- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μια Vasiliki Kouzina στο Μιλάνο
Ελληνικό τσουκάλι σε ιταλικό έδαφος. Αυτή είναι η ιστορία της Βασιλικής που της άρεσαν τα ταξίδια, οι έρωτες και οι καλαματιανές ελιές.
Εδώ και δύο μήνες περίπου, στην οδό Via Clusone στην καρδιά του Μιλάνου κυλάει …λάδι ελληνικό. Στη Vasiliki Kouzina ή αλλιώς στην κουζίνα της Βασιλικής, οι κατσαρόλες μαγειρεύουν τον κιμά για τον μουσακά, οι κουτάλες ανακατεύουν το σπανακόρυζο και το λάδι στα τηγάνια τσιτσιρίζει γλυκά κάθε φορά που πετάγεται μέσα του ένας ρεβυθοκεφτές. Μπάστα. Πώς έφτασαν όλα τούτα ως εδώ;


Η αρχή αυτής της ιστορίας βρίσκεται στην Καλαμάτα. Εδώ μεγάλωσε η Βασιλική, εδώ έβλεπε τον παππού της κάθε Δεκαπενταύγουστο να μαγειρεύει για το «Μεθυσμένο Χελιδόνι», την ερασιτεχνική ταβέρνα που στηνόταν έξω από το μοναστήρι του Βουλκάνου. Χελιδόνι και η Βασιλική, ένα φθινόπωρο άνοιξε τα φτερά της για το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Λίγο που έβλεπε τα καράβια να φεύγουν από το λιμάνι, λίγο που ο μπαμπάς ήταν καπετάνιος, λίγο που ένας έρωτας την πλήγωσε, δεν το σκέφτηκε πολύ. Μάζεψε τα πράγματά της, στρίμωξε στην άκρη της βαλίτσας την ερωτική απογοήτευση και κίνησε για Ρώμη. Επόμενη στάση το Λονδίνο και μετά πάλι πίσω σε ιταλικό έδαφος, στο Μιλάνο αυτή τη φορά.



Να, εδώ ήταν που είδε αυτόν τον φινετσάτο χώρο με τους μπορντό τοίχους και τη μεγάλη βιτρίνα και αποφάσισε πως είχε έρθει ο καιρός να αφήσει κάτω την Ελλάδα που κουβαλούσε μέσα της. Μαζί με τον (καταπληκτικό) Γιάννη Μπαξεβάνη λοιπόν, στήνουν ένα πρωτότυπο μενού γεμάτο με ελληνικά αρώματα. Στον κατάλογο μια γραμμή χωρίζει τα ιταλικά από τα greeklish, σαν άλλο Ιόνιο πέλαγος: «melitzanosalata/ crema di melanzane», «marinarismenes elies/ olive nere di Kalamata», «kakavia/ zuppa di pesce alla greca», «piperies sto furno/ insalata di pepperoni al forno», «galaktompoureko/ tipico dolce Greco a base di semolina in pasta fillo» και πάει λέγοντας. Όλοι αυτοί οι ιταλοελληνικοί διάλογοι βρήκανε ταίρι ταιριαστό στα κρασιά από όλη την Ελλάδα.


Αυτά τα ωραία σε περιμένουν στη σάλα με τους βελούδινους πράσινους καναπέδες. Εδώ θα βρεις τη Βασιλική κάθε μέρα (εκτός Τρίτης), σωστή καπετάνισσα που βάζει ρότα για ένα ταξίδι αστείρευτης γεύσης. Αν σε βγάλει ο δρόμος, πιάσε λιμάνι.
Via Clusone 6, 20135, Μιλάνο, Ιταλία, www.vasilikikouzina.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.