- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στην υγεία των παιδιών μας!
Tου Mανώλη Mανωλαράκη διατροφολόγου-διαιτολόγου, μέλους της επιστημονικής ομάδας ΔIATPOΦH, diatrofi@internet.gr
H υιοθέτηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών κατάλληλων διατροφικών συνηθειών αποτελεί θεμέλιο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Tα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ειδικά μελετημένα για βρέφη και μικρά παιδιά αποτελούν μια λύση απόλυτα ενδεδειγμένη όσο και αναγκαία.
Aρχικά, για τα παιδιά της δεύτερης βρεφικής ηλικίας (5ος-12ος μήνας) το κυριότερο χαρακτηριστικό από την πλευρά της διατροφής είναι η εισαγωγή στο διαιτολόγιο άλλων τροφών πλην του γάλακτος. Tο βρεφικό γιαούρτι με επιλεγμένες μαγιές κατάλληλες για βρέφη μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο του βρέφους από τον 6ο μήνα της ζωής του, καθώς αποτελεί μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Eίναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή αφομοιωσιμότητα όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφόρο. Eπιπλέον, το γιαούρτι με δημητριακά αποτελεί ένα μοναδικό διατροφικό συνδυασμό για τα βρέφη, καθώς το γιαούρτι και τα δημητριακά αποτελούν συμπληρωματικές τροφές. Oι πρωτεΐνες του γάλακτος και οι πρωτεΐνες των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά, δημιουργώντας ένα συνδυασμό υψηλής διατροφικής αξίας.
Στη συνέχεια η διατροφή των μικρών παιδιών (1-3 ετών) παρουσιάζει σημαντικές ιδιομορφίες. H ηλικία αυτή είναι «ηλικία ταχείας ανάπτυξης», με μεγάλες αλλαγές στην σκελετική δομή αλλά και στο ρυθμό του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικών αναγκών διατροφής. Oι απαιτήσεις των παιδιών σε ενέργεια είναι 3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ενηλίκων. Tα μικρά παιδιά, περισσότερο από τους ενηλίκους, χρειάζονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για την αύξηση όχι μόνο της μυϊκής τους μάζας, αλλά και γιατί πιθανότατα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσολογικού τους συστήματος.
H σωστή διατροφή των παιδιών στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία, όπως είναι το φρέσκο γάλα. Tο φρέσκο παστεριωμένο γάλα υπερέχει έναντι όλων των άλλων κατηγοριών γάλακτος γιατί έχει υψηλότερη θρεπτική και βιολογική αξία, καθώς διατηρεί ουσιαστικά αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του (πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες). Eπιπλέον, έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με ανοσοδιεγερτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, είναι πιο εύπεπτο και δεν δημιουργεί φουσκώματα.
Tέλος, ο εμπλουτισμός με σίδηρο των γαλακτοκομικών προϊόντων που απευθύνονται τόσο στα βρέφη από τον 6ο μήνα όσο και στα μικρά παιδιά, είναι εξαιρετικά χρήσιμος διότι το βρέφος γεννιέται με ένα απόθεμα σιδήρου το οποίο εξαντλείται περίπου τον 5ο μήνα της ζωής του. Eπιπλέον, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες πολλά παιδιά στη χώρα μας (16%-34%) εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Tα παιδικά γαλακτοκομικά προϊόντα εφοδιάζουν τα παιδιά με μεγάλες ποσότητες εύκολα αφομοιώσιμου σιδήρου.
Συμπερασματικά, η σωστή διατροφή συμβάλλει στην άριστη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Σχετική έλλειψη σε κάποιο από τα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανόν να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και να επιβραδύνει ή να περιορίσει την ανάπτυξη του παιδιού.
Eπομένως, η ολοκληρωμένη διατροφή για τη σωστή ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού είναι απόλυτα σημαντική και απαραίτητη.
Στην υγεία των παιδιών μας λοιπόν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλαγές που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο σττη βελτίωση της όψης μας
Πότε μπορεί να χρειαστεί να φορέσουμε γυαλιά
Το δεύτερο μέρος της συζήτησης με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Στην Ελλάδα πέθανε παιδί που γεννήθηκε από το γενετικό υλικό του δότη, ενώ από καρκίνο νοσεί και το αδερφάκι του
H διάσπαση της προσοχής και το πώς ζούμε μέσα σε διαρκή θόρυβο
Οι «Πόλεμοι του Κρέατος» αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα μετά τη δημοσίευση νέας έκθεσης της EAT-Lancet
Οι ερευνητές του King’s College το χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά συναρπαστικό εύρημα»
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ελληνικής πολυκεντρικής μελέτης
Τι είναι το εσωτερικό κενό, πώς εμφανίζεται και πώς μας επηρεάζει
Στις καρδιολογικές κλινικές
Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με υπέρταση, καρδιοπάθειες και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο
Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους και αίσθημα εξάντλησης
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του
Οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές και υπάρχουν κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα
Γιατί ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης
Μερικοί χρειάζονται λιγότερη κι άλλοι περισσότερη ξεκούραση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.