου και μειώνει τυχόν ανεπιθύμητες οσμές. Τέλος, η μεγάλη κατανάλωση νερού προκαλεί μεγαλύτερη διούρηση, μειώνοντας το χρόνο παραμονής μικροβίων στην ουρήθρα, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο λοίμωξης.

3. Χυμός κράνμπερι

image

Μπορεί να θεωρείται αστικός μύθος, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν την σύνδεση μεταξύ του χυμού κράνμπερι και των ευεργετικών του ιδιοτήτων στα γυναικολογικά μέρη. Εκτός από τις θετικές του ιδιότητες στην ουροδόχο κύστη (όπου εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα και να αναπτυχθούν), φαίνεται πως ισορροπεί και τα επίπεδα pH στην περιοχή του κόλπου, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

4. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα

image

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν αποτελούν μόνο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής αλλά είναι και πολύ αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγείας του κόλπου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το κάλε είναι ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν την ξηρότητα του κόλπου. Τα εσπεριδοειδή πάλι όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια είναι επίσης σημαντικά γιατί κρατούν την βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα.

5. Σκόρδο

image

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες στον οργανισμό, οι οποίες είναι ιδαίτερα χρήσιμες στην περιοχή του κόλπου. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου έχει αποδειχτεί ότι σκοτώνει τους μύκητες και ανακουφίζει από τα συμπτώματά τους ή προλαμβάνει την εμφάνισή τους.

6. Ξηροί καρποί και σπόροι

image

Πολλοί διαφορετικοί ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα καρύδια, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία προλαμβάνει την ξηρότητα του κόλπου. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι ζωτικός για τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως.

7. Γλυκοπατάτα

image

Είναι η πιο γευστική εναλλακτική της παραδοσιακής πατάτας και έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι γεμάτη με βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει τα τοιχώματα της μήτρας, ενώ αυξάνει την παραγωγή ορμονών που μας κρατούν ζωηρούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ