- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μπλατσαριά, μία από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες
Διαβάστε όλα τα μυστικά της συνταγής εδώ!
Φτιάξε μπλατσαριά, μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με άγρια χορταρικά και φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο.
Η Μπλατσαριά είναι μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με βάση ένα μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής με φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα, καθώς οι κόκκοι του καλαμποκάλευρου που πέφτει σκέτο πάνω στην πίτα χαρίζουν μιαν συγκλονιστική αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.
Την μπλατσαριά – και στις δυό εκδοχές της, την κλασική και τη βλάχικη – παρασκευάζει ο Βασίλης Κατσούπας στο εστιατόριό του Κανέλα και Γαρύφαλλο στη Βίτσα των Ζαγοροχωρίων.
Κλασική Μπλατσαριά ή μπατσαριά
Για τη ζύμη
800 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση το λευκό από παλιές ποικιλίες
200 γρ. σταρένιο αλεύρι
λίγο νερό, αλάτι, λάδι
προαιρετικά για πιο τραγανή ζύμη 1 αυγό
Για τη γέμιση
1,5 κιλό σπανάκι και σέσκουλο, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
2 φλυτζάνια λάπατα ή τσουκνίδα, όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο καλύτερη γεύση
2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο πράσσο
2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα άνιθος, δυόσμος και μαΐντανός σε ίσες αναλογίες
250 γρ. φέτα τρίμμα, κατά προτίμηση γίδινη
1 φλυτζάνι λάδι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά κι αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα τουλάχιστον.
Ανακατεύουμε όλα τα χόρτα και μυρωδικά σε μια λεκάνη, περιχύνουμε με το μισό λάδι, αλατο-πιπερώνουμε ελαφριά, προσθέτουμε τη μισή φέτα και χειροτρίβουμε να μαλακώσουν τα χόρτα και να ομογενοποιηθεί το υλικό.
Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ., ανοίγουμε τα 3/4 της ζύμης σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη κι απλώνουμε έτσι ώστε να μην εξέχει καθόλου ζύμη από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Αραιώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι με λίγο νερό και περιχύνουμε την πίτα σποραδικά, δεν θέλουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Τρίβουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνουμε στους 180ο για 45-50 λεπτά της ώρας. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι. Περισσότερα.
*Για τις Ηπειρώτικες πίτες διαβάστε εδώ.
**Για το εστιατόριο Κανέλα και Γαρύφαλλο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.