- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Tinos Food Paths 2018, το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο μόλις ξεκίνησε!
Όλο το νησί είναι στο πόδι για να σου δείξει την ομορφιά της παράδοσης
Ακόμη θυμάμαι εκείνη την αλησμόνητη τελετή λήξης του 3ου Tinos Food Paths, στην αίθουσα με τους αργαλειούς της Σχολής Ραπτικής στη Χώρα της Τήνου. Μια τελετή-μυσταγωγία που μας άφησε όλους άφωνους και κατασυγκινημένους, θα ευγνωμονώ πάντα τους Τηνιακούς για τις στιγμές αυτές…Φέτος είναι η 4η χρονιά που το περίφημο φεστιβάλ διοργανώνεται, η αυλαία σηκώθηκε χτες Δευτέρα και θα κρατήσει μια εβδομάδα, μέχρι τις 13 του μηνός.
Όμως, και επειδή τους ξέρω πια καλά και είναι σαν να τους βλέπω, οι Τηνιακοί μ’ αυτό το φεστιβάλ ασχολιόντουσαν όλο τον χειμώνα, μην σας πω από πέρυσι, την επομένη της λήξης του 3ου. Μικροί-μεγάλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, ψαράδες, γιαγιάδες, αρχές του τόπου, ποιητές και χειρώνακτες, όλοι εδώ για τον κοινό σκοπό.
Το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο κατάφερε να ενώσει όλους τους κατοίκους (όποιος Έλληνας καταλαβαίνει τη δυσκολία του εγχειρήματος…) και να συνθέσει μια νέα εικόνα για το νησί που οι περισσότεροι το έχουμε στο νου μας σαν το νησί της Παναγίας, προορισμένο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες να δέχεται θρησκευτικό τουρισμό κατά κύριο λόγο. Και σήμερα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε τοπική κοινότητα που θέλει να αναδείξει την ιστορία της.
Οι Τήνιοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τον τόπο τους, να αναδείξουν τον πανάρχαιο πολιτισμό τους μέσα από τη γαστρονομία. Φέτος το TFP είναι αφιερωμένο στους περίφημους (πάνω από 1000!) περιστεριώνες, ένα, ας πούμε, σήμα κατατεθέν του νησιού, που βεβαίως μας δίνει και το πιτσούνι, ένα εκλεκτό έδεσμα, από παλιά μέσα στην κουζίνα των ντόπιων νοικοκυρών αλλά και περιζήτητη πρώτη ύλη των ντόπιων και όχι μόνο εστιατορίων.
Τη Δευτέρα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος μαγείρεψαν στο «επιτελικό» κέντρο της διοργάνωσης, την παλιά Ψαραγορά στη Χώρα, χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα. Ταυτόχρονα τρέχουν εκθέσεις ζωγραφικής-γλυπτικής με θέμα το περιστέρι. «Ίχνη» της σχέσης των Τηνιακών και πάλι με το περιστέρι θα βρουν όσοι περπατήσουν με ντόπιους συνοδούς στο χωριό Ταραμπάδος αλλά και σε πανέμορφες διαδρομές στα χωριά Σκαλάδο, Καρδιανή, Μυρσίνη, Πύργο και στη Χώρα. Οι διοργανωτές έχουν περιποιηθεί τους χώρους, έχουν αφήσει σ’ αυτούς μία σκέψη τους και υπόσχονται μια βαθιά βιωματική ανάταση-πιστέψτε τους!
Στην γκαλερί Δια-χρόνος είναι ανοικτή έκθεση ντόπιων ζωγράφων με θέμα τον διατροφικό πολιτισμό της Τήνου. Ο βραβευμένος οδηγός Difford’s Guide στήνει για δεύτερη χρονιά το «Greek Spirits Workshop» όπου διάσημοι bartenders μαζί με κορυφαίους Έλληνες συναδέλφους τους θα δοκιμάσουν ελληνικά αποστάγματα, θα εμπνευστούν από τον τόπο και θα δημιουργήσουν ελληνικά κοκτέιλ για να τα προωθήσουν σε όλον τον κόσμο.
Όλες τις ημέρες της διοργάνωσης θα γίνονται δράσεις για παιδιά, εκθέσεις προϊόντων, παραδοσιακές και σύγχρονες μαγειρικές με γνωστούς σεφ ανοιχτές για όλους, σεμινάρια και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Όποιοι τυχεροί μπορέσετε, σπεύσατε, το νησί είναι έτσι κι αλλιώς υπέροχο, αυτές εδώ τις μέρες είναι απλά συγκλονιστικό!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.