- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Starata, μόλις άνοιξε και φτιάχνει σπιτικές πίτες στη Χ. Τρικούπη
Υπέροχες πίτες με χειροποίητο φύλλο από τις 6 το πρωί
Τη Δευτέρα είδα τον ηχολήπτη με μία ζαμπονοτυρόπιτα. Την Τρίτη τον γραφίστα με μια κασερόπιτα. Την Τετάρτη ο φωτογράφος διάλεξε σπανακόπιτα. Αλλά εκεί που έγινε το «κρακ» ήταν την Πέμπτη, όταν η διπλανή μου στο γραφείο έκανε είσοδο με μια λαχταριστή και απολύτως πληθωρική κιμαδόπιτα. Αυτή ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι το πιτάδικο που άνοιξε πριν δέκα μέρες δίπλα στα γραφεία της Athens Voice θα μας κατέστρεφε με συνοπτικές διαδικασίες.
To νέο πιτάδικο της Χαριλάου Τρικούπη λέγεται «Starata» και από τις 6 το πρωί ξεφουρνίζει καυτές, μυρωδάτες και αυθεντικά σπιτικές πίτες. Το άνοιξε μια οικογένεια με καταγωγή από τη Θεσσαλία και έβαλε τη μαμά μπροστά. Η κυρία Βάνα ανοίγει μπροστά σου το υπέροχο φύλλο της και είναι στα αλήθεια δύσκολο να μη χαζέψεις τις απαλές και ντελικάτες κινήσεις της καθώς κυλάει τον πλάστη πάνω στη ζύμη. «Η ιδέα» λέει ο σύζυγός της Μπάμπης «μας ήρθε μέσα στην κρίση. Στο σπίτι μας το σαλόνι είναι ενιαίο με την κουζίνα, και όταν η Βάνα έφτιαχνε τις πίτες της, μας έπαιρναν οι μυρωδιές. Όλο το σαλόνι γέμιζε με αυτή τη γλυκιά θαλπωρή της πίτας. Ε, κάποια στιγμή είπαμε αυτή τη θαλπωρή να την κάνουμε δουλειά. Πήγαμε στην Καρδίτσα, ρωτήσαμε όλες τις θείες μας, ψάξαμε συνταγές, τις εξελίξαμε και να ’μαστε».
Η φέτα στην τυρόπιτα και το λουκάνικο στη λουκανικόπιτα είναι από γνωστούς τους παραγωγούς στην Καρδίτσα, ενώ οι γεμίσεις θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχικότητα των κάθε υλικών. Το φθινόπωρο, εκτός από τις παραπάνω πίτες θα βρεις ακόμα ζαμπονοτυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα και την προσωπική, αγαπημένη όλης της εφημερίδας, κιμαδόπιτα. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, τη δική μου καρδιά έκλεψε η γαλατόπιτα. Με παχιά κρέμα, όσο πρέπει γλυκιά, να μοσχοβολάει γάλα και να ξυπνά αναμνήσεις. Σίγουρα από τις καλύτερες γαλατόπιτες που έχω δοκιμάσει, αν όχι η καλύτερη.
Ο Μπάμπης πιστεύει ότι οι πίτες είναι στο DNA του Έλληνα γιατί βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές (πράγματι, η πίτα είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται κυρίως με αλεύρι, λάδι κι ό,τι υλικό υπάρχει εύκαιρο), και αυτό έχει περάσει στη συλλογική μας μνήμη. «Όλοι αγαπάνε τις πίτες» λέει ο Μπάμπης. Ψέματα;
Χαριλάου Τρικούπη 26, 2103644650. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 06.00-17.00, Σάββατο: 06.00-14.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.