- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Στο Σεράμικο για τα ωραιότερα ψητά φασολάκια του κόσμου και θεϊκό Αρμενοβίλ
Ένα εστιατόριο για τη χαρά της παρέας

Το Σεράμικο ήρθε με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσει τον Κεραμεικό
Το Σέμπρικο είναι παιδί μιας γαστρονομικής επανάστασης που άνθησε στη Θεσσαλονίκη πριν περίπου μια δεκαετία και συνεχίζει ακάθεκτη. Κάνοντας πράξη την απαίτηση πολλών πεινασμένων Αθηναίων, έκανε πριν ενάμιση χρόνο απόβαση στον Κεραμεικό με το «αδελφάκι» του, το Σεράμικο. Παρότι έφταναν λαχταριστές αφηγήσεις στα αυτιά μου, δεν είχα αξιωθεί να το επισκεφθώ πριν από αυτόν τον Μάιο. Με την πρώτη, οπτική ανάγνωση το βρίσκω καθαρό, λιτό, απροσποίητο. Το ντεκόρ (ή μάλλον η απουσία του) κατευθύνει το βλέμμα στην ανοιχτή, απαστράπτουσα κουζίνα, σαν να σου λέει «εδώ, κυρίαρχο λόγο παίζει το φαγητό, μην ψάξεις τίποτα άλλο». Στα τραπέζια του, γεμάτα αυτό το τυχαίο βράδυ Δευτέρας, βλέπω πολλούς Έλληνες, αλλά και τουρίστες που κάποιος τους σφύριξε ότι εδώ θα βρουν “authentic Greek cuisine” με τα όλα της, αλλά και με το κάτι παραπάνω της.
Σεράμικο: το ωραίο εστιατόριο της Μεγάλου Αλεξάνδρου


Αλήθεια είναι. «Η φιλοσοφία της κουζίνας μας είναι το ίδιο το μαγείρεμα. Είναι να πάρουμε μια ωραία πρώτη ύλη, να τη μαγειρέψουμε σωστά, να τη μαγειρέψουμε νόστιμα. Είμαστε οπαδοί των καθαρών, γεμάτων γεύσεων, των μπαχαρικών και των μυρωδικών που ξυπνούν αναμνήσεις», λέει ο Βορειοελλαδίτης σεφ του Σεράμικου Γιώργος Μποϊδάνης καθώς στο τραπέζι μας ακουμπάει μια ντοματοσαλάτα Καλύμνου με αγγούρι, μελιτζάνα, κρίταμο, κρεμμύδι, ελιές, κρουτόν και ξύγαλο. Δεν χρειάζεται δεύτερη μπουκιά για να καταλάβεις πόση μεγάλη σημασία δίνει αυτός ο σεφ στην πρώτη του ύλη.
Τι θα φας στο Σεράμικο;

Συνεχίζουμε με τα πιάτα του καινούργιου μενού: ψητό chevre με κομπόστα φρούτων και αμύγδαλο, χόρτα με βουβαλίσιο καβουρμά και αυγά, ένα νοστιμότατο ψητό χταπόδι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σουσάμι με μίσο. Βρήκα έξυπνη και εντυπωσιακή την ιδέα του σεφ να μετατρέψει έναν κόκορα κρασάτο σε κροκέτα, μόνο που η μαρμελάδα πιπεριάς στην οποία ακουμπούσε, μου φάνηκε παραπανίσια γλυκιά. Από την άλλη, τα ψητά φασολάκια με αυτή την πεντανόστιμη σαλτσούλα από ντοματίνια κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και κάπαρη σκόρδου ήταν από τα ωραιότερα πιάτα που δοκίμασα φέτος – για εμένα είναι το πρώτο πιάτο που πρέπει να μπει στην παραγγελία σας. Το δεύτερο είναι το ριζότο ντομάτας με nduja, χώμα ελιάς, ξύγαλο, chips κρεμμύδι και βασιλικό. Έχει την όψη ριζότου και τη γεύση γεμιστών μιας μάνας μερακλούς.


Αν σας αρέσει το συκώτι, το μοσχαρίσιο συκώτι στο Σεράμικο θα συναντήσει τις προσδοκίες σας. Στην εντέλεια ψημένο, έρχεται με ζουμερά μανιταράκια και κάνει καλή παρέα με το σκορδοβούτυρο και τα αρώματα του δεντρολίβανου. Εξίσου τέλεια ψημένη και η ταλιάτα μαύρου χοίρου που το συνοδευτικό της -πουρές από ρεβύθια, λαχανικά σοτέ και σάλτσα κρασιού- ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Επιτέλους ένας πουρές που δεν είναι γλυκοπατάτα ή σελινόριζα ή -ακόμη χειρότερα- παστινάκι, καημό το ‘χα!
Γλυκά και κρασί
Τα γλυκά στο Σεράμικο είναι μια άλλη, μεγάλη δύναμη. Η σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας, χώμα από κακάο και παγωτό ανθόγαλο είναι ένα μικρό ποίημα, αλλά εδώ όλοι έρχονται για το Αρμενοβίλ. Το ίδιο θα κάνετε κι εσείς.

Το Σεράμικο είναι η χαρά της παρέας. Του κόσμου οι ορεκτικοί μεζέδες να μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και να μοιράζονται, δίπλα τα κρασιά από μικρά οινοποιεία (σ.σ. τη λίστα έχει επιμεληθεί η Έλλη Τεντζεράκη) να γεμίζουν τα ποτήρια με ευφορία. Αν κι εσείς δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμη, το καινούργιο μενού σας δίνει την αφορμή, η άνοιξη τη δικαιολογία: το επόμενο ραντεβού της παρέας ας είναι εδώ.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, 210 3421080, Instagram: @seramikoathens, Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 18.00-00.00, Σαββατοκύριακα: 14.00-00.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με νεοϋορκέζικη συνταγή και ελληνική ψυχή!
Φαγητό, σέρβις, ατμόσφαιρα, όλα του εξαιρετικά
Η Μαρίνα Χρονά, σεφ και ιδιοκτήτρια, μαγειρεύει «παγκοσμιοποιημένα» και κυρίως πολύ νόστιμα
Ένα εστιατόριο για τη χαρά της παρέας
Το μενού είναι απλό: Δύο ζουμερά smashed burgers και πατάτες που κάνουν κρατς στο στόμα
Φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά από τους ψαρότοπους της Ελλάδας
Ένα από τα πιο γευστικά ταξίδια στην Ξάνθη
Πάντα γεμάτο από μερακλήδες που εκτιμούν τον σωστό, τον μυτιληνιό μεζέ
Μοιάζει με γαλλικό μπιστρό και κάπως σε ψήνει ότι είσαι όντως στο Παρίσι
Στα λίγα του τετραγωνικά θα βρεις την παλιά Κρήτη που ξέρεις κι αγαπάς
Το καινούργιο ιταλικό ristorante έχει πίσω του μεγάλη ιστορία
Υπέροχος χώρος και ατμόσφαιρα, ωραίο και το μενού
Εξαιρετική πρώτη ύλη και αργό μαγείρεμα είναι τα μυστικά της νοστιμιάς
Το νέο μαγαζί των Εξαρχείων σερβίρει ραπ μουσική και ποιοτικό street food
Τρεις φίλοι από τη Γαλλία άνοιξαν το δικό τους κουλ στέκι στο Κουκάκι
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.