- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο Σεράμικο για τα ωραιότερα ψητά φασολάκια του κόσμου και θεϊκό Αρμενοβίλ
Ένα εστιατόριο για τη χαρά της παρέας
Το Σεράμικο ήρθε με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσει τον Κεραμεικό
Το Σέμπρικο είναι παιδί μιας γαστρονομικής επανάστασης που άνθησε στη Θεσσαλονίκη πριν περίπου μια δεκαετία και συνεχίζει ακάθεκτη. Κάνοντας πράξη την απαίτηση πολλών πεινασμένων Αθηναίων, έκανε πριν ενάμιση χρόνο απόβαση στον Κεραμεικό με το «αδελφάκι» του, το Σεράμικο. Παρότι έφταναν λαχταριστές αφηγήσεις στα αυτιά μου, δεν είχα αξιωθεί να το επισκεφθώ πριν από αυτόν τον Μάιο. Με την πρώτη, οπτική ανάγνωση το βρίσκω καθαρό, λιτό, απροσποίητο. Το ντεκόρ (ή μάλλον η απουσία του) κατευθύνει το βλέμμα στην ανοιχτή, απαστράπτουσα κουζίνα, σαν να σου λέει «εδώ, κυρίαρχο λόγο παίζει το φαγητό, μην ψάξεις τίποτα άλλο». Στα τραπέζια του, γεμάτα αυτό το τυχαίο βράδυ Δευτέρας, βλέπω πολλούς Έλληνες, αλλά και τουρίστες που κάποιος τους σφύριξε ότι εδώ θα βρουν “authentic Greek cuisine” με τα όλα της, αλλά και με το κάτι παραπάνω της.
Σεράμικο: το ωραίο εστιατόριο της Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αλήθεια είναι. «Η φιλοσοφία της κουζίνας μας είναι το ίδιο το μαγείρεμα. Είναι να πάρουμε μια ωραία πρώτη ύλη, να τη μαγειρέψουμε σωστά, να τη μαγειρέψουμε νόστιμα. Είμαστε οπαδοί των καθαρών, γεμάτων γεύσεων, των μπαχαρικών και των μυρωδικών που ξυπνούν αναμνήσεις», λέει ο Βορειοελλαδίτης σεφ του Σεράμικου Γιώργος Μποϊδάνης καθώς στο τραπέζι μας ακουμπάει μια ντοματοσαλάτα Καλύμνου με αγγούρι, μελιτζάνα, κρίταμο, κρεμμύδι, ελιές, κρουτόν και ξύγαλο. Δεν χρειάζεται δεύτερη μπουκιά για να καταλάβεις πόση μεγάλη σημασία δίνει αυτός ο σεφ στην πρώτη του ύλη.
Τι θα φας στο Σεράμικο;
Συνεχίζουμε με τα πιάτα του καινούργιου μενού: ψητό chevre με κομπόστα φρούτων και αμύγδαλο, χόρτα με βουβαλίσιο καβουρμά και αυγά, ένα νοστιμότατο ψητό χταπόδι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σουσάμι με μίσο. Βρήκα έξυπνη και εντυπωσιακή την ιδέα του σεφ να μετατρέψει έναν κόκορα κρασάτο σε κροκέτα, μόνο που η μαρμελάδα πιπεριάς στην οποία ακουμπούσε, μου φάνηκε παραπανίσια γλυκιά. Από την άλλη, τα ψητά φασολάκια με αυτή την πεντανόστιμη σαλτσούλα από ντοματίνια κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και κάπαρη σκόρδου ήταν από τα ωραιότερα πιάτα που δοκίμασα φέτος – για εμένα είναι το πρώτο πιάτο που πρέπει να μπει στην παραγγελία σας. Το δεύτερο είναι το ριζότο ντομάτας με nduja, χώμα ελιάς, ξύγαλο, chips κρεμμύδι και βασιλικό. Έχει την όψη ριζότου και τη γεύση γεμιστών μιας μάνας μερακλούς.
Αν σας αρέσει το συκώτι, το μοσχαρίσιο συκώτι στο Σεράμικο θα συναντήσει τις προσδοκίες σας. Στην εντέλεια ψημένο, έρχεται με ζουμερά μανιταράκια και κάνει καλή παρέα με το σκορδοβούτυρο και τα αρώματα του δεντρολίβανου. Εξίσου τέλεια ψημένη και η ταλιάτα μαύρου χοίρου που το συνοδευτικό της -πουρές από ρεβύθια, λαχανικά σοτέ και σάλτσα κρασιού- ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Επιτέλους ένας πουρές που δεν είναι γλυκοπατάτα ή σελινόριζα ή -ακόμη χειρότερα- παστινάκι, καημό το ‘χα!
Γλυκά και κρασί
Τα γλυκά στο Σεράμικο είναι μια άλλη, μεγάλη δύναμη. Η σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας, χώμα από κακάο και παγωτό ανθόγαλο είναι ένα μικρό ποίημα, αλλά εδώ όλοι έρχονται για το Αρμενοβίλ. Το ίδιο θα κάνετε κι εσείς.
Το Σεράμικο είναι η χαρά της παρέας. Του κόσμου οι ορεκτικοί μεζέδες να μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και να μοιράζονται, δίπλα τα κρασιά από μικρά οινοποιεία (σ.σ. τη λίστα έχει επιμεληθεί η Έλλη Τεντζεράκη) να γεμίζουν τα ποτήρια με ευφορία. Αν κι εσείς δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμη, το καινούργιο μενού σας δίνει την αφορμή, η άνοιξη τη δικαιολογία: το επόμενο ραντεβού της παρέας ας είναι εδώ.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, 210 3421080, Instagram: @seramikoathens, Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 18.00-00.00, Σαββατοκύριακα: 14.00-00.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Κυπαρίσσι, χωριό του Ηρακλείου, υπάρχει ένα ταβερνάκι που γυρίζει πίσω τον χρόνο
Ένα εστιατόριο που λειτουργεί σαν σύγχρονο μαγειρείο με τους δικούς του κανόνες, όπου το φαγητό γίνεται καθημερινή φροντίδα
Η μουσική, η παρέα και τα signature cocktails συναντιούνται για να δημιουργήσουν στιγμές
Αυτό το dining bar έχει ένα sexiness που μας αρέσει και μας κάνει να περνάμε καλά
Από dirty matcha και hojicha latte μέχρι sando και γλυκά με miso
Μαγειρική κλάση, φαντασία, πάνφρεσκη και προσεχτικά διαλεγμένη πρώτη ύλη στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη
Στην άγνωστη πλατεία Αργεντινής, στην Αλεξάνδρας, ξεφύτρωσε ένα σύγχρονο social club με vintage ψυχή. Ποιοι κρύβονται από πίσω;
Με φαγητό που είναι ιδανικό για sharing και 80 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα
Ένα εστιατόριο που δίνει έμφαση στα εξαιρετικά υλικά, βάσει εποχικότητας και εντοπιότητας
Eκεί όπου η γαστρονομία συναντά την αισθητική και η διασκέδαση αποκτά κινηματογραφική διάσταση
Αέρας παριζιάνικης φινέτσας στην καθημερινή βόλτα της πόλης
H αυλή του νεοκλασικού που στεγάζει τον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός», ένα all day bar αποτέλεσμα της δουλειάς της ομάδας του Pairidaeza
Eστίαση σε ό,τι έχει πραγματική αξία – τις ελληνικές γεύσεις, την απλότητα και την ουσία
Επαναπροσδιορίζει την έννοια του coffee-lunch break: ανεπιτήδευτο αλλά προσεγμένο, με χαρακτήρα και σαφή ταυτότητα
Η κουζίνα του My Plate Athens συνδυάζει στοιχεία της ελληνικής γαστρονομίας με σύγχρονες επιλογές street food
Tυλιχτό μέσα σε αφράτες πιτούλες, σε ένα χορταστικό σάντουιτς ή σε μερίδα με πολίτικη σαλάτα και σoς γιαουρτιού
Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, λειτουργεί ταυτόχρονα ως wine spot και μικρό γαστρονομικό market, δημιουργώντας ένα χαλαρό αστικό στέκι γύρω από το φαγητό, το κρασί και την καλή πρώτη ύλη
Φρέσκα ζυμαρικά και χαλαρό, social concept που θυμίζει μικρά ιταλικά στέκια
Μια αληθινή απόδραση στο κέντρο της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.