- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τι είναι το Tuna Melt; Βρήκαμε το αμερικανικό σάντουιτς σε 4 αθηναϊκά στέκια και το φτιάχνουν υπέροχο!
Ένα από τα πιο αγαπημένα σάντουιτς στις ΗΠΑ εμφανίστηκε και στην Αθήνα
Τι είναι το Tuna Melt σάντουιτς και πού θα το βρεις
Το Tuna Melt είναι ένα σάντουιτς με τόνο και λιωμένο τυρί, από τις πλέον κλασικές συνταγές της αμερικάνικης κουζίνας. Τα σάντουιτς με τόνο ήταν ήδη δημοφιλή στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και άρχισε η κονσερβοποίηση στην Αμερική. Για την εργατική τάξη ήταν ένα φτηνό, νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, που μπορούσε να πάρει μαζί της στα εργοτάξια ή στις βιοτεχνίες. Επιπλέον, τόνο σε κονσέρβα μπορούσες να βρεις παντού και δεν κόστιζε πολύ. Από το απλό αυτό όμως σάντουιτς με τόνο μέχρι την υπερπαραγωγή που ακούει στο όνομα Tuna Melt η ανθρωπότητα χρειάστηκε σχεδόν μισό αιώνα για να φτάσει.
Πώς δημιουργήθηκε το Tuna Melt σάντουιτς;
Η ιστορία θέλει το Tuna Melt να δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όταν ένας μάγειρας στην κουζίνα ενός εστιατορίου αναποδογύρισε κατά λάθος ένα μπολ γεμάτο τονοσαλάτα πάνω σε ένα σάντουιτς με τυρί που ψηνόταν εκείνη τη στιγμή στη γκριλιέρα. Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι αληθινή, μπορεί και όχι – κανείς δεν είναι βέβαιος. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτό το σάντουιτς είναι εδώ και δεκαετίες από τα πιο αγαπημένα της Αμερικής. Και σιγά-σιγά κατακτά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η κλασική συνταγή του Tuna Melt
Τα βασικά συστατικά για ένα κλασικό Tuna Melt είναι ψωμί, τυρί (συνήθως τσένταρ), σέλερι, μαγιονέζα και τόνος σε κονσέρβα. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι πειραματισμοί και… δεν έχουν τέλος. Πάντως, μέσα σε όλες αυτές τις συνταγές που υπάρχουν κάτι μένει πάντα το ίδιο και αυτό είναι ένα λαχταριστό κύμα λιωμένου τυριού σε συνδυασμό με μια ανάλαφρη, δροσερή τονοσαλάτα. Μπορεί ο συνδυασμός τυριού και ψαριού να σου ακούγεται περίεργος. Το καταλαβαίνω. Αλλά μην απορρίψεις την ιδέα πριν δοκιμάσεις τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω σάντουιτς.
Τα Tuna Melt της Αθήνας
Κόμνα Τράκα
Το Κόμνα Τράκα βρίσκεται σε ένα κυψελιώτικο πεζόδρομο μια ανάσα από την Πατησίων. Είναι ένα απλό, συνοικιακό μαγαζί, που όμως δεν σερβίρει τίποτα λιγότερο από το τέλειο. Τα πάντα, από τον καφέ και τα ποτά του, μέχρι τα μικρά πιατάκια που βγάζει ως τσιμπολόγημα είναι απλώς άψογα. Την πρώτη φορά που κατάλαβα ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ ήταν όταν δοκίμασα το Tuna Melt που φτιάχνει ο Σταύρος Συγγρός. Ο Σταύρος έχει περάσει από όλες τις γαστρονομικές πρωτεύουσες του πλανήτη (Λονδίνο, Oaxaca, Βαρκελώνη, San Sebastian) πριν γίνει ο σεφ του Κόμνα Τράκα. Η ιδέα για το Tuna Melt του ήρθε από ένα ωραίο bistrot στο Soho όπου εργαζόταν ως μάγειρας. «Δίναμε τόσα πολλά σάντουιτς, που δεν προλαβαίναμε!», μου λέει. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν εκείνο το σάντουιτς στο Soho. Αλλά αποκλείεται να ήταν καλύτερο από τη συνταγή για Tuna Melt του Σταύρου. Τόνος με μπαχαρικά, γενναιόδωρα λιωμένο τυρί, και (το κερασάκι) βούτυρο κλαριφιέ για να ψηθεί το σάντουιτς στον έβδομο ουρανό. Το βρίσκεις καθημερινά στον πρωινό κατάλογο του Κόμνα Τράκα, από τις 10.00 έως τις 14.30. Κομνά Τράκα 2, Κυψέλη
Nosh
Ο Λίνος Ιερίδης μαζί με τη γυναίκα του, την Άντζυ Γεωργακοπούλου, έχει ταξιδέψει τον μισό πλανήτη. Στα ταξίδια τους έχουν πάντα για πυξίδα το φαγητό. Αν με ρωτάτε, ήταν μάλλον επόμενο να ανοίξουν αυτό το φίνο σαντουιτσάδικο στην οδό Καψάλη. Το Nosh είναι περισσότερο γνωστό για τα Lobster Rolls, τα εκλεκτά σάντουιτς με αστακό που φτιάχνει στην εντέλεια. Έχει όμως και ένα έξοχο Tuna Melt, στην κλασική εκδοχή του: τόνος, μαγιονέζα, κάπαρη, αγγουράκι πίκλα και cheddar. Να δώσω μια συμβουλή; Πάρε μαζί και τα “Anjie’s favorite Corn Ribs", δηλαδή καλαμπόκι που κόβεται σε 8 λωρίδες, τηγανίζεται για λίγα λεπτά, πασπαλίζεται με μπαχαρικά και σερβίρεται καυτό με ένα λαχταριστό ντιπάκι (έπος!). Ταιριάζει τόσο πολύ με το Tuna Melt! Καψάλη 5, Κολωνάκι, 210 7228281
Armando
Η hot πιτσαρία του Κεραμεικού έγινε πασίγνωστη για τις πίτσες, αλλά και το… κουτί τους (υπέροχο, με το πορτρέτο του θρύλου Μαραντόνα και μια πίτσα γύρω από το κεφάλι του, σε ρόλο φωτοστέφανου). Το βράδυ έρχεσαι για πίτσες, μπίρες και μουσικάρες. Το πρωί, όμως, το Armando το σερβίρει το brunch του. Έχει διάφορα κρουασανάκια, κυρίως όμως έχει κάτι επικά σάντουιτς. Ανάμεσα τους και ένα τέλειο Tuna Melt με τόνο, μοτσαρέλα, τσένταρ, κάπαρη, πίκλα κρεμμύδι και μαγιονέζα. Ο Diego Armando Maradona, πιστεύω, θα ενέκρινε. Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός
Hygge
Αν αγαπάς το καλό ψωμί (και τις λιχουδιές) το Hygge, τον σκανδιναβικό φούρνο που άνοιξε η Anne Meurling στα Εξάρχεια, πιθανότατα τον ξέρεις. Ίσως, όμως, να μην έχεις δοκιμάσει ακόμα αυτό το εκπληκτικό Tuna Melt που κάνουν με το υπέροχο ψωμί τους. Είναι μια νόστιμη παραλλαγή, από τις πολλές που επιδέχεται η συγκεκριμένη συνταγή. Εδώ το φτιάχνουν με τόνο (προφανώς), αλλά και με γραβιέρα. Βάζουν ντομάτα και jalapenos, που δίνουν στο σάντουιτς μια πιπεράτη ένταση που του πάει πολύ. Τρως μπουκιά και νιώθεις αυτό το Hygge (σ.σ. η αίσθηση της ικανοποίησης που προκαλείται από τη θαλπωρή και τη γαλήνη), για το οποίο τόσο περηφανεύονται οι Σκανδιναβοί. Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.