Τεχνολογια - Επιστημη

Κι άλλη δίκη για βιβλίο Ιστορίας

Αυτή τη φορά για τη Σύρο της Κατοχής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328217-678214.jpg

Την Πέμπτη εκδικάζεται σε αστικό δικαστήριο η αγωγή των κληρονόμων του Βαΐτση Βάγια, κατοχικού νομάρχη Κυκλάδων, για προσβολή της μνήμης του τελευταίου από την ιστορικό κ. Σίλα Λεκέρ και τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το βιβλίο «Το νησί του Μουσολίνι: Φασισμός και ιταλική Κατοχή στη Σύρο» (του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου).

Λεπτομερέστερα, οι κληρονόμοι υποστηρίζουν ότι η μνήμη του τοτινού νομάρχη προσβάλλεται επειδή μερίδα των κατοίκων του νησιού λένε ότι ο τοτινός νομάρχης ήταν δοσίλογος.

Οι εναγόμενοι απαντούν ότι αυτή ήταν πράγματι η γνώμη πολλών κατοίκων, αφού ο νομάρχης είχε διοριστεί από τη φασιστική διοίκηση, ενώ η συγγραφέας δεν υιοθετεί (αναγκαστικά) την άποψη. 

400 ιστορικοί, πανεπιστημιακοί και ερευνητές (Τσακυράκης, Βόγλης, Φραγκουδάκης, Δραγώνα, Κιντή, Μανωλόπουλος κ.λπ.) συμπαραστέκονται στους εναγόμενους, τονίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρή ιστορική έρευνα, ότι η παράλειψη πληροφοριών θα ήταν αυτολογοκρισία κ.λπ.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2013 σε μετάφραση Ελένης Αστερίου.

Υπενθυμίζεται ότι νωπή είναι η δίκη ενάντια στον ιστορικό κ. Χάιντζ Ρίχτερ για το βιβλίο του «Η μάχη της Κρήτης» (εκδόσεις «Γκοβόστης»).

(σ.σ. Πρόκειται για εξαιρετικό πόνημα και λαμπρή έκδοση)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ