- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Smak, το πεϊνιρλί που πάντα ονειρευόσουν
Εδώ που πίτσες και πεϊνιρλί φτιάχνονται μπροστά σου για να σε αναστατώσουν
Όταν ακούς τη λέξη «πεϊνιρλί», ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό; Χερουβείμ να κατεβαίνουν από τον ουρανό; Λιωμένο, καυτό τυρί να τρέχει ολούθε; Εσύ σε κατάσταση παροξυσμού; Όλα σωστά. Ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν έχεις φάει (υποθέτουμε) το πιο ωραίο πεϊνιρλί της ζωής σου. Κι όντως, αν ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει το Smak στη Ρόμβης, συγγνώμη, αλλά δεν το έχεις φάει.
Το Smak που στα σουηδικά σημαίνει «γεύση» και στη γλώσσα των κόμιξ «φιλί» (άσχετο) άνοιξε από τέσσερα νέα παιδιά της Δράμας και μέχρι να γίνει αυτό η Αθήνα ποτέ της δεν είχε ματαδεί πιο ωραίο πεϊνιρλί. Αφράτο, μαλακό, αλλά και τραγανό ταυτόχρονα, δεν περιέχει ούτε λάδι, ούτε βούτυρο και όμως καταφέρνει να μένει απίθανα νόστιμο. Η συνταγή ανήκει στον Μηνά, που από τότε που θυμάται τον εαυτό του έχει τρέλα με τις ζύμες. Η Μαρία, ο Άκης και η Σάντυ την πίστεψαν αυτή την τρέλα κι έπειτα από πολλούς πειραματισμούς και ταξίδια στην Ιταλία γεννήθηκε το Smak. Εδώ, η φιλοσοφία βασίζεται κυρίως στις ναπολιτάνικες συνταγές, όπου το ζυμάρι ωριμάζει από μία έως έξι μέρες και έπειτα ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Κι αυτό, θα το δεις να συμβαίνει μπροστά σου αλά live cooking.
Αφού διαλέξεις τη συνταγή που προτιμάς, τα παιδιά θα πλάσουν τη χειροποίητη ζύμη, θα προσθέσουν τα υλικά και θα ψήσουν στον φούρνο πέτρας για 2 λεπτά και 400°C. Η όλη διαδικασία παίρνει περίπου 3 με 4 λεπτά και εξασφαλίζει ότι σε λίγο θα κρατάς στα χέρια σου το πιο φρέσκο, το πιο αχνιστό, το πιο λαχταριστό πεϊνιρλί του κόσμου. Όχι, δεν υπερβάλλω.
Εκτός από το τέλειο πεϊνιρλί όμως θα βρεις επίσης πίτσα και αλμυρά ή γλυκά καλτσόνε. «Ουσιαστικά», λέει ο Μηνάς, «έχουμε μια ζύμη και εσύ διαλέγεις πώς θα την απολαύσεις». Άκρως απολαυστικό αποδείχτηκε το πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο κιμά (€3,60), μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι και τσαλαφούτι, αλλά και το μεσογειακό (€3,40) με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα, ελιές και τσαλαφούτι. Θραύση κάνει επίσης το tartufo (€4,20) με μανιτάρια πόρτο μπέλο, λευκή κρέμα τρούφας και φύλλα σπανάκι, όπως επίσης και το πεϊνιρλί σουτζούκι (€3,40) με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι και σουτζούκι Δράμας (πικάντικο ή όχι).
Σε πίτσα (€3,50) και καλτσόνε (€2,40) θα βρεις μία εκδοχή με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα san marzano και peperone, μία με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα san marzano, gorgonzola (αχχ!), κρεμμύδι και ελιά και μία με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα san marzano και καπνιστή μπριζόλα. Έξτρα πόντους για τα γλυκά καλτσόνε με κρέμα πατισερί, σοκολάτα ή μαρμελάδα (€2,20).
Αλλά το αγαπημένο μου, αυτό που προσωπικά θεωρώ ένα μικρό αριστούργημα και για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω τη Μαρία, τον Άκη, τη Σάντυ, τον Μηνά και την τρέλα του που το έφεραν στον κόσμο τούτο, είναι το πεϊνιρλί με κρέμα ανθότυρου, μέλι και κομμάτια από γλυκό πορτοκάλι (€3,60). Ήρθε καυτό, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, κανέλα και φθινοπωρινή ραστώνη. Πήγαινε τρέχοντας.
Ρόμβης 21, 211 4097046, www.smakathens.gr, Fb: @smakathens
INFO
Αποκλειστικά και μόνο πίτσα (ατομικές και μεγάλες) και πεϊνιρλί στα καλύτερά τους, με άριστες πρώτες ύλες, ζύμη που προέρχεται από τη ναπολιτάνικη σχολή, ζυμάρι που ωριμάζει τέσσερις ημέρες και τα πάντα να ψήνονται την ώρα της παραγγελίας μπροστά σου. Σημειώστε ότι θα βρείτε ένα μενού που συνδυάζει παραδοσιακές αλλά και new age γεύσεις, αλλά και επιλογές για κρεατοφάγους, vegetarian αλλά και vegan – όλα αυτά μπορείτε να τα συνδυάσετε με εξαιρετικές μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.