Αυτός ο μπάρμαν είναι ο Ricky Martin της αθηναϊκής νύχτας
Αν δεν έχεις πιει κοκτέιλ από τα χεράκια του Πάνου Καναβέτα, δεν ξέρεις τι χάνεις...
Ο Πάνος Καναβέτας μοιάζει σαν να έχει βγει από διαφήμιση ή σαν να το έσκασε από πρακτορείο μοντέλων και προσγειώθηκε πίσω από το μπαρ. Απίστευτα γυμνασμένος, με άψογη εμφάνιση, λαμπερό χαμόγελο και καλούς τρόπους, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή και σε παίζει στη ρουλέτα με το που σου σερβίρει το ποτό σου. Ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης... Σαν τον Ricky Martin, όπως τον φωνάζουν λόγω της μεγάλης ομοιότητας οι φίλοι του.
Προσωπικά, μιας και είμαι κάπως καχύποπτη με τα κοκτέιλ, ακριβώς επειδή σιχαίνομαι τους πουρέδες, τις ζάχαρες και εκνευρίζομαι με την ποσότητα του ποτού που όσο πάει και χάνεται μέσα στα υπόλοιπα συστατικά, κρατούσα μικρό καλάθι όταν άκουγα για τον Πάνο. Άδικα. Η ιστορία του κρατά από το 2004 όταν εκπαιδεύτηκε δίπλα σε «μύθους» των ποτών όπως ο Μιχάλης Μένεγος στο τότε τρομερό Guru Bar και «εκτέθηκε», όπως λέει, στην όμορφη πλευρά της νύχτας και του ποτού. «Πειραματιζόμασταν με φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα σιρόπια, και περνούσαμε μια συνεχή εκπαίδευση για αποστάγματα και cocktail. Όλο αυτό ήταν άκρως συναρπαστικό, ειδικά σε μία περίοδο όπου ακόμη και το lime ήταν δυσεύρετο».
Πήγε τη δουλειά του ένα βήμα παρακάτω συμμετέχοντας διαρκώς σε σεμινάρια και γευσιγνωσίες και σήμερα νιώθει τυχερός για τις δυο μεγάλες του αγάπες: Τη Sky Spirits, εισαγωγική εταιρεία ποτών στην οποία είναι marketing manager για διεθνή premium brands και το... «παλιόσκυλο» − το Old Dog, ένα ατμοσφαιρικό μπαρ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό προέκυψε από μια πολύ καλή πρόταση που δέχτηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. «Εμπιστεύτηκα τους ανθρώπους, το ρισκάραμε, το πιστέψαμε και δημιουργήσαμε το "παλιόσκυλο"». Οι συνεργάτες μου κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βρίσκεται το Old Dog σε αυτήν την ακμαία φάση».
Αυτή την περίοδο έχει αδυναμία στο Yuzu, το ιαπωνικό εσπεριδοειδές, με τόσο έντονα πικρά και όξινα στοιχεία που δένει εκπληκτικά στα cocktail. Δεν μπόρεσα να μην πέσω στα κλισέ και να τον ρωτήσω αν ισχύει ότι ο μπάρμαν είναι ο σύγχρονος ψυχολόγος. «Θα μπορούσε. Είναι μαγικό όλο αυτό που βιώνεις πίσω από μία μπάρα. Βλέπεις κόσμο από όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε καλές και κακές στιγμές. Εάν αυτό το αντέξεις, πιστεύω καταφέρνεις και "διαχειρίζεσαι" πολύ καλύτερα όλους τους ανθρώπους και τους καταλαβαίνεις».
Όσο για το φλερτ (που αναμφίβολα δέχεται), ο Πάνος με προσγείωσε απότομα λέγοντάς μου πως «το αντιμετωπίζω σπάνια, αφού ο κόσμος πια δεν αφήνεται εύκολα και φλερτάρει ακόμη πιο δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά όταν συμβαίνει, ανεβαίνει η διάθεσή μου και το αποδέχομαι».
Την ίδια ώρα γευόμουν το rum fashion με αρωματικό παλαιωμένο ρούμι και μπήκα σε έναν ακόμα πειρασμό, να τον ρωτήσω δηλαδή τι πιστεύει για τους τίτλους (στο άκουσμα των οποίων εγώ χάνω τα τσάκρας μου για πάντα) όπως bar manager, cocktails specialists, mixologists, και αν υπάρχει νόημα και διαφορές πίσω από αυτούς. «Το κακό είναι ότι αυτά δεν τα ακούτε μόνο εσείς... Τα ακούμε και εμείς!» μου απαντά γελώντας «Δεν θεωρώ ότι ο τίτλος σε μία δουλειά έχει νόημα. Ένας καλός επαγγελματίας πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του και με το παραπάνω. Ο τίτλος έρχεται σε τελευταίο στάδιο... Aν και βοηθάει να λες στην παρέα σου ότι είσαι "master mixologist &cocktails specialist, based in spirits and wines". Ψαρώνουν όλοι» μου εξηγεί και ξεκαρδιζόμαστε.
Σε 20 χρόνια βλέπει ακόμα τον εαυτό του στο «άνθος της ηλικίας του» να διαβάζει, να πειραματίζεται, να ανακαλύπτει νέες γεύσεις κάτι που το ευχόμαστε γιατί... όσο ο "Ricky" δημιουργεί, τόσο εμείς απολαμβάνουμε!
* Μια από τις αγαπημένες μου συνταγές του Πάνου Καναβέτα που μπορείτε να φτιάξετε και εσείς στο σπίτι είναι το γλυκόξινο cocktail από τον προηγούμενο κατάλογο του Old Dog, με όνομα Pure & Noble
50ml Diplomatico Anejo
20ml Monin Orgeat
10ml Monin Gomme
20ml φρέσκο λεμόνι
4 dashes Fee brothers Aged Bitters
Χτυπάμε σε shaker με πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι cocktail με κακάο στο χείλος του ποτηριού. Απολαμβάνουμε και repeat!
Old Dog: Σάρδεων 6, Ν. Φιλαδέλφεια, 21 6700 2652
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.