- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ψητά Κυδώνια σε Σαμιώτικο κρασί
Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των γλυκών του φθινόπωρου είναι τα ψητά κυδώνια στον φούρνο
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για γλυκά ψητά κυδώνια
Η μυρωδιά τους, την ώρα που ψήνονται, είναι για μένα η μυρωδιά των παλιών φθινόπωρων… Κάνοντάς τα, κάθε χρόνο, είναι με κάποιο τρόπο η δικιά μου εισαγωγή στις μαγειρικές του χειμώνα, εγκαινιάζοντας έτσι τη σεζόν! Βέβαια τα παλιά τα χρόνια, η συνταγή του σπιτιού ήταν πολύ πιο απλή: κυδώνια με τόνους ζάχαρης, άντε και κανένα μπαστουνάκι κανέλας, ψημένα για ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο μέχρι να μελώσουν… Συγκλονιστικά! Όμως είχε ξεμείνει και μαράζωνε στο ψυγείο μου, ένα πραγματικά μεγάλο κρασί: Samos Nectar, γλυκό, λιαστό μοσχάτο άσπρο κρασί, που κάθε φορά που το πρότεινα για απεριτίφ στους καλεσμένους μου ξίνιζαν περιφρονητικά τη μούρη τους… Λες και είχαν δει καλύτερα…
Ορμώμενος από αυτό αλλά και από κάτι θαυμάσια κυδώνια από τα Γιάννενα που είχα βρει στον μανάβη, είπα να κάνω μια παραλλαγή, προσαρμόζοντας μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για την οποία τρέφω μεγάλη εκτίμηση!
Ψητά Κυδώνια σε Σαμιώτικο κρασί
Υλικά
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 1 ποτήρι γλυκό Σαμιώτικο κρασί
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 2 star anise (αστεροειδής γλυκάνισος)
- 1 ποτήρι του κρασιού νερό
- 100γρ. ζάχαρη
- Τον χυμό από μισό λεμόνι και τη λεμονόκουπα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα κυδώνια στα 4 με τη φλούδα.
- Αφαιρούμε το εσωτερικό τους, την «καρδιά» δηλαδή με τα κουκούτσια, τα κρατάμε όμως, και τα βάζουμε σε ένα κομμάτι γάζα και τη δένουμε. Έχουν πολύ πηκτίνη που θα την απελευθερώσουν στο ψήσιμο…
- Επιλέγουμε ένα μικρό ταψί έτσι ώστε να χωράνε σφιχτά.
- Πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού με τη μισή ζάχαρη.
- Βάζουμε τα κυδώνια, τα μπαχαρικά, τη λεμονόκουπα.
- Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού το κρασί και το νερό.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- «Σφραγίζουμε» το ταψί με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο από πάνω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 3 ώρες.
- Στον μισό χρόνο τα γυρίζουμε μία φορά.
- Όταν ψηθούν αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη γάζα με τα κουκούτσια.
- Τα σερβίρω κρύα με crème anglaise ή με σαντιγί (και σκέτα, φυσικά)
- Τους ταιριάζει πολύ το ροζ πιπέρι.
Υ.Γ. 1 Η αγαπημένη μου Μαρία Χαραμή τα έψηνε σε ροζέ κρασί – τους ταιριάζει πολύ!
Υ.Γ.2 Κάπως άσχετο, αλλά ενδιαφέρον: ένας βοηθός που είχα, Έλληνας από την Τασκένδη, μου είχε δώσει τη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο πιλάφι (Uzbek plov), που το έψηνε βάζοντας επάνω στο ρύζι μισό κυδώνι, που το αφαιρούσε μόλις το πιλάφι ήταν έτοιμο. Έδινε στο φαγητό ένα θαυμάσιο άρωμα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.