Resto

Το Πέταλο

Alternative κουτούκι

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28644-64835.jpg

Σε μια πάροδο της Λένας Καραγιάννη, την Ξάνθης, ένα τόσο μικρό στενάκι που κινδυνεύεις να το προσπεράσεις, πάνω από την Αγίας Ζώνης βρίσκεται το Πέταλο.

Το συμπάθησα με την πρώτη ματιά. Δεν είναι μόνον γιατί βρίσκεται στην παλιά μου γειτονιά την Κυψέλη, ούτε γιατί το θυμόμουνα απ’ τα παιδικά μου χρόνια. Είναι γιατί λάτρεψα την μεταμόρφωσή του, από κουτούκι των βαρελοφρόνων σε σύγχρονο, φλου αρτιστίκ φαγάδικο με άποψη. Αγαπημένο στέκι των ηθοποιών και των θεατών των γύρω θεάτρων, μα και των Κυψελιωτών περιοίκων, ζει σε νέες εποχές.

Στο κουτούκι έχουν μείνει τα κλασικά βαρέλια παραταγμένα σε σειρά, μόνο που τώρα έχουν βαφτεί ασημί. Γύρω- γύρω στους τοίχους μικρές οικογενειακές φωτογραφίες, μαρτυρίες παλιών χρόνων, καρτ ποστάλ από μετανάστες συγγενείς στην Αμερική, μερικά κομμάτια τοίχου με ρομαντικές ταπετσαρίες γεμάτες ανθισμένα τριαντάφυλλα, χαμηλός φωτισμός και τζάζ.

Ο Νίκος συνιδιοκτήτης και μάγειρας στο Πέταλο, παλιότερα ασχολιόταν με εντελώς διαφορετικά πράγματα κι όταν αποφάσισε να ανοίξει αυτό εδώ το ταβερνάκι οι φίλοι του τον είπαν τρελό. Απόφαση όμως ήταν και την πήρε αφού δοκίμαζε φαγητά στο σπίτι του για δυο χρόνια. Γεύσεις και μίξεις, αρώματα και συνταγές. Και να τώρα, που ανοίγει φύλλο για τις πίτες του, ζυμώνει τα ψωμιά του- τριών ειδών παρακαλώ, και συνεχίζει φτιάχνοντας γεύσεις από ελληνική κουζίνα, βάζοντας κατσαρόλα και φούρνο, ακόμη και σχάρα.

Μας υποδέχτηκαν με σπιτική ρακή σε μικρά πιατάκια με τσιμπολοϊδια τυριού, ελιών και τουρσιών. Πήραμε τη σαλάτα Πέταλο (μαρούλι-σπανάκι-λόλα-κρουτόν -σταφίδες -αμύγδαλα-ντρέσινγκ), μανιτάρια στο φούρνο γεμιστά με σκόρδο και μαϊντανό, μανιταρόπιτα, απλωτές παραδοσιακές τυρόπιτες Καρύστου (με το φύλλο το φτιαχτό που λέγαμε), εξαιρετικά όλα, περιποιημένα και φροντισμένα με μεράκι.

Για κυρίως δοκιμάσαμε κουνελάκι στη κατσαρόλα με σκόρδο, δενδρολίβανο, μουστάρδα και πατάτες τηγανιτές . Γιαουρτλού με κομματάκια μοσχαράκι, κι ουχί με μπιφτέκια, πολίτικα μαγειρεμένο, με καρυκεύματα, πάνω σε πίτα με γιαούρτι. Τα δεύτερα ακόμη καλύτερα απ’ τα πρώτα. Κλείσαμε με μωσαϊκό ενισχυμένο με καβουρδισμένο άσπρο αμύγδαλο και γιαούρτι με σπιτικό γλυκό, κι αυτό απ’ τα χέρια του Νίκου. Κρασί μόνο χύμα όπως κλασικό κουτούκι.

Με το χέρι στην καρδιά, δεν ήταν μόνο η νοσταλγία για την Κυψέλη που μας φάνηκαν όλα ωραία εκείνο το βράδυ. Ήταν η σχεδόν συγκινητική προσπάθεια ενός ανθρώπου που αφήνοντας τη παλιά του δουλειά ακολούθησε το όνειρό του, χωρίς σχολές και σεφ και μαγείρους και πρόσθεσε την μαστόρικη κουκίδα του στο μαγειρικό χάρτη της πόλης.

Το Πέταλο : Ξάνθης 10 & Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, τηλ. 2108622000. Ανοικτά κάθε μέρα από τις 12.00-24.00. Κυριακή μόνο μεσημέρι με μπουφέ 12 ευρώ/άτομο. Δευτέρα 12-18.00.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.