- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πόσο γνωστό είναι το σαντορινιό αμπελοτόπι διεθνώς; Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και διεθνώς αναγνωρίζεται σαν ένα αμπελοτόπι μοναδικό και με υψηλή ποιότητα. Ο οίνος με ονομασία Σαντορίνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας από τους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά.
Πόσο παλιός είναι ο αμπελώνας της Σαντορίνης; Τουλάχιστον 4.000 ετών, ίσως ο αρχαιότερος του κόσμου, μια και λόγω του ηφαιστειακού της εδάφους η Σαντορίνη δεν προσβλήθηκε –ούτε πρόκειται να προσβληθεί ποτέ– από τη φιλοξήρα. Το κλάδεμα είναι μοναδικό – η αμπελιά, που μόνο εδώ θα τη δείτε, πλέκεται χαμηλά στο έδαφος σαν καλάθι, προστατεύοντας έτσι τα σταφύλια από τον αέρα και τον ήλιο.
Ποιες είναι οι σαντορινιές ποικιλίες αμπέλου; Κυρίαρχη είναι το Ασύρτικο, ενώ το Μαυροτράγανο, η Γαϊδουριά, το Αθήρι, το Αηδάνι και η Μανδηλαριά είναι οι άλλες πανάρχαιες ποικιλίες του νησιού.
Ποια είναι η στάση της πολιτείας πάνω στο θέμα; Υπάρχουν θεσμικά μέτρα; Δυστυχώς, αυτός ο αμπελώνας-μουσείο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, κινδυνεύει να χαθεί από τη στενοκεφαλιά τόσο των ντόπιων όσο και της πολιτείας. Καθημερινά καταστρέφεται, όπως και το ίδιο το νησί (τοπίο υψηλού αισθητικού κάλλους έχει χαρακτηριστεί), από την άναρχη δόμηση, λόγω του καταστροφικού νόμου που ισχύει και που είναι: «Οιοσδήποτε ιδιοκτήτης μπορεί να χτίσει σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, όπου και αν βρίσκεται, 200 m2 ή και 600 m2». Πρέπει να γίνει άμεσα εκπόνηση χωροταξικού σχεδίου, όπου ο αμπελώνας μαζί με τις εκπληκτικές πεζούλες των βουνών να χαρακτηριστούν γεωργική γη και να απαγορευτεί η δόμηση. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Πώς θα παραμείνει η Σαντορίνη ένας από τους πιο hot προορισμούς; Θα πρέπει να πάψει να καταστρέφεται από την άναρχη δόμηση. Προϋπόθεση είναι η θεσμική προστασία του αμπελώνα και η ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να εφαρμοστεί το χωροταξικό σχέδιο που θα εκπονηθεί και το οποίο θα σέβεται το φυσικό κάλλος του νησιού.
Σκέψεις για αναγέννηση παλαιών ποικιλιών υπάρχουν; Το οινοποιείο μας, μαζί με άλλα, έσωσε μια σπουδαία ποικιλία που κινδύνευε με εξαφάνιση, το Μαυροτράγανο, δημιουργώντας 80 στρέμματα με αυτή την ποικιλία. Πειραματίζεται επίσης με τις γηγενείς ποικιλίες, όπως οι Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Μανδηλαριά, με νέες καλλιεργητικές πρακτικές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.
Με τι συνδυάζονται ιδανικά τα δικά σας σαντορινιά κρασιά και πόσο παλαιώνονται; Τα λευκά μας κρασιά είναι το Σιγάλας Σαντορίνη ΟΠΑΠ από Ασύρτικο 100%, που συνοδεύει ψάρια και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 7 χρόνια, το Σιγάλας Βαρέλι Σαντορίνη ΟΠΑΠ από Ασύρτικο 100%, που συνοδεύει ψάρια και λευκά κρέατα με λευκές πικάντικες σάλτσες, καπνιστά τυριά και καπνιστό σολομό, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 7 χρόνια, το Ασύρτικο - Αθήρι Σαντορίνη ΟΠΑΠ από Ασύρτικο 75% & Αθήρι 25%, που συνοδεύει πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα ερυθρά μας κρασιά είναι το Σιγάλας Μαυροτράγανο, που συνοδεύει τυριά και κρέατα, δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 10 χρόνια, το Σιγάλας Νιάμπελο από τις ποικιλίες Μανδηλαριά 70% και Αγιωργήτικο 30%, που συνοδεύει κόκκινα κρέατα, «πλούσια» πιάτα της μεσογειακής κουζίνας και ήπια τυριά, δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα γλυκά μας κρασιά είναι το Σιγάλας Vinsanto Σαντορίνη από Ασύρτικο 75% και Αηδάνι 25%, λευκός φυσικός γλυκύς οίνος και συνοδεύει δυνατά τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα, και το Σιγάλας Απηλιώτης από Μανδηλαριά 100%, ερυθρός φυσικός γλυκύς οίνος και συνοδεύει δυνατά τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα. Και τα δύο έχουν απεριόριστη παλαίωση.
Οι καλύτερες χρονιές σας; Γενικά στη Σαντορίνη οι χρονιές δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2000, το 2001, το 2003, το 2006 και το 2008.
Το οινοποιείο Σιγάλας είναι ανοιχτό για το κοινό και μπορείς να ξεναγηθείς, να μάθεις τα στάδια παραγωγής και να δοκιμάσεις τα κρασιά του, συνδυάζοντάς τα με γαστρονομικές κυκλαδίτικες προτάσεις. Αν μάλιστα πετύχεις ηλιοβασίλεμα, η εμπειρία θα είναι μοναδική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.