- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
4 αγαπημένα για τις χαλαρές νύχτες του αθηναϊκού καλοκαιριού
Όχι dress code, μόνο food κι αγάπη
Το καλοκαίρι τα θες όλα στο ρελαντί. Τρέχεις τη μεγάλη και καυτή μέρα, το βράδυ σου όμως το θέλεις χαλαρό. Αν ήταν χειμώνας ίσως και να έμενες σπίτι, τώρα είναι καλοκαίρι και… φυσικά θες «έξω». Διαλέγεις τα πιο ήρεμα και απλά, αυτά που ξέρεις τον κατάλογο απ’ έξω, πας με παρέα κολλητή και ρούχα «όπως να ’ναι». Στην κουζίνα δεν υπάρχει «πρωταγωνιστής», τα γκαρσόνια τα ξέρεις με το μικρό τους όνομα και σου κάνουν τα χατίρια (διπλό κρεμμύδι στην ντομάτα). Κι όσο κι αν όλα είναι τόσο «απλά» εσύ τρως και πίνεις καλύτερα από πολλά άλλα που συνηθίζεις να πηγαίνεις. Έχω κι εγώ τέτοια δικά μου και στα αποκαλύπτω.

Βλάσσης
Μεγάλο ατού αυτός ο σχεδόν μυστικός κήπος που έχει πάντα δροσιές και ησυχία. Ατμόσφαιρα φιλική, γκαρσόνια ευγενέστατα, συχνά και με καλό χιούμορ, τραπεζομάντιλα λευκά και κολλαριστά που χαρίζουν μια νότα «πολυτέλειας», νότα που ευτυχώς δεν επεκτείνεται και στις τιμές. Καλή ελληνική κουζίνα, μεγάλες μερίδες, πολλά καινούργια –καλαμάρι σχάρας με ριζότο γαρίδας, χταπόδι σχάρας με φακές σαλάτα, αρνάκι γάστρας με ριζότο σαφράν– αλλά πάντα πολλά και καλά από τα παλιά. Κάθε μέρα λαδερά –μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια–, κάθε μέρα φρέσκο ψάρι για τη σχάρα ή το τηγάνι, εκτός από χύμα και λίγες καλές ελληνικές ετικέτες σε εξαιρετικές τιμές.
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 2106463060 και μεσημέρι

Οικονόμου
Πάω από φοιτήτρια (πολλά τα χρόνια), χειμώνα-καλοκαίρι. Παρότι κάποια στιγμή άλλαξε χέρια, προς τιμήν τους δεν υπέκυψαν στις μόδες και δεν έφτιαξαν μια ακόμη «μοντέρνα ταβέρνα». Άφησαν χώρο και κυρίως κουζίνα, όπως ακριβώς ήταν πάντα και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Πουθενά αλλού δεν έχω φάει το κοκκινιστό τόσο μα τόσο «ελληνικό». Κρέας καλό, σαλτσούλα μερακλίδικη, μεριδάρα. Οι υπόλοιποι το συνοδεύουν με μπάμιες, φασολάκια, μακαρόνια, εγώ πάντα με μελιτζάνες λουκούμι. Και η ντοματοσαλάτα του υπέροχη. Αλλά και η «αυλή» του πάνω στο δρόμο καθώς και οι τιμές. Όνειρο!
Τρώων & Κυδαντιδών, Πετράλωνα, 2103467555, και μεσημέρι

Θεραπευτήριο
Λίγα μέτρα παρακάτω από τον προηγούμενο, κι αυτό πολλά χρόνια στο ίδιο πόστο, τώρα έχουν αναλάβει τα παιδιά. Εδώ, παρότι πάντα υπάρχει πανόραμα ελληνικών μαγειρευτών, παίρνω πάντα ψάρι. Έχουν και μεγάλο σχάρας αλλά και πιο μικρό για το τηγάνι. Για μένα και την κολλητή δεν υπάρχει κατάλογος, άλλωστε η παραγγελία είναι πάντα στάνταρ σε βαθμό εμμονής: μισό κιλό μπαρμπούνια, ντοματοσαλάτα (με διπλό κρεμμύδι), ταραμοσαλάτα (μερακλίδικη και με τριμμένο καρότο μέσα), κρασί (μουρμουράω πάντα να το διορθώσουν), ένα καραφάκι ούζο η φίλη, λογαριασμός στα €38.
Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Πετράλωνα, 2103412538. Κάθε μέρα από 12 το μεσημέρι

Φάρος
Εδώ, μετά από μικρή εκδρομή και όταν η ζέστη βαραίνει πολύ μέσα στην πόλη ή τα νεύρα είναι σμπαράλια και ζητάνε θέα-θάλασσα για να μαλακώσουν. Πάνω στη θάλασσα, με τα πόδια στην άμμο και το φεγγάρι με τη φεγγαρόστρατα ακριβώς μπροστά σου να σε λιγώνει. Ποίηση ε; Εντελώς! Πάντα μεγάλο (και καλό) φρέσκο ψάρι, τέλειο τηγάνι στο μπαρμπούνι, υπέροχες βραστές σαλάτες, καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα (και ελαφρώς ζεστή γιατί την φτιάχνουν εκείνη την ώρα). Κρασάκι χύμα πολύ καλό, λικέρ φράουλα σπιτικό, γαλακτομπούρεκο και θεϊκή μπουγάτσα από τα χέρια της μαμάς του Γιάννη και της Φωτεινούλας που ευγενέστατα και με χαμόγελο εξυπηρετούν. Καλή επιλογή για να πάτε μεσημέρι ή απόγευμα για βουτιά κι ύστερα για φαγητό με το μαγιό ή κάποιο βράδυ καθημερινής που ο κόσμος είναι λίγος και η ρομάντζα πολλή.
Περικλέους 22, παραλία Μαραθώνα, 2294056164
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.