- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το πιο...Μελίστακτο καφενείο του Πόρου
Σε ένα μικρό μπαλκονάκι κάτω από τα πλατάνια, θα φας το πιο φρέσκο γαλακτομπούρεκο της ζωής σου
Μέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος του Πόρου, σ’ ένα ήσυχο και δροσερό περιβάλλον, δίπλα στην πύλη της ιστορικής μονής Ζωοδόχου Πηγής, θα συναντήσουμε το καφενείο Μελίστακτο.
Η ιστορική Μονή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Πόρου και ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β΄. Τον καιρό της Επανάστασης του 1821 η Μονή προσέφερε υλικά και ηθικά, ενώ οι μεγάλοι ναυμάχοι καπετάνιοι Μιαούλης, Τομπάζης, Μπουντούρης και Αποστόλης ερχόντουσαν συχνά για να πάρουν δυνάμεις – μάλιστα οι τάφοι των δυο τελευταίων βρίσκονται μπροστά από τον πρόναο της εκκλησίας. Το 1828 ιδρύθηκε στη Μονή, από τον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, το πρώτο ορφανοτροφείο του έθνους που στέγασε 180 ορφανά των πολεμιστών του αγώνα.
Το καφενείο Μελίστακτο βρίσκεται 200 μέτρα από τη Μονή, εκεί όπου η δημοσιά τερματίζει και το τοπικό λεωφορείο κάνει τη στροφή του για να επιστρέψει στον Πόρο. Το σημείο αυτό είναι μοναδικό. Ένα μικρό μπαλκονάκι, κάτω από τα πλατάνια και λίγα μέτρα από μια πηγή που χειμώνα-καλοκαίρι τρέχει νερό. Να το πιεις, να ξεδιψάσεις και να δροσίσεις το πρόσωπό σου.
Ο Μελέτης και η γυναίκα του, οι «καφετζήδες», είναι δυο υπέροχοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι και χαρούμενοι. Χαίρεσαι να τους συναναστρέφεσαι. Ο Μελέτης έχει αναλάβει την παραγωγή των γλυκών του ταψιού και τις ομελέτες, ενώ οι γυναίκα του Νεκταρία ασχολείται περισσότερο με τους καφέδες, με τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, τα οποία μάλιστα διατίθενται και σε συσκευασίες για το σπίτι.
Τα γλυκά του Μελέτη είναι ασυναγώνιστα και οι μερίδες βασιλικές! Για το γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ και την τυρόπιτα ο Μελέτης χρησιμοποιεί γάλα φρέσκο από τα αιγοπρόβατα ενός τσομπάνη που του το προμηθεύει καθημερινά.
Μέσα σε μια όαση δροσιάς, παρέα με δυο ανθρώπους θεόσταλτους και ανάμεσα στις λιχουδιές του Μελέτη, μπορεί κανείς να νιώσει ότι βρίσκεται στο πιο προνομιούχο σημείο του Πόρου.
Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Πόρος, 22980 24278
*Για το Λεμονοδάσος Πόρου διαβάστε εδώ.
**Για την Ταβέρνα Παράδεισος διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.