- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ramino, μια μικρή Ρώμη στη Γλυφάδα
Αν ψάχνεις ένα καλό ιταλικό εστιατόριο, σταμάτα στην Αγγέλου Μεταξά
Ένας λόγος που αγαπάω τη Ρώμη είναι οι δρόμοι της. Οι περισσότεροι εκνευρίζονται από την πολεοδομία που δεν βγάζει νόημα, από τους δρομάκους που οδηγούν σε αδιέξοδα, από το χάος των μικρών στενών που συχνά σε κάνουν να χάνεις εντελώς τον προσανατολισμό σου. Όμως εμένα μου αρέσει να χάνομαι. Ξέρω πως στο επόμενο στενάκι θα βρω αυτό που ψάχνω: μια μικρή, ζεστή τρατορία με λαχταριστές μακαρονάδες και φινετσάτη πίτσα. Αυτό είναι το Ramino, που μπορεί να μη βρίσκεται στη Ρώμη, αλλά είναι σαν να μεταφέρθηκε άθικτο κατευθείαν από την αιώνια πόλη.

Είναι μαγικό να ξέρεις ότι παρόλο που βρίσκεσαι στην καρδιά της Γλυφάδας, αρκεί ένα βήμα μόνο για να μεταφερθείς στην πιο νόστιμη πρωτεύουσα του κόσμου. Αυτό ακριβώς νιώθεις όταν περνάς την είσοδο του Ramino και αντικρίζεις όλες αυτές τις χάλκινες λεπτομέρειες. “Rame” στα Ιταλικά είναι ο χαλκός. Το “Ramino” ήρθε ως φόρος τιμής στο ομώνυμο χάλκινο σκεύος που πρωτοστατεί στην κουζίνα. Εδώ, σε ένα από τα καλύτερα ιταλικά της Αθήνας, η κουζίνα είναι ανοιχτή και σε πρώτο πλάνο. Από τη ζεστή σάλα, που μοιάζει με εσωτερικό κήπο, μπορείς να δεις τον αεικίνητο σεφ να ετοιμάζει η παραγγελία σου και να νιώσεις τη μυρωδιά του σκόρδου καθώς σοτάρεται στο ελαιόλαδο. Ναι, αν σου αρέσει η ιταλική κουζίνα τώρα είσαι στον Παράδεισο.


Κάθε θαμώνας έχει και το δικό του αγαπημένο πιάτο. Κάποιοι ορκίζονται στο Vitello Tonnato και στο Carpaccio μοσχάρι. Κάποιοι άλλοι λένε ότι η αυθεντική καρμπονάρα με νωπό κρόκο αυγού και πανσέτα δικής τους (!) ωρίμανσης είναι η καλύτερη που έχουν γευτεί. Εγώ όμως βρίσκω ενδιαφέρον και στα new entries του μενού: στο Risotto Integralle με μαύρο ρύζι ολικής, καραβίδες και πούδρα κάρδαμου, στο μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ και ραγού μανιταριών, αλλά και στην all time classic pizza Ramino που αυτό τον χειμώνα κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, αυγό μελάτο, φρέσκο κρεμμύδι, μυρωδικά και ελαιόλαδο είναι σίγουρα από τις πίτσες που θέλεις σαν τρελός να δοκιμάσεις!

Οι περισσότερες συνταγές του εξαιρετικού σεφ Χρήστου Γιατράκου προέρχονται από τη Βόρεια Ιταλία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λείπει η σπιρτάδα του ιταλικού νότου. Τα κρασιά ωστόσο είναι στην πλειονότητά τους από τα αμπέλια της Τοσκάνης. Εκτός από την προσεγμένη wine list θα βρεις και μερικά υπέροχα cocktails (όπως το –αρωματισμένο με ανθόνερο- “Ramino”), ενώ για έναν αυθεντικά ιταλικό επίλογο υπόκυψε στη γοητεία του τιραμισού που συνοδεύεται από goji berry, εμβαπτισμένα σε κρασί Marsala.

Οι ιταλικές μουσικές έχουν βεβαίως την τιμητική τους και συμβάλλουν στο να αισθανθείς για ακόμη μία φορά ταξιδιώτης στη Ρώμη. Υπόσχομαι, ότι πριν τελειώσει αυτό το ταξίδι, θα κοιτάς την Αγγέλου Μεταξά μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες και θα βλέπεις την Piazza di Spagna. Αυτή είναι η δύναμη της γεύσης: ξυπνά τις πιο ωραίες αναμνήσεις.

Αγγέλου Μεταξά 34, Γλυφάδα, 210 8944430, www.raminoresto.gr, Fb: Ramino Resto
*To Ramino είναι μέλος του ομίλου Καστελόριζο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνική κουζίνα του σήμερα και στα ηχεία Πάνος Γαβαλάς
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της: γεύματα και λαχταριστά γλυκά
Αν αναρωτιέσαι τί απέγινε η Χριστίνα Λαμπίρη, εδώ θα τη συναντήσεις μαζί με πολλά άλλα αστέρια της εγχώριας TV
Το υπέροχο εστιατόριο στην Κηφισιά επαναλειτουργεί με σεφ και ιδιοκτήτη τον Γιάννη Παρίκο
Το εστιατόριο του σεφ Ηλία Κιαζόλι μόλις άνοιξε στην Πλάκα
Τίμια, σταράτη και χωρίς φλυαρίες, αξίζει τη διαδρομή προς τα «πάνω»
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.