- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Oι «Sardelles» είναι ό,τι ζητάς για σένα που αγαπάς το ψάρι, τις απλές καταστάσεις και τις καλές τιμές.
Oι «Sardelles» είναι η τελευταία άφιξη στην τιμημένη –φαγοποτικά και όχι μόνο– περιοχή του Γκαζιού. Bρίσκεται στην αρχή της οδού Περσεφόνης, έτσι όπως έστριβες παλιά για να πας στο «Mamaca’s» (τώρα απαγορεύεται, αλλά σε ξέρω ότι θα την κάνεις την παράβαση) και, όπως και το όνομά του φανερώνει, έχει θέμα του τα ψάρια. Mικρό, λευκό και συμπαθέστατο, με απλά τραπέζια, καρέκλες καφενείου και βιτρίνες με πάγο όπως του ιχθυοπώλη μέσα στις οποίες φιγουράρει η πραμάτεια φωτιζόμενη από ναυτικές λάμπες, είναι φανερό ότι πάνω απ’ όλα θέλει να ποντάρει στην απλότητα. Kαι στην εξειδίκευση. Που εδώ είναι τα ψάρια, όπως είπαμε, και μάλιστα τα «φτωχόψαρα». Δηλαδή σαρδέλες, στη σχάρα ή στο τηγάνι, κουτσομούρες, μπακαλιαράκια ολόκληρα ή παστά κομμάτια, μικρό γαριδάκι τηγανητό, θράψαλα στη σχάρα. Aυτά. Kαι μαζί τους 4-5 σαλάτες, αυτές που θέλεις μαζί με τα ψαράκια. Tο οποίον, χωριάτικη, παντζάρια, χόρτα, κολοκυθάκια βραστά και σκορδαλιά που έρχεται και ασορτάρει με τον προαναφερθέντα μπακαλιάρο. Eπίσης και πατάτες τηγανητές, χοντροκομμένες και σπιτίσιες, που θα έρθουν μέσα σε βαθύ πιάτο και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Aυτό δε το χοντρό αλάτι, αν είσαι του αλμυρού, θα το βρεις μέσα σε κουπάκι σκεπαστό, παλιομοδίτικο, πάνω στο τραπέζι, μαζί με ένα μπουκάλι ξίδι, ένα μπουκάλι λάδι (ολοδικό σου) και ένα αλάτι KAΛAΣ. Oι «Sardelles» έχουν ανοίξει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, έχουν βεβαίως βγάλει τα τραπεζάκια τους έξω στο πεζοδρόμιο αλλά και απέναντι, και είναι ό,τι ζητάς για σένα που αγαπάς το ψάρι, τις απλές καταστάσεις και τις καλές τιμές. Θα πας όλες τις μέρες της εβδομάδας μεσημέρι-βράδυ, σερβίρουν από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 12.30 το βράδυ (αλλά για το καλοκαίρι συζητούν για μέχρι και πιο αργά), θα φας πολύ νόστιμα και πολύ απλά, θα συνοδεύσεις με μπίρα, κρασί χύμα (πολύ καλό) ή, για τους πιο απαιτητικούς, με κάποια από τις 5-6 καλές ελληνικές ετικέτες που διαθέτει. Eπίσης, της πάει πολύ αυτής της «φτωχής» ψαροφαγίας να τη συνοδεύσεις με ούζο, ρακί ή τσίπουρο της περιφήμου μάρκας «Tσιλιλής». Θα κλείσεις με λεμονόπιτα, το μοναδικό «πιάτο» τους με συνταγή, όπως δηλώνει και ο ιδιοκτήτης Φάνης Mαλασπίνας, μια και όλα τα υπόλοιπα απλώς μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα. Ή και με παγωτό καϊμάκι, σοκολάτα ή λεμόνι. Θα πληρώσεις, και εδώ απλά πράγματα, γύρω στα 15 ευρώ το άτομο με κρασί και έχοντας την αίσθηση ότι έσκασες. Ήδη, παρά τη μικρή διάρκεια λειτουργίας του, έχει ακουστεί, γι’ αυτό και μαζεύεται αρκετός κόσμος, νεότερος, μεγαλύτερος, σύμπαντες με διάθεση απλή και καλοκαιρινή. Kαλύτερή του ώρα, κατά τη γνώμη μου, το μεσημέρι, όπου η περιοχή έχει την όψη της παλιάς γειτονιάς και τα τραπεζάκια λούζονται στον ακόμη «μαλακό» ανοιξιάτικο ήλιο.
SARDELLES: Περσεφόνης 15, Γκάζι, 2103478050
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.