- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κάτι γίνεται με τα κρητικά κρασιά και σίγουρα είναι καλό. Αν και φημισμένη η Κρήτη στην αρχαιότητα για τους οίνους της, και παρότι η ντόπια κουζίνα της κάνει θραύση εδώ και αρκετά χρόνια παγκοσμίως, στον τομέα «οίνος» είχε μείνει αρκετά πίσω. Τα «ερασιτεχνικά» σπιτικά κρασιά ή ο δυνατός χανιώτικος μαρουβάς ήταν οι στάνταρ επιλογές όσων επισκέπτονταν το νησί.
Τις τελευταίες δεκαετίες όμως οι Κρητικοί το είδαν αλλιώς…Ταξίδεψαν έξω σπουδάζοντας την τέχνη ή και μελετώντας τους ξένους οινοποιούς συναδέλφους τους, απέκτησαν τεχνογνωσία, στράφηκαν ξανά σε παλιές γηγενείς ποικιλίες, με δυο λόγια καταπιάστηκαν σοβαρά με το ζήτημα. Σήμερα πληθαίνουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που μιλούν με ενθουσιασμό για τα κρητικά κρασιά, το γνωστό εγγλέζικο περιοδικό οίνου Decanter τους αφιερώνει ενθουσιώδη άρθρα, στους διαγωνισμούς «εντός» ή στο εξωτερικό σαρώνουν τα βραβεία. Όπως στα πρόσφατα Greek Wine Awards που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και όπου τα κρητικά προηγήθηκαν όλων των υπολοίπων ελληνικών κρασιών με το Nostos Syrah του Μανουσάκη (Χανιά) και τον Άσπρο Λαγό του Δουλουφάκη (Ηράκλειο) να παίρνουν τα χρυσά βραβεία-αλλά και πολλά άλλα.
Μαζί βραβεύτηκαν και τα κρητικά οινοποιεία Idaia Winery, Silva, Efrosini, Vinobon, Διαμαντάκης, Στυλιανού, Ξυρουδάκης, Ιερά Μονή Τοπλού δίνοντας ελπίδες για την πορεία των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό. Αλλά και στην Αθήνα, εδώ και κάμποσο καιρό, τα περισσότερα καλά εστιατόρια-και όχι μόνο τα κρητικής απόκλισης- στελεχώνουν τις κάβες τους με τα «διαμάντια» του κρητικού αμπελώνα. Πλυτό, βιδιανό, ρωμαίικο, κοτσιφάλι, μαντιλάρι είναι οι πιο γνωστές παλιές ποικιλίες της Μεγαλονήσου και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αρχίσουν να συζητιώνται πολύ, κυρίως δε…να πίνονται!
Άσπρος Λαγός, Δουλουφάκης
Το οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακο Χανίων
Μερικά από τα βραβευμένα κρασιά του Μανουσάκη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.