- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Η αθηναϊκή ταβέρνα» Γιώργος Πίττας ( Ίνδικτος)
Ταυτόχρονα ιστορία που διατρέχει το χρόνο, τυπολογική καταγραφή και ταξινόμηση, χρονικό και ανάλυση, προσωπική περιήγηση, εμμονή και μεράκι, αλλά και οδηγόςτης αθηναϊκής ταβέρνας.
Η γαστρονομία ως καλή τέχνη Ζ.Α. Μπριγια - Σαβαρέν (Στοχαστής)
Σε μια εποχή που η γευσιγνωσία έχει βρει την αποδοχή και την υποδοχή που της αξίζει, το βιβλίο του γαστρονόμου Σαβαρέν (εξού και το ομώνυμο γλυκό), που πρωτοκυκλοφόρησε το 1825, έρχεται να μας πείσει ότι η απόλαυση ενός καλού φαγητού ίσως αποτελεί την πιο σημαντική ζωτική λειτουργία του ανθρώπου.
Η φιλοσοφία στην κουζίνα (Πολύτροπον)
Οι σελίδες του βιβλίου μάς καλωσορίζουν σε μια αλλόκοτη φιλοσοφική κουζίνα. Τρώγοντας ελιές και ξερά σύκα με τον Πλάτωνα, έχοντας συντροφιά τον Καντ και τον Κίρκεργκορ, καθαρίζοντας πατάτες με τον Βιτγκενστάιν, οι ιδέες αποκτούν γεύση και το φαγητό μια θέση στη φιλοσοφική σκέψη.
Απίκιος Άπαντα Γιάννης Ευσταθιάδης (Μελάνι)
Ο Γιάννης Ευσταθιάδης αποκαλύπτει το ρωμαϊκό προσωπείο και συγκεντρώνει σ’ ένα βιβλίο τα γαστρονομικά κείμενα των περασμένων 20 ετών. Όλα επικεντρωμένα στην πνευματικότητα και την κοινωνικότητα της τροφής.
>>Βιβλία για αρχάριους
Φοιτητής και στην κουζίνα Βίκυ Σμυρλή (Ελληνικά Γράμματα)
Απευθύνεται σταθερά σ’ αυτούς που έχουν βαρεθεί τα delivery και αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Μαγειρεύουμε; Ναι, αλλά απλά, εύκολα, αγνά Θόδωρος Πιπέρης (Μεταίχμιο)
Όλα τα οικεία ελληνικά φαγητά με ύφος προσωπικής αφήγησης από φίλο και καλή καταγραφή των υλικών από έναν ακόμα πιο στενό φίλο.
Οι βασικές συνταγές μαγειρικής Κέντα Μπλακ (Μεταίχμιο)
Όλες οι συνταγές παρουσιάζονται με εικονογραφημένα βήματα για αρχάριους (και εύκολα φαγητά), αλλά και μερικές συνταγές για πιο προχωρημένους.
>>Λογοτεχνική κουζίνα
Σασπένς Καραμελέ Ανν Μαρτινέτι & Φρανσουά Ριβιέρ (Ηλέκτρα)
Τα 66 μυθιστορήματα της Κρίστι περιέχουν άπειρο υλικό για τις διατροφικές συνήθειες της Μις Μαρπλ και του Πουαρό, αλλά και κλασικές αγγλικές συνταγές.
Η σούπα του Κάφκα Μαρκ Κρικ (Μεταίχμιο)
Ο Μαρκ Κιρκ δανείζεται τη φωνή των συγγραφέων (Τζέιν Όστιν, Μαρσέλ Προυστ κ.ά.) για συνταγές – ιστορίες για μαγειρική αλλά και ανάγνωση.
Η σάλτσα ήταν σχεδόν τέλεια Ann Martinetti & François Rivière (Πατάκη)
Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ υπήρξε bon vivant, όπως μαρτυρούν ο σωματότυπος, αλλά και οι βιογράφοι του. 80 συνταγές από το σκηνοθέτη που δεν είχε χάσει ποτέ γεύμα και που έπινε σαμπάνια στο πλατό.
>>Υγιεινά
Καλή όρεξη, υγιεινές συνταγές για μια καλύτερη ζωή Gordon Ramsay (Πατάκη)
Ο Gordon Ramsay υπήρξε κάποτε υπέρβαρος και ο πεθερός του ευθύνεται για τον εθισμό του στη γυμναστική. Οι στόχοι του πλέον είναι οι εξής: να τρέξει δέκα μαραθώνιους πριν κλείσει τα 45 και να μαγειρέψει 125 υγιεινά γεύματα χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό στη νοστιμιά.
Συνταγές και διαιτολόγια για υγιεινή διατροφή Ελένη Χαρατσή-Γιωτάκη (Μεταίχμιο)
Πρακτικός οδηγός διατροφής για όλους και ειδικά για τους διαβητικούς. Περιλαμβάνει καθημερινά διαιτολόγια – δίνεται και η συνταγή εκτέλεσης του κυρίως γεύματος.
Υγιεινή διατροφή για παιδιά Anita Bean (Ελληνικά Γράμματα)
Τι πρέπει να τρώνε και τι ν’ αποφεύγουν. Πώς θα μάθουν να δοκιμάζουν τα φαγητά που μέχρι πρότινος απέρριπταν. Η συγγραφέας λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές συνήθειες, καθοδηγώντας τους μικρούς και αφυπνίζοντας τους μεγάλους.
>>Σεφ Έλληνες & ξένοι
Στην κουζίνα με τον Μπουρνταίν (Νάρκισσος)
Χιούμορ και αμεσότητα από την ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου Λε Αλ του Αλαίν Μπουρνταίν στη Νέα Υόρκη.
Η λαχταριστή κουζίνα Πωλ Μποκύς (Ποταμός)
Η βίβλος της γαλλικής κουζίνας. Για προχωρημένους μάγειρες.
Κινέζικη κουζίνα Βαγγέλης Δρίσκας (Πατάκη)
Ταξίδεψε, μάζεψε γνώσεις και εμπειρία και βραβεύτηκε, γιατί κατάφερε να απλοποιήσει τα πιάτα, με προσβάσιμα σε εμάς υλικά και γεύση αυθεντική.
Η κουζίνα της μαμάς μου Ντίνα Νικολάου (Φερενίκη)
Η Ντ. Νικολάου αφήνει λίγο τον Πρωινό Καφέ και το παρισινό εστιατόριο Evi Evane για να πάει στο πατρικό της στη Κυρτώνη. Μητέρα και κόρη μάς ξεναγούν στις γευστικές αναμνήσεις τους.
Κάθε μέρα ελληνικά Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (Λυμπέρης)
Η Αργυρώ μαγειρεύει επαγγελματικά εδώ και 15 χρόνια. Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να μαζέψει 151 ελληνικές συνταγές για όλες τις περιστάσεις: γρήγορες, καθημερινές, γιορτινές, γλυκές και αλμυρές.
Παίρνοντας φωτιά Ρίτσαρντ Ράνγκεμ (Αυγό)
Ο διάσημος ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά Ρίτσαρντ Ράνγκεμ παρουσιάζει μια προκλητική εναλλακτική εξήγηση: ότι η εξελικτική μας επιτυχία είναι αποτέλεσμα της μαγειρικής –η μετάβαση από τα ωμά στα μαγειρεμένα φαγητά ήταν ο παράγοντας-κλειδί στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Γλυκές ιστορίες Στέλιος Παρλιάρος (Καθημερινή)
Ο Στέλιος σε νέες περιπέτειες. Περιοδικό με συνταγές, μυστικά ζαχαροπλαστικής και ρεπορτάζ, θα κυκλοφορεί από 19/5 στα περίπτερα. Πλαισιωμένος από τη δημοσιογραφική ομάδα του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής», φιλοδοξεί να κάνει την υψηλή ζαχαροπλαστική καθημερινή υπόθεση.
>>Παιδικά μαγειρικά βήματα
Αργυρές Ζαραμπουκίτσες Aργυρώ Μπαρμπαρίγου (Κέδρος)
Η Α. Μπ. γνωρίστηκε με την εικονογράφο Σοφία Ζαραμπούκα στην Πάρο και από κοινού με τις μαγειρικές γνώσεις και τις ζωγραφιές βάζουν τους μικρότερους να παίξουν στην κουζίνα.
Η τουρουπίτα μαγειρεύει μαζί με τα παιδιά Βάσω Ψαράκη (Πατάκη)
Σ’ ενα κάστρο μέσα στο δάσος μια παρέα παιδιών συναντά την Τουρουπίτα, τη δημοφιλή Μάγισσα της Κουζίνας, μαζί μαγειρεύουν 24 συνταγές όπως: Σούπα του πειρατή, τουρουπιτάκια, σαλάτα ουράνιο τόξο.
Η πρώτη μου μαγειρική (Ψυχογιός)
Εάν είστε πάνω από 5 ετών, μπορείτε να προετοιμάζετε τα γεύματα της οικογένειας. Συνταγές για σταθερά παιδικά πρώτα βήματα. A
>>Παράδοση
Μικρή γεύση αθανασίας, Λύκειον των Ελληνίδων (Ποταμός)
Μια γεύση από την ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων και από τη ζωή της ελληνικής αστικής οικογένειας στις αρχές του 20ού αιώνα. Συνταγές και συμβουλές για τη φροντίδα του σπιτιού παραμένουν διαχρονικές.
>>Ηθοποιοί σε νέους ρόλους
Η κουζίνα του Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Ποταμός)
Ο μεγάλος γάλλος Ντεπαρντιέ, στο νέο πειστικό ρόλο του μάγειρα, μας ανοίγει την πολύ γαλλική κουζίνα του και μας μαγειρεύει 150 συνταγές.
Γεύσεις αστέρων Θεοδωρής Αγγελασόπουλος (Exit)
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Αντώνης Λουδάρος, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιάννης Ζουγανέλης και πολλοί ακόμα ηθοποιοί αφήνουν για λίγο τα σανίδι και πιάνουν τα μαγειρικά σκεύη στο πλευρό του Θεοδωρή Αγγελασόπουλου δημιουργώντας φαγητά που αγαπούν και στέλνουν μέρος των εσόδων στην WWF.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.