Θεματα

Κοτόπουλο με σκόρδο και δενδρολίβανο

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Aνακατεύουμε το αλεύρι με το πιπέρι και τα άλλα μυρωδικά...

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 315
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8512-19527.jpg

Τι χρειαζόμαστε 8 κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα ● 1 κ.σ. αλεύρι ● 1 κεφάλι σκόρδο ● 3 μεγάλα κλαδιά δενδρολίβανου ● 300 ml ξηρό λευκό κρασί ● ελαιόλαδο ● αλάτι ● πιπέρι ● μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας

Πώς το φτιάχνουμε Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Aνακατεύουμε το αλεύρι με το πιπέρι και τα άλλα μυρωδικά και πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Πλένουμε το σκόρδο και το χωρίζουμε σε σκελίδες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κοτόπουλο με το δέρμα προς τα κάτω. Τηγανίζουμε μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή και το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κλαδιά δενδρολίβανου και το κρασί. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ελαττώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοψήνουμε για 40-45΄περίπου μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό και η σάλτσα να πήξει. 

Μάθε ιστορία Το Allium sativum, κοινώς το ταπεινό σκόρδο, έχει μεγάλη ιστορία. Οι ιστορικοί το εντοπίζουν στον πλανήτη περίπου 5.000 χρόνια πριν και πιστεύουν ότι από τους πρώτους «χρήστες» ήταν οι Βαβυλώνιοι και οι Σουμέριοι. Οι Αιγύπτιοι του απέδιδαν ιατρικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Στην Ινδία το θεωρούσαν περισσότερο φάρμακο, το ίδιο και οι Κινέζοι, που το πρόσφεραν στους θεούς για καλή τύχη. Ο Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από μια «εσανς» σκόρδου, καθώς τα κρέμαγαν έξω από τις πόρτες για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και τα θεωρούσαν αντίδοτο της πανώλης. Οι μόνοι που αντιμετώπισαν το σκόρδο με σνομπ διάθεση ήταν οι Αμερικανοί, αλλά από το 1940 το σκόρδο κατέκτησε και την κουζίνα της «Νέας Γης».

Side dishes tip Σερβίρετε με ρύζι, τα­λιατέλες ή σπανάκι σοταρισμένο με βούτυρο. 

Σκονάκι Προσοχή στο αλεύρωμα. Πασπαλίστε τα κομμάτια και μετά τινάξτε τα καλά ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι, δια­φορετικά η σάλτσα θα γίνει βαριά και θα χάσει σε γεύση.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας  jenniestav@yahoo.co

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ