- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Καλωσόρισες, Τζένεραλ, καλωσήρθες, θερμίδα: Ωδή στη ζαχαροπλαστική του Ergon!
Τιμή και δόξα στη θεσσαλονικιώτικη ζαχαροπλαστική
Τζένεραλ: Το ζαχαροπλαστείο που άνοιξαν οι Θωμάς και Γιώργος Δούζης του Ergon στην Παύλου Μελά
Περνώ από το Τζένεραλ τακτικά και κάθε φορά, είτε για τις μπουγάτσες είτε για τα γλυκά τους, βγαίνοντας θέλω να τους φιλοδωρήσω με ένα Μισελέν, δύο Όσκαρ, τρία Γκράμι, τέσσερα Χρυσά Λιοντάρια Βενετίας, πέντε Νόμπελ ζαχαροπλαστικής και έξι Φοίνικες Καννών! Τόσο καλό, τόσο ωραίο! Το Τζένεραλ είναι η τελευταία άφιξη, η νέα είσοδος στον χάρτη γεύσης της πόλης. Και φυσικά, τόσο Δούζηδες είναι αυτό το ζαχαροπλαστείο, το οποίο άνοιξαν ο Θωμάς και ο Γιώργος της θεσσαλονικιώτικης οικογενείας του Ergon. Είκοσι έξι ντελικατέσεν παραρτήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο έχουν τα δύο αδέλφια, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η ενεργή εμπλοκή τους στην «Επιχείρηση να ξαναπάρει μπρος το Μοδιάνο».
Ωστόσο, παρά την γκλομπαλιτέ των δραστηριοτήτων τους, η Θεσσαλονίκη παραμένει το σπίτι τους. Εξού και Τζένεραλ σημαίνει ένα ζαχαροπλαστείο απολύτως, εντελώς και μοναδικά θεσσαλονικιώτικο, αφού το κόνσεπτ είναι «Καλωσορίσατε στην πόλη της μπουγάτσας, του τρίγωνου, του αρμενοβίλ, των εκμέκ και των καζάν ντιμπί, ήτοι στη Θεσσαλονίκη μου μεγάλη γλυκομάνα, εσύ που βγάζεις τα καλύτερα αλμυρά και σιροπιαστά φουρνιστά».
Λίγο πριν σκρολάρω στους πειρασμούς και τα ξελογιάσματα, να παρατάξω ακλόνητα τεκμήρια για τη σχέση της πόλης με τη ζαχαροπλαστική, αφού από Βυζαντινά χρόνια τεκμαίρεται ο έρως περί «πεμάτων, μελιπήκτων και τραγημάτων», ή η αγάπη για τους «τετυρωμένους πλακούντες», όπως διέσωσε τα γαστριμαργικά χούγια των Θεσσαλονικέων ο Κλήμης Αλεξανδρεύς. Αργότερα, από την προσφυγιά της Σμύρνης μας ήρθαν οι πορτοκαλόπιτες, οι μπακλαβάδες, τα ρεβανιά και τα κανταΐφια, από τους Γάλλους της Αντάντ λίγο πιο πριν κατέφθασαν τα πτι φουρ (ψηφίζω τα μαρμελάδα φράουλα) και οι γκανάζ, που πάει να πει ότι σε αυτήν τη μακριά συνπόρευση της πόλης με την Ιστορία, ποντάρει η ζαχαροπλαστική του Τζένεραλ.
Με μαγεύει το χειροποίητο σοκολατούχο γάλα τους, σκέτη ηδονή και μνήμη παιδικής ηλικίας είναι το κακάο τους που συνοδεύει τις μπουγάτσες με τυρί, κιμά, σπανάκι και με κρέμα, μπουγάτσες που ήδη τις πέρασα στη λίστα με τις τοπ αγαπημένες στη Θεσσαλονίκη: Μπαντής στην Παναγία Φανερωμένη, Δήμος στην Τριανδρία, Νέον στη Φράγκων, Παραδοσιακό στην Αριστοτέλους και Τζένεραλ στην Παύλου Μελά. Ξηγημένα πράγματα. Επίσης, κάθε φορά με αποπλανεί το άσπρο γαλακτερό φως που λούζει το ζαχαροπλαστείο τους μέρα και νύχτα, γαλακτερό πάλευκο σαν τα χυλωμένα ριζόγαλα ή τα βούτυρα που λιώνουν. Ακούω την αγάπη: οι φρέσκιες κρέμες βράζουν, λιώνουν και ύστερα περιλούζουν τα τραγανά και καλοσιροπιασμένα χρυσαφένια τρίγωνα.
Αυτή είναι άλλη μια μεγάλη στιγμή της θεσσαλονικιώτικης ζαχαροπλαστικής: δυο βήματα από τα γαλακτομπούρεκα του Γαληφιανάκη, τα σοκολατένια πουράκια του Χατζηφωτίου, τα σπέσιαλ προφιτερόλ του Choureal, τους θεϊκούς μπαμπάδες του Μίλτου, τις μαγικές τούρτες της Ζάχαρης, τις αφράτες τουλούμπες του Χατζή, τα κουρκουμπίνια Ζανδέ και τα τσουρέκια υπερπαραγωγή του Τερκενλή, το μιλφέιγ του Κωνσταντινίδη στη Μητροπόλεως με Παύλου Μελά, το Τζένεραλ των Δούζηδων ολοκληρώνει το «έγκλημα» που θέλει τις θερμίδες, όπου και να κυκλοφορήσεις στο κέντρο αυτής της πόλης, να σου στήνουν καρτέρι! Αλλά χαλάλι τους, οι παρασπονδίες έχουν τη γλύκα τους, άσε που χαλάει ο καιρός, πλακώνει ο πικρός χειμώνας και όλοι έχουμε ανάγκη από κάτι γλυκό που θα γιατρέψει τα μετεωρολογικά φαρμάκια που οσονούπω θα εφορμήσουν κατά πάνω μας.
Παύλου Μελά 44, 2316014499
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.