- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ζιράφ: Το νέο wine bar των Εξαρχείων που σε κάνει να θες να μείνεις εκεί για πάντα
Μια βραδιά με κρασί, γεύσεις και πολλή αγάπη για το ωραίο στην καρδιά της Καλλιδρομίου
Απολαμβάνουμε κρασί και γεύσεις στο ολοκαίνουργιο Ζιράφ στα Εξάρχεια
Υπάρχουν βράδια που ξεκινούν σαν μια απλή έξοδος με φίλους και τελικά γίνονται εμπειρίες που θες να μοιραστείς. Ένα τέτοιο βράδυ έζησα πριν λίγες μέρες στα Εξάρχεια, στη γωνία Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη, εκεί που άνοιξε το Ζιράφ, το νέο wine bar της πόλης. Κι αν το όνομά του σε παραξενεύει, η καμηλοπάρδαλη - “ζιράφ” στα γαλλικά - έχει γίνει το απόλυτο σήμα κατατεθέν του χώρου: κομψή, διαφορετική και με βλέμμα που φτάνει πιο μακριά. Κάπως έτσι είναι και η εμπειρία εδώ, ένα βλέμμα πιο βαθιά σε όλα όσα αγαπάμε, το κρασί, το φαγητό, την καλή παρέα.
Μπαίνοντας στον χώρο, σε αγκαλιάζει αμέσως μια μινιμαλιστική αλλά γεμάτη προσωπικότητα αισθητική. Το design παίζει με ethnic πινελιές, urban χαρακτήρα και μια διάθεση ταξιδιού. Ήρεμο, κομψό, με μια afro αύρα που πάει στη μποέμ γειτονιά των Εξαρχείων.
O William Δράκος και ο Γιάννης Τερψίδης, φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια με background στον κλάδο της τεχνολογίας, έφτιαξαν μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες πληροφορικής αλλά ποτέ δεν άφησαν στην άκρη το άλλο τους όνειρο: έναν χώρο για κρασί, γεύσεις και παρέες. Κάπως έτσι, όπως μου διηγούνται, στα 25 χρόνια κοινής πορείας τους, γνώρισαν τον γνωστό sommelier Βασίλη Παπαδόπουλο και οι τρεις τους αποφάσισαν να μετατρέψουν το όνειρο αυτό σε πραγματικότητα.
Στο Ζιράφ βρίσκω 135 διαφορετικές ετικέτες από 17 χώρες και πάνω από 80 ποικιλίες αμπέλου. Όμως το εντυπωσιακό δεν είναι ο αριθμός αλλά ότι όλα μπορείς να τα δοκιμάσεις και σε ποτήρι. Αυτή η “all by the glass” φιλοσοφία σημαίνει πως δεν χρειάζεται να δεσμευτείς και μπορείς να ταξιδέψεις από ένα Ασύρτικο της Σαντορίνης σε ένα Malbec της Αργεντινής ή σε ένα Riesling της Γερμανίας, απλά αλλάζοντας ποτήρι. Ο Βασίλης δεν είναι απλώς ο οικοδεσπότης αλλά ξεναγός στον παγκόσμιο αμπελώνα, που με χαμόγελο και αληθινό πάθος, ξέρει να σε κατευθύνει χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας, κάνοντας το κρασί προσιτό και συναρπαστικό.
Η βραδιά μας, βέβαια, δεν σταμάτησε στο ποτήρι. Ο σεφ Παναγιώτης Βασιλάτος έχει φτιάξει ένα μενού που σε κερδίζει αμέσως. Mediterranean street food σε family style σερβίρισμα, με υλικά που προέρχονται από τη θρυλική λαϊκή της Καλλιδρομίου. Δοκιμάσαμε τα τραγανά Arancini από ριζότο μανιταριών, που έγιναν αμέσως το “comfort food” της παρέας, συνεχίσαμε με tacos Black Angus γεμάτα γεύση και φρεσκάδα, ενώ το Fish n’ Chips ήταν τόσο ανάλαφρο που σχεδόν ξεχνούσες ότι είναι τηγανητό. Για τους πιο… meat lovers της παρέας, η ταλιάτα Black Angus έφτασε ζουμερή και καλοψημένη, ενώ δεν γινόταν να μην παραγγείλουμε και ένα χορταστικό hot dog σε ψωμάκι lobster -κλασικό αλλά με αυτό το κάτι που σε κάνει να θες και δεύτερο.
Και κάπου ανάμεσα σε γουλιές κρασί και μπουκιές, συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μας λείπει. Η εξυπηρέτηση ήταν προσεγμένη, φιλική, με την αίσθηση ότι η ομάδα του Ζιράφ χαίρεται πραγματικά να είναι εκεί και να μας έχει. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά: δεν πας απλώς για ένα ποτήρι κρασί, πας για να ζήσεις ένα κομμάτι από το όραμά τους σχετικά με το hosting και την φιλοξενία. Είναι χώρος για ραντεβού, για after work χαλάρωση και για όλες εκείνες τις φορές που μαζεύεσαι με την παρέα σου και δεν θες να τελειώσει η βραδιά. Αν αγαπάς το κρασί, θα σε μαγέψει, αν αγαπάς την ατμόσφαιρα των Εξαρχείων, θα νιώσεις αμέσως οικεία. Εγώ ήδη σχεδιάζω την επόμενη επίσκεψη.
Ωράριο: Κυριακή έως και Πέμπτη 19:00 – 1:00, Παρασκευή & Σάββατο 19:00 – 2:00
Διεύθυνση:Καλλιδρομίου 17 & Μαυρομιχάλη, Αθήνα 106 80
Τηλέφωνο: 2103605349
Instagram:girafe.athens
Facebook:Girafe Athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.