- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κυνηγώντας το τέλειο θεσσαλονικιώτικο τσουρέκι
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Τσουρέκια Θεσσαλονίκης: Πού θα βρεις τα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα τσουρέκια στη Θεσσαλονίκη.
Γλυκάνισος και κακουλέ για να αρωματιστεί το νερό, μαγιά, ζάχαρη, αλεύρι, προσεγμένη πρέζα αλατιού, γάλα, αυγά, βούτυρο, μαχλέπι, μαστίχα, αμύγδαλο, ζυμάρια ελαστικά και μαλακά κατόπιν αργής ωρίμανσης. Ύστερα πλάσιμο σε μπαστούνια που αργότερα λυγισμένα σε σχήμα U πλέκονται σε κοτσίδες, ψήσιμο μπελαλίδικο στο φούρνο με ανάσες ξεκούρασης, μα προσοχή: Αν στο παραπάνω μείγμα και τις τεχνικές προστεθεί ξύσμα πορτοκαλιού, οι αυθεντίες λένε πως το τσουρέκι δε δικαιούται να φέρει τον τίτλο Πολίτικο. Καλύτερα να το πεις νεγκρόνι! Προσωπικά; Κανένα πρόβλημα: τσουρέκι θεσσαλονικιώτικο να είναι και ο καθείς ας βάλει όποια τέχνη και φαντασία διαθέτει. Και ύστερα ας το λανσάρει με γέμιση σοκολάτας, με ταχίνι, με κάστανο, σε παραλλαγή vegan (με λεμόνι, παντζάρι, τζίντζερ και κολοκύθα), με ελαιόλαδο, ή ολικής με ξηρούς καρπούς. Από του Τερκενλή του μερακλή ως του Κωνσταντινίδη του μάστορα και από την πλανεύτρα Ζάχαρη του Άλεξ Μιχαηλίδη ως το ιστορικό του Κουκουμέρια στην Τούμπα (103 ετών παρακαλώ), από τους Δεληγεωργάκηδες στην Αγίας Σοφίας, τη Γερακίνα στην Ιασωνίδου και τους Μίλτους all over, η Θεσσαλονίκη δεν περιμένει το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα για να φάει τσουρέκια ευωδιαστά, ινώδη, μυρωδάτα, στοργικά και αφράτα σαν όνειρο από βαμβάκι.
Πίσω πάλι στο κέντρο: Αν δε δοκιμάσεις την παραλλαγή που ο μέγας ζαχαροπλάστης μάγιστρος Μουρούζης την αποκαλεί «Λαμπροκουλούρα», δεν είναι Πάσχα. Όπως και δεν είναι Πάσχα, αν δεν χάσεις τον έλεγχο και δεν τσιμπολογάς χωρίς τύψεις, άφοβα, αργεί φέτος το καλοκαίρι για να στρώσεις σιλουέτα.
Περισσότεροι τσουρεκοπροορισμοί: και των δέκα Εστιών με ενθουσιάζει και του Τουρλή στη Μπότσαρη και του Εμμανουήλ Μπεζέ στην Καραμανλή, και βεβαίως και του Αλεξούδα στην Κασσάνδρου. Τσουρέκια τσάμπιονς λινγκ θα βρεις και στο Αρχονταρίκι, χωρίς να χρειαστεί να πας ως το Ωραιόκαστρο (έχω πάει!), μιας και πρόσφατα άνοιξαν παράρτημα και στο κέντρο (Λασσάνη). Έχω φτάσει και ως το Ρύσσιο για να γευτώ το θρυλικό θεϊκό του Αράπογλου (άξιζε ο δρόμος), μα εύσημα πρέπει να δώσω και στου Albeta ων Λαδάδικων, όπως και στον Ήλιο της Αντιγονιδών, που κι αυτοί άνοιξαν πρόσφατα παράρτημα στην Τούμπα. Και φυσικά μιας και πάλι ο δρόμος με έβγαλε στην Τούμπα, Ξάιδος λέω και από τη συγκινητική του γεύση κλαίω.
Τσουρέκια θεσσαλονικιώτικα, αγαπησιάρικα και μπελαλίδικα θα βρεις παντού σ’ αυτήν την πόλη, αν και στο τέλος αυτού του σημειώματος πρέπει να ομολογήσω πως τα τσουρέκια που φτιάχνει η φίλη μου η Ελενίτσα Στράτου εκεί στον Τρίλοφο (και με στέβια για να κρατώ κορμί σε φόρμα) είναι τα θεϊκότερα όλων. Προσοχή: Μην αναζητήσατε στον Τρίλοφο αρτοζαχαροπλαστική με την επωνυμία «Ελενίτσα Στράτου», δεν υπάρχει. Τα τσουρέκια που ανάφερα κυκλοφορούν χέρι χέρι μόνο και σε περιορισμένο αριθμό, φτιαγμένα από τη μαστόρισσα αποκλειστικά για τους φίλους της. Τι τιμή!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.