- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στην Κωνσταντινούπολη πουλάνε γεμιστά μύδια στις γωνιές του δρόμου. Στην Ισπανία τα tapas bar είναι η καθημερινή ιεροτελεστία. Στην Κίνα τα noodles καταναλώνονται περισσότερο από ό,τι το ψωμί στην Ελλάδα. Στο Μεξικό θα σου πουν μια αστεία ιστορία για τα Burritos*. Στην Αθήνα τα ξέρουμε όλα αυτά, γιατί τα συναντάμε στις πιο νόστιμες βόλτες μας.
Νομίζω ότι όλα αυτά ξεκίνησαν με ένα ταξίδι. Κάποιος πήγε στην άλλη άκρη του πλανήτη, δοκίμασε, ενθουσιάστηκε κι όταν επέστρεψε δεν μπορούσε να ξεχάσει τη γεύση του φαγητού. Κάποιος άλλος ήρθε από ένα μέρος μακρινό. Ερωτεύτηκε τον ήλιο και αποφάσισε να μείνει για πάντα εδώ. Στη μετακόμιση έφερε και τις αγαπημένες του συνταγές. Κάπως έτσι, η Αθήνα άρχισε να πειραματίζεται, να ανοίγεται, να γίνεται φιλόξενη, πολύχρωμη και ταξιδιάρα. Κινέζικο στα Εξάρχεια, μεξικάνικο στην Κηφισιά, ταϊλανδέζικο στο Μεταξουργείο. Αν το φαγητό είναι ανάμνηση, η ethnic κουζίνα είναι ταξίδι στις μνήμες του κόσμου.
Νόστιμο ταξίδι, χωρίς αποσκευές, από αυτά που όταν επιστρέφεις, τα θυμάσαι και τα συζητάς. Η ethnic κουζίνα είναι πολύχρωμη και ταιριάζει σε πολύχρωμους ανθρώπους. Σε εσένα που θες να πειραματιστείς και σε εσένα που σου αρέσει να εξερευνείς διαφορετικές κουλτούρες. Πάρε την όρεξή σου, δυο καλούς φίλους και ένα χάρτη της Αθήνας. Τώρα ξεκίνα: Τι είναι η σάλτσα Mole; Πού μπορείς να βρεις το πιο φτηνό κινέζικο της πόλης; Τι γεύση έχει το αυθεντικό ταϊλανδέζικο παγωτό; Πού μπορείς να φας κακτοσαλάτα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Φρίντα Κάλο; Πάρε βαθιά ανάσα. Απογειωνόμαστε.
*Το 1910 ένας πλανόδιος πωλητής περιφερόταν στους δρόμους του Μεξικού μαζί με το γάιδαρό του και έφτιαχνε πίτες, που τις γέμιζε με κιμά. Έγιναν ανάρπαστες και μέρα με τη μέρα οι περαστικοί άρχισαν να ρωτούν: Adonde esta el burrito? Πού είναι ο γαϊδαράκος; Και κάπως έτσι βγήκε το όνομα όχι μόνο στο γάιδαρο, αλλά και σε ένα από τα πιο νόστιμα μεξικάνικα πιάτα.
To Savoir vivre της ethnic κουζίνας
Στην Ταϊλάνδη θεωρείται αγένεια να τρως απευθείας με πιρούνι. Είναι σαν ένας Ευρωπαίος να βάζει το μαχαίρι στο στόμα του. Όλοι τρώνε κυρίως με κουτάλι, ενώ στο αριστερό χέρι κρατούν συνήθως ένα πιρούνι, που χρησιμοποιείται μόνο για να σπρώχνει το φαγητό στο κουτάλι.
Στην Ιαπωνία τα noodles πρέπει να συνοδεύονται με δυνατούς ήχους ρουφήγματος. Αλλιώς δείχνεις ότι δεν τα ευχαριστιέσαι και πολύ.
Στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι καλό να φας ή να πιάσεις κάτι που δεν φτάνεις με το χέρι, αλλά μόνο με το δεξί, αφού με το αριστερό θα θεωρηθεί προσβολή.
Στα μεγάλα τραπεζώματα στη Νότια Κορέα δεν αρχίζει κανείς το φαγητό πριν φάει την πρώτη του μπουκιά ο πιο ηλικιωμένος της παρέας. Είναι δείγμα σεβασμού.
Στην Κίνα αν αφήσεις τα chopsticks σου όρθια σε ένα μπολ με ρύζι, μάλλον θα σε κοιτάξουν λίγο περίεργα, αφού έτσι αφήνουν το ρύζι στις κηδείες. Θεωρείται επίσης αγένεια να στρέψεις τα chopsticks προς την κατεύθυνση κάποιου καθώς μιλάς ή ακόμη και να τα αφήσεις στο τραπέζι στραμμένα προς την κατεύθυνση κάποιου.
Επίσης το άλλο που δεν πρέπει να συμβεί σε ένα κινεζικό τραπέζι είναι να αδειάσεις τελείως το πιάτο σου. Θα φανεί σαν να μη σε τάισε αρκετά ο οικοδεσπότης κι έτσι πρέπει πάντα να μένει κάτι.
Στην Ιταλία αν δεν θέλεις να φανείς τελείως τουρίστας, μην παραγγείλεις ποτέ καφέ με γάλα μετά το φαγητό. Το γάλα για πολλούς εμποδίζει την πέψη, γι’ αυτό ο γνήσιος Ιταλός μετά από ένα ωραίο γεύμα πίνει μόνο espresso.
Στη Βρετανία όταν ανακατεύεις το τσάι σου, το κουταλάκι δεν πρέπει να ακουμπά τις άκρες του φλιτζανιού κάνοντας αυτόν τον κουδουνιστό θόρυβο ή φθείροντας κάποια φίνα κινεζική πορσελάνη. Μάλιστα αφού τελειώσεις το ανακάτεμα, μην αφήσεις ποτέ το κουτάλι μέσα στο φλιτζάνι, αλλά στο πιατάκι ως γνήσιος πότης εκλεκτών ροφημάτων.
Ακόμα κι αν τα μπουτάκια κοτόπουλου αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στη Χιλή, δεν θέλουν χέρι. Γενικώς προσοχή, γιατί οι Χιλιανοί δεν αγγίζουν ποτέ το φαγητό με τα χέρια.
Στην Πορτογαλία και την Αίγυπτο αν ζητήσεις αλάτι και πιπέρι, είναι σαν να ρίχνεις γροθιά στο στομάχι του σεφ. Θεωρείται μεγάλη προσβολή σε όποιον επιμελήθηκε το γεύμα.
Στην Κίνα απελευθερώσου πραγματικά, αφού ένα διακριτικό ρεψιματάκι μετά το φαγητό θεωρείται δείγμα απόλαυσης.
Στην Αιθιοπία πάλι υπάρχει μία παράδοση, με το όνομα gursha, που θέλει τους συνδαιτυμόνες να ταΐζουν με τα χέρια ο ένας τον άλλο. Είναι μια ένδειξη φιλοξενίας που χτίζει εμπιστοσύνη και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ όσων μοιράζονται το φαγητό.
Στην Ινδία, τα τρόφιμα θεωρούνται μολυσμένα μόλις τοποθετηθούν στο πιάτο κάποιου, οπότε δεν πρέπει να προσφέρεις στον καθένα φαγητό από το πιάτο σου, ακόμα και σε συγγενή. Επίσης πριν το γεύμα πρέπει να πλύνεις χέρια και στόμα, ενώ μόλις τελειώσεις μπορείς να γλείψεις άφοβα τα δάχτυλά σου, αφού έτσι δείχνεις στον οικοδεσπότη πόσο απόλαυσες το φαγητό. Όμως μην του πεις ποτέ ευχαριστώ, απλώς ανταπέδωσε αργότερα το κάλεσμα. -Ηρώ Παρτσακουλάκη
Dos Hermanos
Εδώ και 25 χρόνια μας πηγαίνει τα πιο απολαυστικά ταξίδια στην πιο νόστιμη χώρα του κόσμου: στο Μεξικό! Φέτος, όμως, με αφορμή τα 25α του γενέθλια το ταξίδι δεν είναι μόνο γευστικό… Μπες στο www.doshermanos.gr/25anos, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου για την κλήρωση και πέταξε για Μεξικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα! Κι αν δεν κερδίσεις το ταξίδι, μην πτοείσαι γιατί υπάρχουν πολλά εβδομαδιαία δώρα. Επίσης, με κάθε γεύμα στο Dos Hermanos παίρνεις αυτόματα έναν ειδικό κωδικό, που πολλαπλασιάζει επί δέκα τις πιθανότητές σου στην κλήρωση. Με δυο λόγια απολαμβάνεις fajitas, enchiladas, quesadillas και τις ωραιότερες μαργαρίτες της πόλης, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Φρίντα Κάλο, και αυτόματα αυξάνεις τις πιθανότητές σου να δοκιμάσεις όλες αυτές τις λιχουδιές στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Έτσι θα καταλάβεις και πόσο αυθεντικό είναι το μεξικάνικο του Dos Hermanos… Tip: Για να απογειώσεις την αυθεντικά μεξικάνικη εμπειρία, έλα Παρασκευή και Σάββατο στις βραδιές salsa με κουβανέζους μουσικούς! Κυριαζή 24, Κηφισιά, 2108087906, www.doshermanos.gr, Fb: @doshermanos.gr, www.instagram.com/doshermanos.gr
Mentaleaty
Asian Food Therapy
Δεν υπάρχουν πολλά σημεία στην Αθήνα όπου μπορείς να απολαύσεις όλες τις λιχουδιές της ασιατικής κουζίνας, το Mentaleaty όμως είναι ένα από αυτά. Ανακάλυψε περισσότερα από 30 πιάτα, κάνοντας το γύρο της Ασίας. Από τη Μαλαισιανή Λέμακ Λάξα με κάρυ, στη σαλάτα Τόκυο και στο Πάνσιτ Γκουϊσάντο από τις Φιλιππίνες, και από τα επίπεδα νουντλς ρυζιού της Σιγκαπούρης έως τα ταϊλανδέζικα παγωτορολά της Chocotopia, όπως το Nanny's Recipe με αζτέκικη σοκολάτα με κάρδαμο, ξύσμα πορτοκαλιού και φουντούκι, οι γεύσεις της πιο νόστιμης ηπείρου σε περιμένουν στο Μεταξουργείο. Η λέξη-κλειδί όμως είναι στην υγεία. Νόστιμο, αλλά και θρεπτικό φαγητό αποκλειστικά από φρέσκα υλικά που μπορεί ακόμα και να… αλλάξει τον κόσμο! Το Mentaleaty είναι, βλέπεις, μία επιχείρηση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αθηνά-Ελπίς», που παρέχει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μ. Αλεξάνδρου 114-118, Μεταξουργείο, Fb: Mentaleaty, Eat in - Take away - Delivery, 2130405430
Maracana Grill
Βραζιλιάνικη παραδοσιακή κουζίνα σε έναν πολύ φιλόξενο και value for money χώρο που πρέπει να επισκεφθείτε. Αφού βολευτείτε και σας καλησπερίσει το ευγενέστατο προσωπικό, το concept έχει ως εξής: θα πάρετε το μενού των €21 (για δύο ή τρία άτομα), που σημαίνει ότι θα γεμίσετε ένα πιάτο με σαλάτα (από 20 διαφορετικές), στη συνέχεια θα προσγειωθούν στο τραπέζι σας 4 πιάτα (βραζιλιάνικο ρύζι, βραζιλιάνικα μαύρα φασόλια με διάφορα κρεατικά, κροκέτες από ρύζι και λαχανικά και πατάτες τηγανιτές) και μετά αρχίζουν τα ψητά. Δέκα διαφορετικά κρέατα θα έρθουν με τις σούβλες σας στο τραπέζι, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και λουκάνικο, σε διαφορετικές εκδοχές και όταν τελειώσει αυτή η σπουδαία παρέλαση, για κερασάκι ο άνθρωπος θα σας ρωτήσει τι σας άρεσε περισσότερο για να σας φέρει άλλο ένα, ενώ το μενού κλείνει με γλυκό και βραζιλιάνικο καφέ! Η δεύτερη επιλογή είναι το μενού των €16, όπου αντί για 10+1 κρέατα θα σας έρθουν 5 και η τρίτη είναι να πάρετε κάτι σε μερίδα. Κάθε μέρα εκτός από Δευτέρα, Κυριακή από το μεσημέρι, ΣΚ καλύτερα να κάνετε κράτηση. Κολοκοτρώνη 55 (από Θησέως 296), Καλλιθέα,
210 9400801, www.maracanagrill.gr, fb: maracanagrill.gr
Tapas bar
Η τρομερή ομάδα του Tapas bar έχει δημιουργήσει ένα στέκι-σημείο αναφοράς, πολύ ιδιαίτερο σε όλα του. Το Tapas έχει αυτό το κάτι που μπαίνοντας και μόνο μέσα σε κάνει να αισθάνεσαι πολιτισμένος. Ατμοσφαιρικό, με την κεφάτη ομάδα του να σε υποδέχεται σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον με latin αναφορές, έχει δύο μεγάλα ατού. Το πρώτο είναι η κουζίνα του, ισπανική με αναφορές και στη Λατινική Αμερική. Value for money τάπας, ποικιλίες τάπας, μπουρίτος, κεσαντίγιας αλλά και η paella valenciana για δύο άτομα πρωταγωνιστούν, παρέα με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, κλασικά αλλά και signatures. Το δεύτερο είναι η νύχτα. Τότε που διαφορετικοί κάθε μέρα djs επιλέγουν ταιριαστές φανκ, σόουλ, τζαζ, ροκ εν ρολ και καμπαρέ μουσικές, με συχνά events και happenings. Το Tapas ανοίγει στις 4 μετά το μεσημέρι και το τραβάει αρκετά, με πολύ και καλό κόσμο από τριγύρω να δίνει ραντεβού για ένα τελευταίο ή για πολλά… τελευταία ποτά. Ετοιμάζει και μενού Χριστουγέννω, να γίνεται φίλοι στο fb για όλα τα νέα. Βεντήρη 6, περιοχή Χίλτον, 210 7212080, www.glarostapasbar.gr, fb: tapasbar
Namaste
Αυθεντική ινδική και νεπαλέζικη κουζίνα, από δύο φίλους, τον Κρις και τον Σαντός, οι οποίοι γνωρίστηκαν στην Αθήνα, νοστάλγησαν το φαγητό των παιδικών τους χρόνων και μας στρώνουν ένα τραπέζι βγαλμένο απευθείας από την Ανατολή. Στο Namaste θα απολαύσετε παραδοσιακές αλλά και πιο πειραγμένες συνταγές, με άριστες πρώτες ύλες και μια συνεχή φροντίδα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που γενικότερα λέμε υγιεινό. Ρύζι μπασμάτι μαγειρεμένο με πέντε διαφορετικούς τρόπους, Momos από το Νεπάλ, εκπληκτικές samosas, παραδοσιακό chicken Tikka Masala και πολλά ακόμα, ενημερώστε τον σεφ για το πόσο πικάντικο θέλετε το πιάτο σας και δοκιμάστε το τσάι Yarsagumba, το θιβετιανό βιάγκρα, που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού! Λεμπέση 12, Κουκάκι, 2109233999, www.namasterestaurant.gr, Fb: namasterestaurant.gr
Baba Ghanoush
Οι φίλοι μας οι Παγκρατιώτες είναι πολύ τυχεροί που έχουν κοντά τους αυτό το πολύ ιδιαίτερο vegetarian και vegan εστιατόριο, που αγαπάει τα φαλάφελ και τις γεύσεις της Ανατολής. Θα απολαύσετε φαλάφελ σε πιάτο ή τυλιχτά (με χειροποίητη αραβική πίτα που φτιάχνουν καθημερινά εδώ), baba ghanoush, που σημαίνει μελιτζανόσουπα καπνιστή με ταχίνι, χούμους, σαλάτες (όπως φακές μπελούγκα, κους κους, κινόα), σούπες ημέρας, που μπορεί να είναι με κολοκύθα, μανιτάρια με κάσιους, με γλυκοπατάτα, καρότο/πορτοκάλι, φανταστικά burgers, καταπληκτικά γλυκά και άλλα πολλά, σε vegetarian και vegan εκδοχές. Φοβερή είναι και η σπιτική λεμονάδα. Καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 τα μεσάνυχτα, στον περιποιημένο και πεντακάθαρο χώρο του, στο σπίτι ή στο γραφείο. Εμπεδοκλέους 25-27, πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 2121050351,
fb: babaghanoushfalafelshop
Microu Lee
Αν λατρεύεις την κινέζικη κουζίνα, αλλά τη βρίσκεις ακριβή, το Microu Lee θα γίνει η μεγάλη σου αγάπη. Απίθανα noodles και τηγανιτό ρύζι, κινέζικες ομελέτες, τραγανά spring rolls και αχνιστές σούπες, στις πιο προσιτές τιμές της πόλης! Τα πιάτα αρχίζουν από €1,90, ενώ τίποτα στον κατάλογο (ακόμα και τα θρυλικά special dishes) δεν ξεπερνούν τα €4,90! Το μεγάλο ατού όμως, δεν είναι οι τιμές, είναι η μεγάλη νοστιμιά! Αν πας για πρώτη φορά και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις, υπάρχει και happy hour (καθημερινά 17.00-19.00), όπου μπορείς να φας όσο θες από τον μπουφέ με μόλις €8/άτομο. Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 2103800672, www.microulee.gr, Fb: @microulee
Μεξικανός
Όλοι έχουμε αναρωτηθεί τι γεύση έχει η μεξικάνικη κουζίνα. Εκτός από τον Victor Mayo, ιδιοκτήτη του Μεξικάνου, που όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα έφερε μαζί όλες τις νοστιμιές της πατρίδας του. Enchiladas (παραδοσιακές μεξικάνικες τορτίγιας στο φούρνο με κοτόπουλο ή χοιρινό ή λαχανικά και γουακαμόλε, τυρί, κρεμμύδι, πιπεριά και sour cream), chilaquiles (τηγανιτές καλαμποκένιες πίτες με κοτόπουλο, καυτερή κόκκινη σάλτσα με τυρί, ψημένες στο φούρνο), χορταστικά tacos, πληθωρικές chimichangas και πολλά ακόμα δημιουργούν το τέλειο μεξικάνικο γεύμα. Tip: Με τίποτα μην παραλείψεις τη μεξικάνικη… μπουγάτσα! Extra tip: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη οι φοιτητές έχουν 15% έκπτωση, ενώ τις Πέμπτες με 2 μαργαρίτες παίρνεις άλλη μία δωρεάν. Ευδήλου 15, Ζωγράφου, 210 7716900, www.mexicanos.gr, Fb: O Mexicanos
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.