- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ήξερες ότι ο βασιλικός δεν είναι απλά «γεύση»;
Έχεις πολλούς λόγους για να τον βάλεις από τη γλάστρα στο πιάτο
Λατρεύουμε τον βασιλικό στη γλάστρα, αλλά αν τον βάλουμε και στο πιάτο θα τον λατρέψει και η υγεία μας
Από τη σπιτική πίτσα με ντομάτα και μοτσαρέλα και τη σάλτσα για τα σπαγγέτι σου, μέχρι ένα ταρτάρ τόνου ή μια βελουτέ σούπα λαχανικών, ο βασιλικός είναι η απολαυστικότερη τσαχπινιά σε κάθε συνταγή, από την πιο απλή μέχρι την πιο ψαγμένη. Όμως, τα μικρά τρυφερά φύλλα που μοσχοβολούν ελληνική παράδοση και η γλυκιά και ελαφρώς πιπεράτη γεύση του, είναι λίγα μόνο από αυτά που θα σου προσφέρει. Υπάρχουν τουλάχιστον 6 πιο «δυνατοί» λόγοι να τον βάλεις στο φαγητό...
Οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού
Τα αντιοξειδωτικά
Μικρά φυλλαράκια, μεγάλη δύναμη. Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που δρουν κατά των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, θωρακίζοντας τον οργανισμό ενάντια στο οξειδωτικό στρες και τα χρόνια συνεπακόλουθά του, όπως καρδιακές παθήσεις κ.α.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα
Είναι πηγή βασικών βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, αλλά και μικρών ποσοτήτων σιδήρου και ασβεστίου. Κι αν αναρωτιέσαι, τι να σου κάνουν μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού στο πιάτο, μάθε πως ακόμη κι έτσι, ακόμη και αυτά τα μετρημένα στα δάκτυλα φυλλαράκια που πρόσθεσες (ποτέ δεν θα φτιάξεις μια… σαλάτα βασιλικού) είναι αρκετά για να αποκομίσεις οφέλη υψηλής διατροφικής αξίας.
Ένα αρωματικό αντιφλεγμονώδες
Τα φυτοθρεπτικά του συστατικά βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, υποστηρίζοντας την καλή λειτουργία της καρδιάς και του μεταβολισμού.
Σύμμαχος στο σάκχαρο
Ο βασιλικός φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Δεν είναι μαγικό φίλτρο, είναι όμως αναμφίβολα ένα γευστικό συν στην ισορροπημένη διατροφή σου.
Για καλύτερη χώνεψη
Λίγα φυλλαράκια μπορούν να ανακουφίσουν από φουσκώματα, δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Κι όλα αυτά, προάγοντας παράλληλα την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου.
Φυσικό mood-lifter
Το άρωμα του βασιλικού δεν νοστιμίζει μόνο το φαγητό, αλλά φτιάχνει και τη διάθεση, με τις χαλαρωτικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες.
Πώς να χρησιμοποιήσεις τον βασιλικό
Μετά το μαγείρεμα: Πρόσθεσε φρέσκα φύλλα σε σαλάτες, ζυμαρικά, σούπες ή ακόμα και τηγανητά λίγο πριν το σερβίρισμα.
Στην πέστο: Υπάρχουν σίγουρα και οι πιο μοντέρνες εναλλακτικές με μαϊντανό, κόλιανδρο ή ακόμη και σπανάκι, όμως η κλασική χούφτα βασιλικού είναι η καρδιά μιας αυθεντικής πέστο.
Σε ρόφημα: Για δροσιά και άρωμα. Αρκούν 5-6 φύλλα βασιλικού στο αγαπημένο σου τσάι ή σε ένα φλιτζάνι σκέτο ζεστό νερό. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις μέλι ή λεμόνι.
Σε κρέας ή ψάρι: Ο φρέσκος ή αποξηραμένος βασιλικός απογειώνει μαρινάδες και σάλτσες.
Πώς να αποθηκεύσεις σωστά τον βασιλικό
Πλένεις καλά τον βασιλικό και τον στεγνώνεις πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μπορείς κατόπιν να τον φυλάξεις στην κατάψυξη σε ειδικά σακουλάκια. Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, ψιλοκόβεις και βάζεις σε παγοθήκες που γεμίζεις με ελαιόλαδο! Στο ψυγείο επίσης, μπορείς να διατηρήσεις για αρκετούς μήνες ένα βάζο με ελαιόλαδο, αλάτι και βασιλικό από το οποίο θα παίρνεις κάθε φορά την ποσότητα αρωματικού λαδιού που θέλεις για το φαγητό σου. Αρκεί να πλύνεις απαλά τα φύλλα με κρύο νερό, να τα αφήσεις να στεγνώσουν, να τα βάλεις κατόπιν στο γυάλινο βάζο, να τους ρίξεις μπόλικο αλάτι και να γεμίσεις το βάζο με ελαιόλαδο.
2 συνταγές με βασιλικό
Μαρινάδα για ψάρι ή κοτόπουλο με βασιλικό
Υλικά
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ. Μαρινάρεις ψάρι ή κοτόπουλο για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Ψήνεις όπως προτιμάς (στο φούρνο, στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι). Σερβίρεις με λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού για γεύση και άρωμα.
Tip: Για πιο έντονη γεύση, άφησε τη μαρινάδα για 2-3 ώρες και πρόσθεσε ξύσμα λεμονιού.
Σπιτική πέστο βασιλικού
Υλικά (για 2-3 άτομα):
- 2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι ή καρύδια
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο, κατά προτίμηση, πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβεις τα φύλλα βασιλικού και το σκόρδο. Σε μπλέντερ ή μούλτι, βάζεις τον βασιλικό, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και λίγη παρμεζάνα. Πολτοποιείς και προσθέτεις σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη, βελούδινη σος. Αλατοπιπερώνεις. Σερβίρεις αμέσως με ζυμαρικά, σε σάντουιτς, ψητά λαχανικά ή ως dip για το ψωμί.
Tip: Μπορείς να αποθηκεύσεις την περίσσεια σε βάζο στο ψυγείο για 3-4 μέρες ή να την καταψύξεις σε παγοθήκες για μελλοντική χρήση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.