Θεματα

Ένας αλλά Λεοντ-οίνος!

 Οι μαθητές του Λεόντειου Λυκείου φτιάχνουν το δικό τους κρασί

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 430
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38083-85707.gif

Είναι φρέσκο, είναι βιολογικό, έχει την πολύ ωραία φιλοτεχνημένη του ετικέτα και πίνεται απολαυστικά μέχρι την τελευταία του γουλιά. Ο Λεοντ-οίνος έχει αρώματα νιότης και φυσική σπιρτάδα, τα ίδια δηλαδή χαρακτηριστικά που έχουν και οι μικροί του «οινοποιοί», οι μαθητές του Λεόντειου Λυκείου. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η «Ελλ…οίνον χώρα Ο.Ε.» (www.elloinonchora.eu) είναι η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία των μαθητών και των καθηγητών τους στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση 2013», του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» (Σ.Ε.Ν.). Στο διαγωνισμό συμμετέχουν 48 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία από όλη την Ελλάδα και οι νικητές θα λάβουν μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2013, όπου θα αναμετρηθούν με μαθητές από όλη την Ευρώπη. Οι δικοί μας επέλεξαν το κρασί, αγαπημένη συνήθεια όλων των Ελλήνων.

Μιλήσαμε με τρεις από τους μαθητές της ομάδας, τον Έκτορα Βαλσαμίδη (πρόεδρος), Κωνσταντίνο Γκιάλα (αντιπρόεδρος & οικονομικός διευθυντής) και την Δέσποινα Μιχαλέλη (διευθύντρια παραγωγής), και μας είπαν: «Λειτουργούμε σαν πραγματική επιχείρηση, παράγουμε το προϊόν, το προωθούμε, το διαφημίζουμε και το πουλάμε. Τα όποια κέρδη μας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Το κρασί μας είναι βιολογικής καλλιέργειας, των ποικιλιών Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon. Αγοράσαμε βιολογικό μούστο και τον τοποθετήσαμε στη δεξαμενή της οινοποιητικής μονάδας του σχολείου μας, για να γίνει η ζύμωση.

n

Η εμφιάλωση έγινε στο Κτήμα Ρεπάνη στη Νεμέα. Η ετικέτα του επιλέχθηκε μετά από διαγωνισμό ανάμεσα σε 15 διαγωνιζόμενους μαθητές-καλλιτέχνες του σχολείου μας. Το κρασί μας είναι πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων “ΔΗΩ”, μέσω του συνεργάτη μας κ. Νικόλαου Ρεπάνη. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία της κρίσης πως μπορούμε να κινηθούμε με τα δικά μας προϊόντα. Τα ελληνικά προϊόντα, και μάλιστα τα βιολογικά, μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και ανάκαμψη της οικονομίας».

Μας είπαν ακόμη πως οι καθηγητές τους (Β. Κότσιρα, Π. Κουτσοβίτης, Α. Πανταζίδης, Γ. Φραγκούλη) τους στήριξαν πολύ, πως οι γονείς τους ήταν οι πρώτοι τους «κριτές», αλλά και... πελάτες, πως η γνωστή οινολόγος Μαρία Τζίτζη χαρακτήρισε τον Λεοντ-οίνο ένα κρασί λαμπερό, πεντακάθαρο, βαθύ πορφυρό με ιώδεις ανταύγειες, στυφό άρα και φρέσκο. Έχει αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους, βύσσινο, βατόμουρο και φράουλα, σερβίρεται στους 15-20°C και ταιριάζει ιδανικά με κρεατικά, πάστες με κόκκινη σάλτσα, τυριά με ήπια γεύση.Κι ακόμη πως ετοιμάζονται να κάνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους συμμαθητές τους σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του οίνου, αλλά και τις συνέπειες της υπερβολικής του κατανάλωσης, ενώ θα τους κεράσουν όλους στο Πολιτιστικό Διήμερο του σχολείου που θα γίνει στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης 19-20 Απριλίου 2013.

Όσοι θέλετε να γευτείτε τον Λεοντ-οίνο επικοινωνήσετε με τα παιδιά στα leontoinos@gmail.com, facebook.com/ElloinonChora ή 210 9418.011. Η τιμή του είναι €10.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ