- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
3 «λουκουμάκια» Σύρου
Συνταγές που δοκιμάσαμε στο γαστρονομικό φεστιβάλ GrEATings και μας ενθουσίασαν
Πριν λίγο καιρό παρακολουθήσαμε το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Σύρου, με τον εμπνευσμένο τίτλο: «Syros grEATings». Μια ιδέα που υλοποιήθηκε με επιτυχία και συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Εστίασης «Τερψιχόρη» , τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το δίκτυο Aegean Cuisine με 17 εστιατόρια στο νησί. Εστιατόρια που έβαλαν στο μενού τους γεύσεις παραδοσιακές ή εμπνευσμένες από την παράδοση και τα προϊόντα του τόπου και συμμετείχαν μαζί με όλους τους άλλους στο να αναγνωριστεί η Σύρος ως γαστρονομικός προορισμός. Όλοι, με θαυμαστή συνέργεια, μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε και να έρθουμε σε επαφή με μιαν άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της δημιουργίας, της εξωστρέφειας, της παραγωγικότητας, την Ελλάδα που αγαπά τον τόπο, τον υποστηρίζει, τον αναδεικνύει και τελικά τον προωθεί ως δελεαστικό τουριστικό προϊόν που πατάει στην παράδοση και στον πολιτισμό.
Γνωριστήκαμε με ανθρώπους που φτιάχνουν ιδιωτικά μουσεία (Ίδρυμα Κυβέλη), τυροκομούν πάνω στην παράδοση ( Ζοζεφίνος και Τυροσύρα), φτιάχνουν λουκούμια (Λειβαδάρας, Συκουτρής, Κανακάρης, Κορρές, Δεναξάς), συλλέγουν βότανα (Elichrysos, Αρωματικά βότανα Σύρου, Cycladic Organics, Cycladic Herbs), οινοποιούν (Νίκος Χατζάκης-Οινοποιείο Σύρου), εκτρέφουν αιγοειδή, φτιάχνουν την περίφημη λούτζα (Κρεοπωλείο Ρουσσουνέλος), συγκεντρώνουν τα προϊόντα του τόπου τους (Παντοπωλείο Πρέκας), κάνουν τόπο διαμονής τους την Ελλάδα και παράγουν εδώ (Arom jams) ή αφήνουν τη μεγάλη πόλη για τα στενά της …πάνω Πόλης φτιάχνοντας μαρμελάδες και τουρσιά (Maison de Meze), κατασκευάζουν καλλυντικά (Το φαρμακείο Aegean beauty), μελισσοκομούν (Μέλι Beez, Σαγκινέτας μέλι), παράγουν κηπευτικά (Βλάμης Ιωάννης).
Στις τρεις ημέρες που διήρκεσε το φεστιβάλ δεν ήταν δυνατό να γνωρίσουμε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά απ´ όπου κι αν περάσαμε κρατήσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Γκραν φινάλε το Πρωινό στο περίτεχνο κτήριο του Δημαρχείου, έργο του Τσίλερ, όπου μας περίμενε ένας θαυμαστός μπουφές τον οποίο γευτήκαμε συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Από την Σύρο σας φέρνω και τρεις συνταγές δώρο. Μου έκαναν εντύπωση για την νοστιμιά, την εμφάνιση, την φρεσκάδα και το άγγιγμα της παράδοσης που τις διακρίνει. Ευχαριστώ τους σεφ Άλκη Κουρή από το εστιατόριο Μαζί για τις ανοικτές κολοκυθόπιτες, την Μαρία Διακάτου για το πατατάτο, από το εστιατόριο Αμπέλα και την Λίνα Φουρνιστάκη για τον συριανό πύργο της με λουκάνικο Σύρου, από το εστιατόριο Αλλού Γυαλού.
Ανοικτές κολοκυθόπιτες του Άλκη Κουρή
Για το φύλλο
1 μάτσο μαϊντανό
1 μάτσο άνηθο
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
6 αυγά ολόκληρα
200gr καλαμποκάλευρο
200gr αλεύρι ολικής
Για την γέμιση
2 kgr κολοκύθια φρέσκα
1/2 kgr κρεμμύδια ξερά
1/2 kgr πράσα
50gr βούτυρο αγελαδινό
100 gr ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
1πρέζα πιπέρι
100 gr κατσικίσιο τυρί
50 gr κατσικίσιο για ντεκόρ
Για να φτιάξουμε το φύλλο:
Παίρνουμε όλα τα υλικά και τα ψιλοκόβουμε, βάζουμε τα αυγά και προσθέτουμε τα άλευρα. Φτιάχνουμε τη ζύμη που αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο με μεμβράνη.
Μετά ανοίγουμε το φύλλο πάχους 2mm περίπου και χωρίζουμε σε δισκάκια διαμέτρου 5-6cm και τα ψήνουμε στους 170ο στον αέρα για 10 λεπτά.
Για να φτιάξουμε την γέμιση:
Παίρνουμε κρεμμύδια και πράσα και τα σιγομαγειρεύουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε και το ξυσμένο κολοκύθι, όταν μαλακώσει και πιει κι αυτό τα υγρά του αλατοπιπερώνουμε, τραβάμε από την φωτιά, ρίχνουμε το κατσικίσιο και τα περνάμε όλα από μπλέντερ ή από ράβδο.
Παίρνουμε όταν θέλουμε να σερβίρουμε τα ψημένα φυλλαράκια κι αλείφουμε το μίγμα των κολοκυθιών, ντεκοράρουμε με το έξτρα κατσικίσιο τυρί.
Μαζί Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, 22810888111
Το Πατατάτο της Μαρίας Διακάτου
Υλικά για ταψί 32 cm
1,5 κιλό πατάτες
800 γρ λουκάνικο συριανό με μάραθο
Ξινοτύρι 100 γρ
80ml γάλα για τον πουρέ, 30ml για την επικάλυψη
80 γρ κρέμα γάλακτος
2 αυγά
50+30 γρ βούτυρο
80 γρ Σαν Μιχάλη
1 σφηνάκι ούζο
Εκτέλεση
Βράζουμε πολύ καλά τις πατάτες . Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα 80 γρ γάλακτος και τα 50 γρ βούτυρο, λίγο αλάτι και πιπέρι και δουλεύουμε με το πρες πουρέ μέχρι να έχουμε έναν πουρέ ελαφρά σφιχτό.
Καθαρίζουμε τα λουκάνικα από το έντερο που τα περιβάλλει, μαδάμε το εσωτερικό και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι έως να ροδοκοκκινίσει το κρέας. Σβήνουμε με το ούζο, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε έως ότου μαγειρευτεί τελείως.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε την μισή ποσότητα πουρέ που ετοιμάσαμε. Απλώνουμε θρυμματισμένο το ξινοτύρι και κατόπιν την πάστα του λουκάνικου. Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ. Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα και το απλώνουμε στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το Σαν Μιχάλη τριμμένο και σκορπάμε το υπόλοιπο βούτυρο σε καρυδάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, αέρα.
Λίγα λόγια για την Πατατού
Είναι ένα κυκλαδίτικο πιάτο, που αναδείχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ιδιαιτέρως στην Τήνο. Πιάτο του χωριού και της ανέχειας, με υλικά που κάθε σπίτι του χωριού διέθετε. Η γεύση του χαρακτηριστική και δυνατή, λόγω του μάραθου σε παραπέμπει αμέσως στις Κυκλάδες. Γίνεται με διάφορες γεμίσεις, κυρίως με τυρί. Η προσθήκη λουκάνικου με μάραθο, καθιστά αυτή την εκδοχή του Συριανή.
Παραλία Αμπέλας, 22810 45110
Συριανός Πύργος Πατάτας με κιμά από συριανό λουκάνικο της Λίνας Φουρνιστάκη
Υλικά
1 κιλό λουκάνικα Σύρου με μάραθο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100γρ πελτέ ντομάτας
Λίγο μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Αδειάζουμε το λουκάνικο κόβοντας το έντερο κατά μήκος,
σοτάρουμε το περιεχόμενο σε κατσαρόλα χωρίς λάδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα .
Όταν εξατμιστούν τα υγρά του προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγο ακόμη, ρίχνουμε νερό να καλυφτεί ο κιμάς, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι γιατί περιέχει και ο κιμάς, πιπέρι και μπούκοβο, σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα τους και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί .
Σερβίρισμα
Τοποθετούμε σε ένα πιάτο 2 ροδέλες από τις πατάτες, ρίχνουμε λίγο από τον κιμά και καλύπτουμε με άλλες 2 πατάτες σταυρωτά και συνεχίζουμε εναλλάξ με τον ίδιο τρόπο σε τέσσερις στρώσεις. Στην κορυφή τοποθετούμε μια γενναία κουτάλια γαλοτύρι !!!
Αλλού Γυαλού, Παραλία Κινίου, 2281071176
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.